Terapi kesakitan | Anestesia: Apa itu?

Terapi kesakitan

Kesakitan terapi sebagai cabang anaestesiologi dapat dibahagikan kepada tiga bidang: Terdapat pelbagai jenis ubat untuk rawatan kesakitan ini, yang berbeza dalam keberkesanannya dan dalam bentuk di mana ia diberikan kepada tubuh. Lisan ubat penahan sakit (ubat untuk ditelan) boleh didapati dalam bentuk titisan dan tablet dan digunakan untuk kedua-dua ringan kesakitan (contohnya parasetamol) dan teruk kesakitan (contohnya opioid).

Painkillers juga boleh dimasukkan terus ke aliran darah melalui kateter vena (aplikasi intravena yang disebut). Permulaan tindakan di sini jauh lebih cepat daripada dengan pemberian oral; bagaimanapun, ubat yang ada sangat serupa dengan ubat oral; di sini juga, opioid sering digunakan untuk kesakitan yang teruk. Namun, kerana pemberian ubat secara langsung ke aliran darah membawa risiko overdosis, bentuk ini terapi kesakitan jarang digunakan di persekitaran rumah.

Sekiranya kebebasan dari rasa sakit dapat dicapai di kawasan tubuh tertentu, penggunaan wilayah anestesia disyorkan. Di sini, tiub plastik nipis diletakkan berhampiran saraf. Memerah saraf dengan analgesik (di sini: anestetik tempatan) menyebabkan penghapusan sensasi kesakitan di semua kawasan badan yang bersambung dengan otak melalui ini saraf.

Ini digunakan, sebagai contoh, untuk saraf di kawasan ketiak untuk melakukan operasi di lengan atau di pangkal paha untuk dapat beroperasi di kaki. Selain itu, anestetik tempatan boleh disuntik di dekat saraf tunjang. Kebebasan dari kesakitan kemudian meluas ke seluruh kawasan badan di bawah tempat suntikan.

Regional anestesia kaedah sering digunakan semasa operasi, kerana dos peredaran darah yang lebih rendah ubat penahan sakit dan anestetik diperlukan. Tiub plastik juga boleh disambungkan ke pam (pam kesakitan yang disebut) untuk terus menerus menguruskan setempat anestetik dalam jangka masa yang lebih lama. Dengan cara ini bahkan mungkin untuk mencapai kebebasan dari kesakitan hingga beberapa minggu - dalam praktiknya pam sakit biasanya digunakan selama tidak lebih dari beberapa hari sebagai bahagian akut terapi kesakitan.

Ini sebahagiannya disebabkan oleh risiko jangkitan di tempat suntikan. Kemungkinan lain untuk menghilangkan rasa sakit adalah pemberian ubat melalui kulit (yang disebut TTS = Sistem Terapi Transdermal). Tompok yang menempel pada kulit secara berterusan melepaskan ubat penahan sakit (opioid) melalui kulit ke badan.

  • Pencegahan ubat penahan sakit yang mencegah kesakitan yang diramalkan sebelumnya (contohnya semasa operasi) berlaku di tempat pertama
  • Rawatan jangka pendek kesakitan akut, seperti yang mungkin berlaku di kawasan luka pada hari-hari selepas operasi
  • Terapi keadaan kesakitan jangka panjang, seperti sakit kronik, misalnya penyakit tumor, punggung kronik atau sakit kepala. Prosedur ini juga boleh digunakan dalam jangka masa panjang terapi kesakitan.

Semua bentuk terapi kesakitan yang ditunjukkan di sini juga dapat digabungkan antara satu sama lain. Walaupun ubat kecemasan adalah bidang anestesiologi, pendekatan interdisipliner yang melibatkan pakar dari pelbagai bidang perubatan sering diperlukan. Sering kali, pakar bedah atau pakar bedah menyelesaikan kursus latihan selanjutnya "ubat kecemasan".

Ubat kecemasan merangkumi kedua-dua kawasan di luar kemudahan perubatan (ubat penyelamat) dan rawatan kecemasan di hospital. Tugas perubatan kecemasan adalah pemulihan dan pemeliharaan fungsi vital yang terancam. Fungsi vital merangkumi semua sistem organ yang penting untuk kelangsungan hidup: jantung, darah peredaran darah, paru-paru, otak.

Untuk memulihkan mencukupi jantung berfungsi dan utuh darah peredaran darah, ubat kecemasan tersedia untuk menguatkan kekuatan jantung dan teruskan rentaknya mengikut rentak. Penerapan impuls elektrik (yang disebut defibrilasi) juga bertujuan untuk membuat degupan jantung berirama. Untuk menggantikan degupan jantung sekiranya berlaku serangan jantung, tekanan jantung urut boleh dilakukan, sering digabungkan dengan pernafasan buatan pesakit, sejak sistem kardiovaskular dan paru-paru fungsi berkait rapat.

Dalam perubatan kecemasan, darah kerugian sering bertanggungjawab untuk sekatan fungsional dalam peredaran darah. Tujuan terapi adalah untuk menghentikan sumber pendarahan dengan cepat dan, jika perlu, untuk mengimbangi kehilangan darah melalui cairan atau derma darah. Batasan fungsi yang akan berlaku otak, misalnya kerana peningkatan pengumpulan air di kepala selepas kemalangan, juga dapat diubati dengan memberi ubat.