Sakit | Fisioterapi untuk patah kepala radial

Kesakitan

. kesakitan a patah jejari kepala boleh menjadi sangat teruk. Terutama di kawasan radial kepala, diucapkan kesakitan di bawah tekanan dapat dengan cepat menunjukkan patah. Putaran lengan juga dapat meningkatkan kesakitan dengan ketara.

Bergantung kepada jenis patah dan jika tisu lain dan tulang terlibat, ini juga mempunyai pengaruh terhadap tahap kesakitan. Oleh itu, orang yang terjejas sangat terhad dalam pergerakannya, dan pergerakan ini terutama disebabkan oleh lebam pada sendi. Kesakitan akibat patah tulang radial kepala selalunya boleh memancar ke lengan dan ke tangan, menjadikannya sangat tertekan bagi pesakit.

Pelakon plaster

Dalam kes a patah kepala radial, penerapan a plaster pembalut untuk melumpuhkan sendi biasanya masih digunakan. Dengan pertolongan dari plaster, lengan dipasang ke dalam sendi siku dalam lenturan 90 °. Berapa lama pemain mesti dipakai bergantung pada keparahan kecederaan. Namun, sebagai peraturan, imobilisasi selama 1-2 minggu (atau 3-4 minggu untuk patah tulang kompleks) cukup untuk menstabilkan patah tulang sehingga sendi dapat digerakkan. Dalam banyak kes, penerapan a plaster pembalut sudah sepenuhnya dihindari dan ortosis dipilih sebagai kaedah penstabilan alternatif.

Ringkasan

Secara keseluruhan, fisioterapi mempunyai keutamaan yang tinggi dalam rawatan susulan a patah kepala radial. Pilihan terapi yang ada memberikan sokongan yang optimum untuk sendi dalam proses penyembuhannya, sehingga pemulihan sepenuhnya dapat dilakukan dalam kebanyakan kes. Adalah penting bahawa doktor, ahli terapi dan pesakit bekerjasama rapat dan pesakit secara amnya mengikuti arahan doktor dan ahli fisioterapi sehingga bahawa sendi tidak dapat mengalami kerosakan lewat dan penyembuhan dapat berjalan tanpa bahaya.