Penjagaan Paliatif – Pilihan untuk Terapi Sakit

Pesakit dalam peringkat lanjut kanser atau dengan penyakit serius lain sering mengalami kesakitan yang teruk, yang mana langkah mudah seperti penggunaan sejuk atau haba tidak lagi berkesan. Penggunaan ubat penahan sakit (analgesik) yang berkesan adalah perlu. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah merangka skim langkah demi langkah untuk terapi kesakitan berasaskan ubat ini, yang bertujuan membantu doktor merawat pesakit secara optimum mengikut keperluan mereka.

Terapi kesakitan: peraturan DNA WHO

Pakar WHO mengesyorkan apa yang dipanggil peraturan DNA untuk terapi kesakitan berasaskan ubat:

  • D = Melalui mulut: Ubat penahan sakit oral harus diberi keutamaan di mana mungkin (cth daripada ubat penahan sakit yang perlu disuntik). Pemberian melalui dubur (rektum), di bawah kulit (subcutaneously) atau sebagai infusi ke dalam vena (intravena) harus dipertimbangkan jika pemberian oral tidak dapat dilakukan.
  • N = Selepas jam: Analgesik hendaklah diberikan pada selang masa tetap bergantung pada tempoh tindakan – sentiasa apabila kesan pentadbiran sebelumnya berakhir.
  • A = Rejimen analgesik: Apabila menetapkan analgesik, apa yang dipanggil rejimen berperingkat WHO harus diambil kira.

Skim terapi kesakitan langkah demi langkah WHO

Ubat penahan sakit tahap 1

Tahap pertama menyediakan ubat penahan sakit yang mudah – dipanggil bukan opioid, iaitu ubat penahan sakit bukan morfin. Berbeza dengan opioid tahap 2 dan 3 WHO, analgesik bukan opioid tidak mempunyai kesan narkotik (anestetik) dan tidak menjejaskan keupayaan pesakit untuk melihat. Mereka juga tidak menimbulkan risiko ketagihan. Sesetengah ubat penahan sakit ini juga boleh didapati tanpa preskripsi.

Contoh ubat penahan sakit bukan opioid adalah paracetamol, metamizole dan apa yang dipanggil NSAID (ubat anti-radang bukan steroid) seperti asid acetylsalicylic (ASA), diclofenac dan ibuprofen. Mereka mempunyai pelbagai tahap kesan analgesik (menghilangkan rasa sakit), antipiretik (mengurangkan demam) dan anti-radang (antiphlogistic).

Walau bagaimanapun, paracetamol dan asid acetylsalicylic tidak sesuai untuk digunakan dalam kesakitan tumor mengikut garis panduan amalan semasa Persatuan Perubatan Sakit Jerman.

Apabila memberi dos analgesik bukan opioid, apa yang dipanggil kesan siling mesti diambil kira: Di atas dos tertentu, kelegaan kesakitan tidak boleh ditingkatkan lagi - paling banyak, risiko kesan sampingan kemudian meningkat apabila dos ditingkatkan lagi.

Ubat penahan sakit tahap 2

Menurut WHO, tahap kedua terapi sakit melibatkan ubat penahan sakit opioid yang lemah hingga sederhana kuat seperti tramadol, tilidine dan codeine. Opioid adalah ubat penahan sakit yang baik, tetapi mempunyai kesan narkotik, yang bermaksud ia boleh menjejaskan persepsi dan juga boleh menyebabkan ketagihan. Kesan sampingan lain opioid yang lemah berkesan termasuk sembelit, loya, muntah, pening dan keletihan.

Menurut Persatuan Perubatan Kesakitan Jerman, tramadol dan tilidine hanya perlu diberikan secara jangka pendek selama beberapa hari atau minggu sebelum beralih kepada penyediaan tahap III.

Gabungan opioid lemah dengan ubat penahan sakit peringkat pertama boleh berguna kerana ia mempunyai cara tindakan yang berbeza daripada opioid. Ini boleh meningkatkan dengan ketara kesan melegakan kesakitan secara keseluruhan.

Seperti ubat penahan sakit peringkat pertama, kesan siling juga boleh berlaku dengan opioid yang lemah.

Ubat penahan sakit tahap 3

Jika perlu, opioid kuat boleh diberikan bersama-sama dengan ubat penahan sakit peringkat pertama. Walau bagaimanapun, mereka tidak boleh digabungkan antara satu sama lain (contohnya morfin dan fentanyl) atau dengan opioid tahap kedua yang lemah.

Hampir semua opioid kuat menyebabkan sembelit berterusan sebagai kesan sampingan. Mual dan muntah juga biasa. Kesan sampingan lain termasuk kemurungan pernafasan, sedasi, gatal-gatal, berpeluh, mulut kering, pengekalan kencing atau otot berkedut tanpa disengajakan. Kebanyakan kesan sampingan berlaku pada permulaan rawatan dan apabila dos meningkat.

Ko-analgesik dan adjuvant

Pada semua peringkat terapi kesakitan WHO, apa yang dipanggil analgesik bersama dan/atau bahan pembantu boleh diberikan sebagai tambahan kepada ubat penahan sakit.

Co-analgesik adalah bahan aktif yang tidak dianggap sebagai ubat penahan sakit, tetapi tetap mempunyai kesan analgesik yang baik dalam bentuk kesakitan tertentu. Sebagai contoh, antispasmodik (anticonvulsants) diberikan untuk sakit kekejangan atau kolik. Antidepresan trisiklik boleh membantu dengan kesakitan yang disebabkan oleh kerosakan saraf (sakit neuropatik), yang disertai dengan ketidakselesaan dan selalunya sensasi terbakar.

Ubat penahan sakit yang berkesan

Opioid adalah ubat penahan sakit yang paling berkesan dalam penjagaan paliatif. Walau bagaimanapun, terapi kesakitan dengan bahan-bahan aktif yang sangat kuat ini membawa risiko: opioid boleh menyebabkan ketagihan - tidak begitu banyak dari segi psikologi tetapi secara fizikal (fizikal). Terdapat risiko pergantungan tertentu dengan opioid yang kuat, iaitu ubat penahan sakit tahap 3 WHO, yang oleh itu tertakluk pada Akta Narkotik (Jerman, Switzerland) dan Akta Dadah Narkotik (Austria): Oleh itu preskripsi dan pendispensan mereka dikawal dengan sangat ketat.

Sebaliknya, opioid tahap 2 WHO yang lemah berkesan (sekurang-kurangnya sehingga dos tertentu) boleh ditetapkan pada preskripsi ubat biasa – selain daripada tilidine: kerana potensinya yang tinggi untuk penyalahgunaan, ubat yang mengandungi tilidine dengan pelepasan cepat bahan aktif (iaitu terutamanya titisan dan larutan) berada di bawah Akta Narkotik atau Akta Dadah Narkotik.

Sedasi paliatif

Dalam perubatan paliatif, sedasi adalah pengurangan tahap kesedaran pesakit dengan ubat (dalam kes yang melampau, malah sehingga tidak sedarkan diri). Ia boleh menjadi kesan sampingan melegakan kesakitan dengan opioid atau boleh didorong secara sengaja untuk mengelakkan kesakitan yang tidak tertanggung, kebimbangan dan tekanan lain pada fasa terakhir kehidupan pesakit sejauh mungkin. Dalam kes kedua, doktor memanggil ini "penenang paliatif". Dahulu, istilah “terminal sedation” juga digunakan kerana dikhuatiri ubat pelali akan memendekkan hayat pesakit. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku, seperti yang ditunjukkan oleh kajian sekarang.

Jika boleh, ubat penenang paliatif hanya boleh digunakan dengan persetujuan pesakit dan hanya jika gejala mereka tidak dapat dikurangkan dengan cara lain.

Pelbagai kumpulan ubat boleh digunakan untuk penenang: Benzodiazepin (seperti midazolam), neuroleptik (seperti levomepromazine) atau narkotik (anestetik seperti propofol). Sedasi paliatif boleh berterusan atau terputus-putus, iaitu dengan gangguan. Yang terakhir adalah lebih baik kerana ia mempunyai kelebihan bahawa pesakit mengalami tempoh terjaga di antaranya, yang memungkinkan komunikasi.

Penjagaan paliatif: terapi kesakitan dinilai dengan teliti

Ini juga terpakai khususnya berkaitan dengan risiko pergantungan (dan risiko kesan sampingan serius yang lain) dengan opioid. Matlamat perubatan paliatif adalah untuk menjadikan fasa terakhir kehidupan seselesa mungkin bagi orang yang sakit tenat. Terapi kesakitan dengan opioid kadangkala merupakan satu-satunya cara untuk mencapai matlamat ini – dengan berunding dengan pesakit dan saudara-mara mereka.