Sakit di lutut latihan dan terapi lutut

Kesakitan dalam berlubang lutut is kesakitan di bahagian belakang sendi lutut. Perbezaan boleh dibuat antara akut dan kronik kesakitan dalam berlubang lutut. Kesakitan akut datang secara tiba-tiba, biasanya disebabkan oleh trauma, dan berlangsung dari beberapa jam hingga beberapa hari. Kesakitan kronik sering timbul secara tidak sengaja dan berlangsung lebih lama daripada tiga bulan. Kesakitan lutut belakang (sakit popliteal) selalunya berasal dari kapsul sendi.

Sakit di lutut lutut ketika berdiri

Pada usia lanjut, semakin banyak pesakit menderita lutut klasik arthrosis (degeneratif rawan kemerosotan). Penyebabnya adalah penurunan sendi secara beransur-ansur rawan. Terdapat 4 peringkat arthrosis dalam jumlah.

Gejala klasik adalah peningkatan kesakitan, yang meningkat di bawah tekanan. Lazimnya adalah "nyeri permulaan" yang berlaku semasa pergerakan awal setelah fasa rehat atau ketika bangun pagi. Gejala arthrotic tidak berlaku pada waktu malam atau waktu rehat, dengan syarat tidak ada beban berlebihan.

Artrosis juga boleh berkembang menjadi artritis kerana rangsangan berlebihan kronik. Dalam kes ini, kesakitan di berlubang lutut disertai dengan pembengkakan dan pembentukan edema sebagai gejala keradangan. Selain arthrosis, ada kemungkinan penyebab lain untuk kesakitan ketika bangun tidur. A trombosis atau lesi alat otot-ligamen juga boleh mencetuskan gejala ini. Oleh itu, penjelasan diagnostik oleh doktor atau ahli terapi anda adalah langkah pertama dan paling penting sebelum rawatan yang menjanjikan dapat dimulakan.

Sakit di lutut lutut ketika meregangkan

Sekiranya rasa sakit berlaku di rongga lutut ketika regangan melalui, ini membolehkan beberapa kesimpulan dibuat. Akut atau kronik meniskus kerosakan boleh mencetuskan gejala. Kemungkinan lain adalah lesi atau ketidaksesuaian patela (lutut) di alurnya.

Walau bagaimanapun, rasa sakit itu lebih cenderung untuk dilihat di bahagian depan lutut. Radang kandung lendir juga sering sangat menyakitkan semasa memasukkan kaki, kerana bursa dimampatkan. Sudah tentu, penyebab kesakitan juga boleh berotot.

Pemendekan atau kecederaan bahagian belakang paha otot (otot iskiokural) atau punggung bawah kaki otot (gastrocnemius) juga mencetuskan kesakitan ketika sendi lutut diregangkan. Terutama dalam kes kesakitan yang memancarkan, sangat mustahak untuk meneruskan ketepatan diagnostik, kerana lokasi kesakitan dan penyebabnya tidak selalu berkaitan langsung. Nasib baik, terdapat beberapa ujian standard dan prosedur diagnostik yang dapat membezakan antara meniskus kerosakan, kaki kepincangan paksi, kerosakan pada patella, penyebab otot dan pencetus lain untuk kesakitan pada fossa popliteal.