Sakit | Arthrosis bahu (omarthrosis)

Kesakitan

Dalam kes bahu arthrosis, kesakitan pada sendi dan juga tisu di sekitarnya boleh menjadi terlalu teruk. Reaksi keradangan akut di arthrosis diaktifkan menyebabkan tisu di sekitar sendi membengkak, dan sendi itu sendiri mungkin menebal cecair sinovial dan bursae bengkak. Di samping itu, terdapat tanda-tanda keradangan klasik seperti pemanasan dan kemerahan.

Dalam kes sedemikian, perlindungan dan terapi ubat yang sesuai, jika perlu ditambah dengan aplikasi sejuk, pembalut atau salap, dapat membantu. Pada prinsipnya, pergerakan adalah pertolongan yang baik untuk mengatasi perkembangan penyakit sekiranya terdapat osteoartritis. Walau bagaimanapun, sekiranya kesakitan berlaku semasa pergerakan atau pemuatan, sendi harus terhindar dan teknik atau intensiti pemuatan harus diperiksa.

Walaupun kesakitan juga merupakan simptom penyakit ini, ia juga berfungsi sebagai tanda peringatan untuk melawan beban berlebihan dan harus ditangani dengan serius. Latihan yang menyebabkan kesakitan harus dihentikan dan diperiksa dengan ahli terapi yang merawat. Sesuai terapi kesakitan adalah titik pusat dalam rawatan arthrosis. Sebagai tambahan kepada salap dan tablet, suntikan dengan ubat penahan sakit juga dapat mengurangkan simptom.

Terapi

Dalam rawatan bahu arthrosis, perbezaan dibuat antara terapi konservatif dan operasi. Pada mulanya, usaha dilakukan untuk membatasi keausan pada sendi dengan langkah-langkah konservatif. Ini termasuk perlindungan hingga dan termasuk imobilisasi jangka pendek, fisioterapi (mobilisasi, penumpukan otot, penyelarasan), terapi ubat (oral, salap, ..) dan perubahan dalam kehidupan seharian.

Dengan cara ini, pergerakan tekanan seperti kerja di atas kepala atau pengangkatan berat harus dielakkan. Sekiranya kesakitan tahan terapi dan sekatan pergerakan yang teruk, pembedahan adalah pilihan. Terdapat pelbagai teknik pembedahan dari pembinaan semula sendi hingga penggantian sendi. Akibat tidak dirawat arthrosis bahu, pembedahan mungkin tidak dapat dielakkan dan prostesis mungkin perlu dipasang. Maklumat lengkap mengenai perkara ini terdapat dalam artikel: Bahu TEP

Fisioterapi untuk rawatan arthrosis bahu

Fisioterapi sangat penting untuk penyakit sendi. Ia memainkan peranan utama dalam rawatan osteoartritis dan menjadi tumpuan terapi konservatif. Dalam rawatan fisioterapeutik arthrosis bahu, kedua-dua latihan aktif dan teknik terapi manual digunakan.

Bentuk terapi dari bidang terapi fizikal juga boleh dilakukan. Dalam terapi konservatif, tujuannya adalah untuk mempertahankan dan memperluas sendi bahukemampuan menanggung berat badan sebanyak mungkin melalui penguatan dan mobilisasi yang disasarkan, sehingga gejala pesakit bertambah baik. Sekiranya gejala berlanjutan walaupun menjalani terapi intensif, pembedahan mungkin diperlukan.

Mengikuti prosedur pembedahan masing-masing, rawatan susulan fisioterapeutik berlaku secara langsung di hospital dan juga berdasarkan pesakit luar. Ini berfungsi untuk mengembalikan kekuatan, pergerakan dan fungsi sendi umum bahu. Terapi ini juga dapat disesuaikan dengan keperluan individu pesakit dalam kehidupan seharian.