Sakit ketika bernafas selepas bersukan | Latihan melawan kesakitan semasa penyedutan

Sakit ketika bernafas selepas bersukan

Kesakitan ketika bernafas boleh mempunyai pelbagai sebab:

 • Sekiranya anda seorang atlet hobi atau orang yang kembali ke sukan selepas jangka masa yang lebih lama, kemungkinan paru-paru anda belum dapat mengatasi tekanan baru dan oleh itu boleh menyebabkan kesakitan. Jangkitan akut pada saluran pernafasan juga boleh menyebabkan kesakitan semasa menghirup selepas bersukan, jika tiub bronkial peka dengan jangkitan.
 • Penyakit seperti COPD atau asma juga boleh menyebabkan kesakitan apabila disedut semasa melakukan aktiviti sukan.
 • Prestasi latihan atau pergerakan yang tidak betul semasa sukan boleh menyebabkan kejang di otot di belakang, dada and tulang rusuk. Ini ketegangan seterusnya menyebabkan masalah kerana menghalang pengembangan paru-paru ketika bernafas.
 • Punca lain adalah otot ketegangan, penyumbatan vertebra atau tidak betul bernafas teknik. Bagi mereka yang terjejas, rasa sakit sering mengancam dan sebenarnya harus dijelaskan oleh doktor jika masalahnya berlanjutan.

Asma

Asma adalah keradangan bronkus yang kekal mukosa dengan pengeluaran rembesan yang sukar. Pencetus tertentu boleh menyebabkan serangan asma, di mana otot-otot bronkus tegang dan menyempit, sehingga mereka yang terkena mengalami kesulitan bernafas keluar dan mengalami sesak nafas akut. Gejala khas asma bronkial Adakah Pakar Perubatan secara amnya membezakan antara dua bentuk asma yang berbeza: asma alergi: Asas penyakit ini adalah alergi, terutama pada tungau debu, haiwan rambut, acuan atau debunga. Sentuhan dengan patogen ini sering menyebabkan serangan asma akut.

Asma bukan alahan: bentuk ini tidak disebabkan oleh alergi. Jangkitan, perengsa kimia, cuaca, pencemaran di udara dan juga tekanan emosi memburukkan lagi gejala. Campuran kedua-dua bentuk asma juga boleh berlaku.

Semasa asma didiagnosis, pesakit biasanya diberi dua jenis ubat. Di satu pihak, apa yang disebut pengawal, iaitu ubat-ubatan yang akan diambil secara kekal, biasanya dalam bentuk penyedut serbuk atau aerosol, yang bertujuan untuk mengurangkan reaksi keradangan pada saluran bronkus dan jumlah serangan asma, dan sebagainya- dipanggil pereda, yang digunakan sekiranya berlaku serangan asma akut. Ini adalah bronkodilator bertindak pendek.

Sebagai tambahan kepada terapi ubat ini, latihan yang disasarkan pada otot pernafasan dan tertentu latihan pernafasan juga dapat membantu memperbaiki gejala.

 • Nafas bersiul
 • Rasa sesak di dada
 • Lendir yang sukar
 • Kerengsaan tekak yang berterusan
 • Kesukaran pernafasan berlaku dalam serangan
 1. Asma alergi: Asas penyakit di sini adalah alergi, khususnya terhadap tungau debu rumah, haiwan rambut, acuan atau debunga. Sentuhan dengan patogen ini sering menyebabkan serangan asma akut.
 2. Asma bukan alahan: bentuk ini tidak disebabkan oleh alergi. Jangkitan, perengsa kimia, cuaca, pencemaran di udara dan juga tekanan emosi memburukkan lagi gejala.