Palmar Flexion: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Istilah palmar flexion digunakan pada tubuh manusia secara eksklusif untuk pergerakan tangan. Ia terlibat dalam banyak pergerakan seharian dan atletik.

Apa itu fleksi palmar?

Lenturan palmar adalah lenturan yang berada di arah telapak tangan. Ia melibatkan tapak tangan menghampiri lengan. Seperti penentangannya, dorsiflexion, palmar flexion adalah pergerakan yang berlaku di pergelangan tangan. Istilah 'fleksi' ('lenturan'), biasanya digunakan dalam bahasa lain sendi, diberi akhiran arah dalam kes ini. Palmar berasal dari istilah anatomi 'palma manus' ('sawit'). Oleh itu, fleksi palmar adalah lenturan yang bergerak ke arah telapak tangan. Telapak tangan menghampiri lengan dalam proses. Pergerakan berlaku di pergelangan tangan sebagai barisan karpal proksimal berputar sebagai pasangan sendi cembung di soket jejari mengenai paksi khayalan yang bergerak melintang melalui sendi. Amplitud gerakan lenturan palmar dan dorsiflexion lebih kurang sama tetapi bergantung pada kedudukan jari. Apabila pertengahan dan akhir sendi dilanjutkan, kelenturan palmar biasanya mencapai 85 °. Dengan lenturan, kira-kira 20 ° - 30 ° kurang. Ini disebabkan oleh kenyataan bahawa jari ekstensor, yang tendon berjalan di bahagian belakang tangan dan jari, hampir habis kemungkinan pemanjangannya kerana lenturan dan membatasi pergerakan lebih jauh.

Fungsi dan tugas

Jari kedudukan juga memainkan peranan penting dalam banyak aktiviti dalam kehidupan seharian dan sukan di mana kelenturan palmar terlibat. Perkembangan daya yang berlaku dari kelenturan palmar sahaja lebih sedikit dengan jari lentur berbanding dengan jari yang diperpanjang. Dalam sukan impak seperti tenis, skuasy dan badminton, kedudukan raket dan pelaksanaan teknikal adalah penting untuk alasan ini. Dalam pukulan depan dan pukulan smash, apabila dilaksanakan dengan betul, daya dihasilkan dari kombinasi kelenturan palmar dan supinasi (putaran ke luar) atau pronation (putaran ke dalam). Dalam pukulan smash atau petunjuk dalam bola tampar, the jari sendi diperpanjang dan pengembangan daya penuh dicapai melalui lipatan tangan yang meletup. Ini adalah komponen utama pecutan bola, pergerakan lain hanya mempunyai fungsi tambahan. Keadaan yang sama juga dapat digambarkan dalam aktiviti seharian. terutamanya semasa mencengkam, memegang dan mengangkut objek. Setiap kali diperlukan kekuatan yang cukup besar untuk menahan sesuatu, kedudukan fungsi tangan yang disebut digunakan. Sementara jari ditutup rapat di sekeliling objek, yang pergelangan tangan diatur dalam sedikit dorsiflexion, kerana ini menjadikan kecekapan fleksor jari lebih kuat. Keadaannya berbeza apabila objek ringan, misalnya ketika makan, dijemput dan dibawa ke mulut. Di sini, fleksi palmar digunakan sebagai komponen penting kerana mendekatkan tangan ke objek dan mulut. Kedudukan tangan yang berfungsi dengan sedikit dorsifleksi dapat ditembusi oleh proses sedar. Aktiviti biasa di mana ini berlaku adalah jalan paling tinggi dalam tinju. Momentum yang datang dari sendi bahu dan siku dipindahkan ke lawan melalui pergelangan tangan, terpaku pada fleksi palmar, tanpa kehilangan banyak daya.

Penyakit dan keluhan

Kecederaan yang boleh memberi kesan negatif pada kelenturan palmar merangkumi semua patah tulang di kawasan ini. The patah jari-jari distal adalah yang paling ketara dan mempengaruhi semua pergerakan pergelangan tangan. Biasanya, trauma ini dirawat secara pembedahan atau konservatif, yang dalam kedua kes ini disertai dengan imobilisasi sementara. Akibatnya, sekatan pergerakan dan atrofi otot masuk, merosakkan fungsi tangan dengan ketara. Walaupun kesan negatif pada dorsiflexion lebih besar, fungsi fleksi palmar juga terjejas. Tendinitis adalah sindrom berlebihan yang sering berlaku pada orang yang melakukan pergerakan monoton atau menahan kerja lengan otot untuk jangka masa yang panjang. Extensor jari dan lentur terjejas, dengan panjangnya tendon berlari dari lengan bawah melalui pergelangan tangan hingga phalanges hujung jari. Gejala utama adalah akut kesakitan semasa penggunaan dan regangan otot yang terjejas dengan kelakuan reaktif yang reaktif. Sekiranya ekstensor jari terjejas, kelenturan palmar juga terganggu selain lenturan jari. Peregangan palmar aktif boleh dikurangkan atau tidak ada sepenuhnya sekiranya struktur saraf yang memasangnya rosak. Dalam kes ini, ini adalah saraf median. Kecederaan di kawasan lengan atas atau berhampiran siku boleh membawa kepada lesi saraf seperti itu. Sebaliknya, yang disebut turun tangan, yang berlaku akibat kerosakan pada [[saraf radial[[, dicirikan oleh fakta bahawa tangan tidak dapat dikeluarkan secara aktif dari kelenturan palmar. Semua keadaan dan trauma neurologi lain di mana kelumpuhan otot lengan dan tangan yang lembap boleh berlaku juga mempengaruhi fleksor palmar. Syarat-syarat ini merangkumi saraf tunjang kecederaan pada tahap tulang belakang serviks juga polyneuropathy. stroke selalunya mempunyai akibat yang sebaliknya. Corak spastik tangan yang sering berkembang mempunyai kombinasi fleksi palmar, pronation, dan lenturan semua sendi jari sebagai komponen. Dengan hipertonus yang teruk, individu yang terkena tidak dapat membuka tangan dan memanjangkan dan mengangkat lengan. Kontrak besar dan tidak dapat dipulihkan berkembang. Penyakit autoimun yang mempengaruhi tangan dan jari pada peringkat awal adalah kronik poliartritis (reumatoid artritis). Penyakit progresif ini secara langsung menyerang sendi, yang semakin musnah. Proses penurunan dan pembentukan semula berikutnya membawa kerosakan semua pergerakan tangan dan jari. Kedua-dua pergerakan berlebihan dan kekakuan boleh berlaku pada sendi.