Sakit pada sciatica | Fisioterapi untuk sakit belakang semasa kehamilan

Sakit di sciatica

. saraf sciatic adalah saraf tebal yang muncul dari saraf tunjang di kawasan lumbosacral dan membekalkan bahagian bawah kaki dengan tenaga sensitif dan motorik. Ia melintasi kawasan gluteal dan dapat dipengaruhi oleh perubahan pada lumbar tetapi juga di kawasan pelvis. Disebabkan oleh mengandunghiperlordosis yang berkaitan (punggung berongga), kerengsaan saraf boleh berlaku. Kerengsaan saraf boleh menyebabkan kesakitan, gangguan deria atau kelemahan otot di kawasan bekalan yang sesuai. Peningkatan postur kyphotic (bengkok) di tulang belakang lumbar dapat mencegah mampatan saraf dan melegakan gejala. Sekiranya terdapat aduan yang teruk, penyebab kerengsaan saraf harus dijelaskan oleh doktor.

Ringkasan

Sakit belakang semasa mengandung disebabkan oleh peningkatan tekanan mekanikal pada sistem sokongan aktif - otot, dan sistem sokongan pasif - tendon, ligamen, sendi, yang disebabkan oleh kenaikan berat badan anak yang sedang membesar. Sebaliknya, pelvis wanita hamil berubah dari segi persiapan untuk kelahiran yang akan datang. Struktur di sana melebarkan dan melonggarkan, yang boleh menyebabkan regangan kesakitan dan kesakitan disebabkan oleh ketidakstabilan.

Senam yang seimbang dengan menguatkan dan menggerakkan komponen dapat mencegah kesakitan atau mengurangkan kesakitan yang ada. Kehangatan dan urut cengkaman juga sering membantu sakit belakang semasa mengandung.