Sakit dengan arthrosis bahu

Bahu arthrosis (juga disebut omarthrosis) adalah penyakit yang perlahan berkembang dengan gejala awalnya tidak spesifik. Ia dicirikan oleh kemerosotan progresif rawan sehingga kerugiannya sepenuhnya. Dalam kes yang disebut rawan kebotakan, ada kemungkinan tulang menggosok tulang dan penyebabnya kesakitan apabila sendi bahu dipindahkan.

Bahu arthrosis biasanya memberi kesan kepada orang tua, tetapi juga boleh disebabkan oleh kecederaan bahu sebelumnya. Bahu itu sindrom impingement adalah bentuk bahu yang paling biasa arthrosis. Diagnosis berdasarkan pada kesakitan gejala dan pergerakan terhad, sehingga doktor dapat dengan cepat menentukan diagnosis arthrosis bahu dengan kaedah anamnesis tertentu dan prosedur diagnostik khas.

Gejala

Sejak arthrosis bahu biasanya berkembang dalam jangka masa bertahun-tahun, gejala pertama tidak diperhatikan oleh banyak orang atau tidak berkaitan dengan penyakit ini. Gejala pertama berkembang arthrosis bahu dapat bahu kesakitan, yang berlaku terutamanya pada waktu malam dan awal pagi, jika seseorang telah tidur dalam posisi yang salah atau jika bahu telah mengalami tekanan yang terlalu banyak. Begitu juga, pergerakan sehari-hari lebih sukar, biasanya pergerakan overhead, seperti mengeringkan anda rambut atau mencapai kembali ke dalam poket anda.

Jadi bahu kehilangan kebebasan bergerak dari masa ke masa. Pada arthrosis bahu, sekatan pergerakan ini berada di semua arah sendi, yang akhirnya bermaksud bahawa arthrosis bahu menyebabkan sendi menjadi kaku secara progresif. Sekiranya kekejangan ini berlaku secara tiba-tiba dan tanpa alasan yang dapat dijelaskan, gambaran klinikal bahu beku harus dijelaskan.

Dalam perjalanan penyakit ini, gejala khas adalah peningkatan rasa sakit pada waktu rehat, pada mulanya setelah melakukan senaman yang lebih besar, tetapi kemudian juga tanpa alasan tertentu, kehilangan kekuatan yang tidak dapat dijelaskan di lengan yang terjejas, dan rasa sakit semasa pergerakan, terutama semasa pergerakan putaran bahu . Sebagai akibat dari pergerakan yang terhad dan kesakitan yang timbul, banyak pesakit mengalami postur yang melegakan dan mengelakkan pergerakan yang menyakitkan, yang memungkinkan pengeratan bahu dapat berkembang dengan lebih cepat. Oleh kerana artikel berikut berkaitan dengan gejala kesakitan yang serupa, anda mungkin juga berminat dengan ini: Kesakitan / gejala pecah manset rotator Artikel berikut mungkin juga menarik bagi anda: Latihan dengan Bahu Beku