Sakit ketika berjoging / berbasikal | Latihan dengan lutut pelari yang ada

Sakit ketika berjoging / berbasikal

. lutut pelari adalah kerengsaan ligamen iliotibial kerana beban berlebihan atau pemuatan yang salah. Pada awal berlari, biasanya tidak ada kesakitan melainkan ligamen berada dalam keadaan keradangan akut kesakitan berlaku semasa memuat ketika ligamen menggosok ke arah paha tulang melalui penonjolan tulang. Terutama ketika berjoging, ketegangan ini ditingkatkan oleh tarikan pelvis ketika otot pelvis lemah, sehingga menimbulkan kerengsaan.

Mungkin sukan lain di mana pelvis stabil dan tidak ada daya tarikan tambahan yang dikenakan pada ligamen iliotibial yang dapat dilakukan sepenuhnya tanpa rasa sakit. Berbasikal atau berenang mungkin sama sekali tidak menyakitkan. Walau bagaimanapun, berbasikal juga boleh menyebabkan ketidakselesaan jika terdapat kerengsaan penglihatan yang kuat, kerana ligamen iliotibial juga meluncur di atas penonjolan tulang ketika lutut dibengkokkan, dan dalam keadaan jengkel akut beban ini sudah cukup untuk memicu kesakitan.

Sekiranya rasa sakit berlaku di bawah beban, pergerakan harus terganggu untuk menghentikan kegatalan tendon dan periosteum. Maklumat lengkap mengenai topik ini boleh didapati dalam artikel: Gejala / kesakitan ITBS traktus iliotibialis, yang jengkel dan mungkin meradang di lutut pelari, adalah plat tendon. Tendon lebih kurang dibekalkan dengan baik darah daripada otot.

Mereka dikelilingi oleh lapisan fasia yang membentuk sejenis galas gelongsor untuk membolehkannya tendon untuk bergerak melawan struktur lain di dalam badan. Bekalan ke tendon terganggu apabila ia jengkel atau terlampau kuat. Ia kehilangan keanjalan dan boleh melekat pada tisu dan fasia sekitarnya.

Ini dapat diatasi dengan baik dengan disasarkan latihan fasik. Terapi ini sering sangat menyakitkan tetapi sering dianggap sangat berkesan. Dalam fisioterapi untuk lutut pelari, ahli terapi boleh melakukan pukulan fasia atau melakukan program senaman dengan pesakit.

Di rumah, penggunaan a gulungan fascia (contohnya blackroll) disyorkan. Pada posisi lateral, traktus iliotibalis dapat "dilancarkan". Tisu lebih baik dibekalkan darah dan digerakkan.

Lekapan boleh dilonggarkan. Walau bagaimanapun, terapi ini tidak sesuai untuk keradangan akut. Penggunaan secara berkala dapat meningkatkan pergerakan dan mengurangkan gejala lutut pelari.

Otot pinggul juga dapat dirawat untuk memastikan pergerakan pinggul dan pelvis. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel Latihan Fascial. Semasa merawat lutut pelari, tidak semestinya disarankan untuk membalut sendi lutut sendiri.

Sekiranya berlaku keradangan yang teruk, imobilisasi sendi lutut mungkin perlu dan berguna. Lutut pelari bukan terutamanya masalah sendi lutut, tetapi kerengsaan pada tendon traktus iliotibialis. Pita ligamen iliotibial dapat memperbaiki gejala dengan memperbaikinya.

Terdapat pelbagai kaset yang ada. Titik sakit dapat dirakam khusus untuk melegakan tendon. Fasia juga boleh dilonggarkan dengan pita.

Lapisan pita Kinesiotapes juga boleh dipakai semasa beban. Apabila sendi lutut tidak bergerak dengan pembalut, lutut juga tidak boleh diregangkan oleh pergerakan, kecuali pembalut itu bertujuan untuk mengelakkan sendi lutut mencapai kedudukan O di bawah beban. Ahli terapi harus memilih dan menggunakan alat pita yang betul dengan bantuan pesakit. Kemudian, pesakit juga boleh mengetuk lututnya secara bebas di rumah. Anda boleh mendapatkan alat pita untuk lutut pelari dalam artikel ITBS-Sindrom Band Iliotibial.