Perubatan Paliatif – Rawatan Yang Boleh Dicapai

Istilah "paliatif" digunakan oleh pakar perubatan dalam penjagaan pesakit apabila penyakit itu tidak lagi boleh dijangka sembuh. Ini adalah kes, sebagai contoh, apabila tumor kanser tidak lagi boleh dikeluarkan sepenuhnya dan banyak metastasis hadir.

Walau bagaimanapun, ini tidak semestinya bermakna kematian akan berlaku bagi pesakit yang menerima rawatan paliatif. Walaupun penyakit yang tidak boleh diubati, pesakit mungkin hidup sehingga usia tua yang matang. Oleh itu, terapi paliatif tidak selalu terhad kepada fasa terakhir kehidupan, tetapi boleh bermula pada peringkat awal penyakit.

Penjagaan paliatif – disesuaikan dengan keperluan pesakit individu – boleh diberikan secara pesakit dalam (di hospital, contohnya) atau secara pesakit luar.

Matlamat rawatan paliatif

Tumpuan penjagaan paliatif adalah individu. Melakukan segala yang mungkin untuk memastikan dia dapat memanfaatkan masa hidup yang tinggal adalah keutamaan. Oleh itu, memanjangkan hayat bukanlah matlamat utama.

Matlamat lain rawatan paliatif selain kualiti hidup dan kebebasan mungkin termasuk:

 • Pemeliharaan fungsi organ penting (contohnya, dalam kes halangan usus yang disebabkan oleh tumor)
 • @ Mengelakkan komplikasi yang mengancam nyawa (cth. gangguan pernafasan)
 • Pengurangan metastasis
 • Melegakan kesakitan atau gejala lain seperti batuk, loya, muntah, kekeliruan, kegelisahan
 • Rawatan kemurungan, ketakutan kematian atau proses kematian
 • Penjagaan luka

Rawatan paliatif perubatan

Penjagaan paliatif menggunakan prosedur yang juga bersifat kuratif, iaitu digunakan untuk menyembuhkan. Setiap langkah ini memberi tekanan pada badan dan biasanya disertai dengan kesan sampingan (cth. kemoterapi untuk kanser dengan sakit kepala, loya, muntah, keguguran rambut, dll.). Faedah dan kesan sampingan rawatan mesti ditimbang antara satu sama lain dalam setiap kes individu.

Pembedahan paliatif

Pembedahan paliatif tidak ditujukan kepada punca penyakit, tetapi bertujuan untuk mencegah komplikasi. Sebagai contoh, ia mungkin bertujuan untuk membuang tumor yang semakin membesar yang menghalang fungsi organ penting. Sebagai contoh, jika tumor menyebabkan halangan usus, dubur buatan (anus praeter) mesti diletakkan.

Setiap operasi itu sendiri dikaitkan dengan risiko. Ini mesti ditimbang terlebih dahulu apabila membuat keputusan untuk atau menentang pembedahan paliatif. Sebagai contoh, usia lanjut, kesihatan umum yang lemah atau status pemakanan boleh menjadi lemah terhadap pembedahan.

Sinaran paliatif

Radiasi paliatif (radioterapi paliatif) bertujuan untuk melawan metastasis kanser atau mengecutkan tumor. Contoh:

Metastasis tulang, biasa pada kanser payudara, prostat, dan paru-paru, merebak melalui tulang dan dikaitkan dengan kesakitan yang teruk dan risiko patah tulang (patah). Jika ia disinari, ini boleh melegakan ketidakselesaan pesakit dan meningkatkan kekuatan tulang.

Jika tumor menekan pada trakea atau vena cava superior (contohnya, dalam kes kanser paru-paru), sesak nafas, rasa sesak nafas dan/atau aliran balik darah yang sesak ke jantung adalah akibatnya. Sinaran boleh membantu dalam kes ini juga.

Metastasis dalam otak boleh mengakibatkan kehilangan fungsi otak, menyebabkan gejala neurologi seperti buta, lumpuh atau sawan. Oleh kerana metastasis otak sering berlaku dalam kelompok dan bukannya secara tunggal, penyinaran seluruh otak berguna dalam kes ini. Walau bagaimanapun, metastasis otak individu yang disasarkan juga boleh disinari.

Kemoterapi paliatif

Asas kemoterapi paliatif adalah apa yang dipanggil cytostatics - ubat khas yang ditujukan terhadap sel yang berkembang pesat (seperti sel kanser). Ditadbir secara intravena, mereka boleh bertindak ke seluruh badan (secara sistematik). Kesan kemoterapi boleh dipertingkatkan dengan menggabungkan ubat sitostatik yang berbeza.

Terapi antibodi paliatif

Terapi antibodi paliatif telah tersedia sebagai tambahan kepada kemoterapi selama beberapa tahun. Ini melibatkan penggunaan antibodi khas yang dihasilkan secara buatan yang secara khusus menyasarkan kanser.

Sebagai contoh, beberapa antibodi ini boleh menyekat tapak dok (reseptor) bahan utusan pada permukaan sel kanser yang menjadi pengantara isyarat pertumbuhan - pertumbuhan tumor dihalang. Antibodi terapeutik lain menghalang pembentukan saluran darah baru yang diperlukan oleh tumor untuk bekalannya.

Terapi sakit ubat

Terapi sakit ubat paliatif boleh meningkatkan kualiti hidup orang yang sakit tenat dengan ketara. Pelbagai kumpulan ubat boleh didapati sebagai analgesik.

Di banyak negara, doktor dibenarkan menggunakan ganja atau ubat yang mengandungi ganja untuk terapi kesakitan dalam kes tertentu, contohnya di Jerman, Austria dan Switzerland. Peraturan yang tepat berbeza dari negara ke negara, contohnya dalam bentuk ganja perubatan boleh digunakan (cth. hanya ubat yang mengandungi kanabis atau, sebagai contoh, juga bunga kanabis kering) dan dalam kes yang mana (cth. sakit tumor).

Kaedah rawatan lain seperti akupunktur dan fisioterapi boleh melengkapkan terapi kesakitan.

Rawatan paliatif perubatan lain.

Selain kesakitan, banyak aduan lain orang yang sakit teruk boleh dirawat dengan ubat – contohnya, loya, sembelit, hilang selera makan, peningkatan tekanan intrakranial, gangguan pernafasan, kemurungan, kebimbangan, kegelisahan dan panik.

Apa lagi yang membantu

Banyak gejala seperti sakit, ketegangan atau sesak nafas boleh dikurangkan dengan terapi fizikal yang betul. Ini termasuk:

 • Fisioterapi klasik
 • Terapi pernafasan
 • Mandi senaman
 • Terapi dekongestif fizikal yang kompleks
 • Rangsangan saraf elektrik transcutaneous (TENS), arus rangsangan
 • Usus besar, tisu penghubung, refleksologi kaki dan urutan klasik
 • Fango, udara panas, lampu merah

Kedua-dua orang yang sakit tenat itu sendiri dan saudara-maranya boleh mendapat manfaat daripada psikoterapi paliatif. Kaedah terapi psikologi yang sesuai mungkin termasuk:

 • Terapi bercakap
 • Campur tangan krisis
 • Pengurangan tekanan
 • Psikoedukasi melalui pendidikan dan latihan
 • Teknik relaksasi
 • Seni, kreatif, terapi reka bentuk

Ramai orang yang terjejas dan/atau saudara mereka juga mendapat manfaat daripada pertukaran dalam kumpulan bantu diri.

Terapi pemakanan juga memainkan peranan utama. Semasa penyakit yang teruk dan rawatannya, ramai orang yang terjejas bergelut dengan gejala seperti hilang selera makan, loya dan muntah. Selalunya, gejala yang disertakan seperti keradangan mukosa mulut atau rasa dan gangguan menelan juga menyukarkan untuk makan. Kehilangan berat badan adalah akibatnya. Terutamanya dalam kes penyakit yang teruk, bagaimanapun, badan bergantung kepada bekalan nutrien yang baik.

Jika boleh, percubaan dibuat untuk mencapai ini melalui makan dan minum biasa. Cadangan berikut biasanya digunakan untuk diet oral sedemikian:

 • makanan penuh yang kaya dengan vitamin, makanan segar, banyak cecair
 • mengelakkan alkohol, kopi, makanan berlemak
 • tiada diet: protein dan lemak yang mencukupi!
 • beberapa hidangan kecil tersebar sepanjang hari
 • persembahan yang menarik

Walau bagaimanapun, sesetengah pesakit memerlukan makanan buatan. Di sini, perbezaan dibuat antara dua bentuk:

 • pemakanan enteral: bekalan nutrien melalui tiub makanan (tiub perut), fungsi usus dikekalkan
 • pemakanan parenteral: bekalan nutrien yang memintas saluran penghadaman, iaitu secara terus melalui infusi ke dalam vena

Dalam fasa terakhir kehidupan, pemakanan buatan jarang ditunjukkan. Dalam kebanyakan kes, ia adalah sebahagian daripada proses kematian jika orang yang mati itu enggan makan.