Ubat penahan sakit | Sakit dengan arthrosis bahu

Painkillers

Dalam kes bahu arthrosis, ubat penahan sakit sering menjadi pilihan pertama pada awal terapi, kerana kesakitan sangat mengehadkan kualiti hidup mereka yang terjejas.

  • Sekiranya tidak ada penyakit mendasar lain yang menentangnya, apa yang disebut NSAR (ubat anti-radang bukan steroid) adalah kaedah pilihan. Ini adalah bahan yang menekan pengeluaran tubuh sendiri kesakitan dan bahan keradangan, yang dipanggil prostaglandin dalam jargon teknikal.

    Bahan aktif yang terkenal dari kumpulan ini misalnya ibuprofen, diclofenak atau asid acetylsalicylic (ASA).

  • Sebagai alternatif kepada NSAID, terdapat coxibe yang boleh diterima dengan lebih baik (contohnya etoricoxib). Ini adalah penghambat enzim tertentu yang bertanggungjawab untuk pengembangan kesakitan, iaitu siklooksigenase 2.
  • .

  • Sekiranya pesakit mengalami kesakitan yang sangat teruk yang tidak dapat dikawal dengan yang kurang berkesan ubat penahan sakit, yang disebut analgesik opioid digunakan. Ini termasuk bahan aktif codeine, buprenorphine atau fentanyl.
  • Selain terapi dengan klasik ubat penahan sakit, ubat homeopati dan antroposofik juga boleh digunakan.

OP

Dalam beberapa kes, pembedahan mungkin diperlukan dan berguna dalam kes bahu arthrosis. Bergantung pada tahap arthrosis bahu, prosedur pembedahan yang berbeza boleh digunakan. Pakar bedah sering mencuba operasi secara arthroscopically, iaitu dengan prosedur invasif yang minimum.

Ini mempunyai kelebihan bahawa tidak ada luka pembedahan besar yang dibuat dan risiko jangkitan dikurangkan. Semasa operasi, mereka sama-sama cuba melakukan a rawan pemindahan, keluarkan dan ratakan kelebihan tulang rawan dan struktur yang rosak atau, sekiranya berlaku kerosakan yang tidak dapat diperbaiki, masukkan tiruan sendi bahu. Pilihan rawatan alternatif boleh didapati di sini:

  • Rawatan arthrosis bahu

Sakit selepas pembedahan

Sakit selepas arthrosis bahu pembedahan agak normal. Sudah tentu, tujuan utama operasi adalah untuk meredakan kesakitan yang disebabkan oleh pesakit arthrosis bahu. Walaupun begitu, operasi adalah prosedur yang lebih kurang kompleks yang memberi tekanan pada struktur sendi bahu.

Oleh kerana tidak bergerak, lebam pada sendi dan parut pembedahan segar, banyak orang yang terkena merasa sakit, terutama pada hari-hari pertama selepas operasi. Sekiranya fisioterapi dimulakan, pergerakan pasif yang dilakukan di sana juga boleh menyebabkan kesakitan. Ini kerana tisu yang cedera diregangkan dan otot yang sudah lama tidak digunakan digerakkan.

Sebagai peraturan, rasa sakit selepas operasi dapat dikendalikan dengan ubat penahan sakit. Oleh kerana pesakit tidak seharusnya memuat bahu secara aktif pada mulanya, ini pasti mengakibatkan atrofi separa otot. Apabila fasa rehat selesai, rasa sakit masih dapat terjadi pada bahagian aktif rawatan pasca operasi, kerana pergerakan, kekuatan dan fleksibiliti bahu mesti dipulihkan.