Ubat penahan sakit | Sakit Sindrom Peningkatan Bahu

Painkillers

Dalam kes bahu sindrom impingement, mungkin disarankan untuk mengambil ubat penahan sakit pada masa selain fisioterapi. Anti radang ubat penahan sakit seperti ibuprofen or diclofenak sangat disyorkan untuk teruk kesakitan, tetapi mereka tidak boleh dianggap sebagai terapi jangka panjang kerana mereka tidak dapat menghilangkan penyebab kesakitan. Kesan anti-radang mereka dapat digunakan dengan baik, terutama setelah tekanan yang teruk. Novamine sulfon juga boleh diresepkan untuk melegakan kesakitan, dan plaster haba atau pelindung haba juga dapat membantu. Opioid tidak digalakkan untuk rawatan bahu sindrom impingement, dan terapi jangka panjang dengan ubat penahan sakit tidak digalakkan.

OP

Pembedahan untuk bahu sindrom impingement dapat dipertimbangkan jika terapi konservatif dengan fisioterapi dan terapi fizikal tidak berjaya sekurang-kurangnya enam bulan atau jika gejala semakin memburuk. Dalam kebanyakan kes, pembedahan melibatkan pengerasan bahagian akromion untuk memberi ruang pada tendon yang terkena lebih banyak dan untuk melebarkan kesempitan di bawah akomion. Sekiranya satu atau lebih tendon daripada pemadam pemutar rosak, mereka boleh dipasang kembali ke tulang atau bahagian tendon semasa pembedahan.

Juga mungkin untuk membuang sebarang kalsifikasi dari tendon atau bursa yang meradang dari sendi. Operasi boleh menyerang secara minimum dan biasanya memakan waktu antara satu hingga dua jam. Anda dapat mengetahui seperti apa rawatan tindak lanjut yang tepat dalam artikel: MTT setelah pembedahan penyumbatan bahu Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai penyakit yang disebutkan di sini, anda boleh membaca artikel ini

  • Bahu dikalsifikasi
  • Air mata manik pemutar

Sakit selepas pembedahan

Pada hari-hari pertama selepas operasi, luka kesakitan adalah normal. Bergantung pada pakar bedah, lengan diletakkan di penculikan belat pada minggu-minggu selepas operasi untuk melindunginya, tetapi sendi masih harus digerakkan dalam beberapa hari pertama untuk mengelakkan kaku. Terapi jangka panjang biasanya tidak diperlukan, dalam kebanyakan kes, rasa sakit harus berkurang dengan ketara setelah kira-kira seminggu, sehingga pergerakan dan aktiviti seharian dapat dilakukan. Dalam fisioterapi, yang biasanya dilakukan secara rawat jalan sebagai rawatan susulan, regangan, pergerakan dan latihan kekuatan boleh menyebabkan sakit otot atau kesakitan yang sedikit menarik, misalnya, yang akan hilang setelah beberapa hari.