Sakit di lutut lutut ketika berjoging | Sakit di lutut latihan dan terapi lutut

Sakit di lutut lutut ketika berjoging

Pelari sering mengalami lutut kesakitan selepas berjoging. Terutama pada awal latihan atau setelah berpantang lebih lama dari sukan ini sering diperhatikan dan tidak membimbangkan. Dalam kes ini, otot yang tidak terlatih dan tisu penghubung membawa kepada beban akut jangka pendek.

Walau bagaimanapun, sekiranya kesakitan berterusan selama lebih dari beberapa hari, ini adalah isyarat yang mesti diberi perhatian serius. Seorang keradangan di lutut boleh diandaikan. Gejala keradangan khas seperti bengkak dan pemanasan kemudian berlaku.

Keradangan bursa di lutut juga boleh menyebabkan kesakitan dalam berlubang lutut. Kemungkinan lain adalah displasia patella (salah letak patela), kerana patela terdedah kepada tekanan tinggi, terutama ketika berjoging. Tendinosis, iaitu kecederaan pada alat ligamen atau lekatan otot tendon, juga tidak biasa, kerana tendon lampiran otot khususnya mengalami tekanan yang berat ketika berjoging. Untuk mengelakkan gejala yang berlebihan pada masa akan datang, anda harus memulakan program latihan anda dengan perlahan dan kemudian, bergantung pada perlembagaan anda, secara beransur-ansur meningkatkan intensiti latihan.

latihan

1. menjuntai kaki Anda Semudah latihan ini terdengar, ia berkesan kerana lutut sendi tidak dimuat semasa latihan ini, tetapi berasa lega (terutama pada osteoartritis). Duduk di atas bangku atau kerusi yang cukup tinggi sehingga kaki anda tidak menyentuh lantai. Bahagian belakang lurus dan tegak.

Luncurkan sejauh ini ke hadapan sehingga terdapat jurang lebar tangan antara bahagian belakang lutut dan tempat duduk anda. Sekarang biarkan kaki anda terjuntai secara bergantian. 2. kedudukan tinggi dengan bola Latihan yang baik untuk menguatkan darah peredaran kaki, yang saliran limfa kaki dan penyelarasan adalah seperti berikut: Letakkan tikar gimnastik atau pad dengan hujung kaki ke dinding. Letakkan diri anda dalam kedudukan terlentang dan geser begitu dekat dengan dinding sehingga anda dapat mencubit bola di antara kaki anda dengan lutut bengkok dan menggerakkannya ke atas dan ke bawah dinding dengan kaki anda.

Lakukan senaman tanpa alas kaki, perlahan dan tepat. Berubah dengan menggerakkan bola ke sisi atau pergerakan bulat. Kedua-dua kaki mesti selalu bersentuhan dengan bola.

3. solo kaki latihan paksi Unit latihan ini berfungsi kestabilan lateral di sendi lutut. Ia boleh dilakukan secara solo atau sebagai latihan rakan kongsi. Letakkan diri anda dalam kedudukan terlentang.

Berdiri dengan kaki anda dan ambil bola Pezzi atau bola dengan ukuran yang sama dan betulkan dengan kaki (tanpa alas kaki). Pastikan kedua-dua kaki diposisikan sedemikian rupa sehingga menunjuk pada paksi lurus ke arah hujung kaki dan bola membentuk pusat. Sekarang gerakkan bola perlahan-lahan ke arah dan jauh dari badan anda sambil menjaga sumbu lurus.

4. regangan fleksor Tujuan latihan ini adalah untuk mencapai lebih banyak mobiliti di sendi lutut dengan meregangkan punggung paha dan lebih rendah kaki otot. Dalam keadaan terlentang, angkat kedua tangan, pegang lutut dan tarik sedekat mungkin ke badan anda. Pegang kedudukan ini selama kira-kira 30 saat.

Seterusnya, cuba meregangkan kaki. Dengan kedua-dua tangan dekat ke belakang lutut, pegang paha dan perlahan-lahan melepaskan ketegangan sehingga kaki dapat diregangkan. Pegang kedudukan ini selama 30 saat. Lebih jauh regangan latihan untuk sendi lutut disimpan dalam artikel Latihan regangan. Lebih banyak latihan untuk sendi lutut boleh didapati di halaman

  • Fisioterapi melakukan latihan lutut
  • Sekolah lutut.
  • Meniskus koyak - Fisioterapi