Asid Palmitik: Fungsi & Penyakit

Asid palmitik adalah asid lemak yang paling banyak terdapat bersama dengan asid stearik. Ia berperanan menyokong organisma tumbuhan, haiwan dan manusia. Sebilangan besar asid palmitik terikat dalam trigliserida.

Apa itu asid palmitik?

Asid palmitik adalah asid lemak tepu yang sangat biasa. Tepu bermaksud bahawa ia tidak mengandungi ikatan berganda dalam molekul. Dalam semua lemak dan minyak lemak, peratusan tinggi asid palmitik terikat kepada gliserol. Sejak gliserol mengandungi tiga kumpulan hidroksil, biasanya membentuk ester tiga dengan berbeza asid lemak, yang dipanggil trigliserida. Asid palmitik terdiri daripada 16 karbon atom dihubungkan bersama dalam rantai. Dari jumlah tersebut, 15 karbon atom hanya membentuk ikatan dengan hidrogen dan atom karbon yang lain. Yang ke-16 karbon atom adalah sebahagian daripada kumpulan karboksil, di mana ikatan berganda C = O dan ikatan dengan kumpulan hidroksil terbentuk. Pengesteran dengan kumpulan hidroksil dari alkohol berlaku di kumpulan karboksil. Dalam pengertian ini, gliserol adalah tiga kali ganda alkohol dan membentuk trigliserida dengan tiga asid lemak, yang muncul sebagai lemak atau minyak lemak khas bergantung pada komposisi asid lemak. Asid sawit dan asid stearik adalah komponen utama kelas bahan ini. Ia memang satu asid lemak di antara banyak. Walau bagaimanapun, ia memainkan peranan khas. Dalam metabolisme banyak organisma, ia berlaku sebagai produk perantaraan utama. Seperti semua asid lemak, asid palmitik terbentuk selangkah demi selangkah dengan penambahan dua atom karbon dalam proses yang selalu berulang. Secara semula jadi, asid palmitik biasanya berlaku dalam bentuk terikat. Akan tetapi, dalam bentuk bebas, ia membentuk kepingan kristal tanpa warna yang mencair pada 61-64 darjah dan menguap pada suhu 351 darjah. Ia hampir tidak larut dalam air, tetapi mempunyai kelarutan yang baik dalam banyak pelarut organik. Istilah asid palmitik berasal dari minyak sawit, kerana asid lemak ini banyak terdapat di sana.

Fungsi, kesan dan tugas

Asid palmitik secara signifikan terlibat dalam struktur semua organisma. Oleh itu, dalam organisma tumbuhan dan haiwan, ia dijumpai terutamanya di trigliserida. Di sana, bersama dengan lemak lain asid dan gliserol, ia berfungsi sebagai simpanan tenaga utama. Selanjutnya, semua membran sel terdiri daripada Phospholipid. Phospholipid dibentuk oleh esterifikasi lemak asid dengan asid fosforik. Mereka juga mengandungi asid palmitik sebagai komponen utama. Phospholipid mempunyai bahagian lipofilik dan hidrofilik. The asid fosforik berfungsi sebagai bahagian hidrofilik, sementara yang berlemak asid, termasuk asid palmitik, mewakili bahagian lipofilik. Keanehan ini membolehkan fosfolipid membezakan fasa yang berbeza antara satu sama lain dan pada masa yang sama menjadi peralihan fasa zat yang berbeza. Yang terpenting, mereka menyebabkan pembatasan sel dari ruang antar sel, sehingga proses biokimia penting dapat berlangsung tanpa gangguan di dalam sel. Seperti yang telah disebutkan, bagaimanapun, asam palmitat juga merupakan komponen utama trigliserida, yang berfungsi sebagai organisma sebagai sumber tenaga. Pada masa lebihan makanan, simpanan lemak terbentuk, di mana terutamanya sintesis asid lemak baru terjadi. Asid palmitik adalah asid lemak pertama yang terbentuk semasa lipogenesis. Ia berfungsi sebagai bahan permulaan untuk sintesis asid lemak yang lebih tinggi. Sekiranya kekurangan makanan, simpanan lemak ini dan asid lemak secara beransur-ansur dipecah lagi. Oleh itu, asid palmitik berfungsi sebagai bahan permulaan pembentukan asid lemak yang lebih tinggi dan dengan demikian untuk pembentukan trigliserida sebagai simpanan tenaga dan fosfolipid sebagai komponen utama membran sel.

Pembentukan, kejadian, sifat, dan nilai optimum

Asid palmitik berlaku di mana-mana. Setiap organisma bergantung pada asid palmitik. Kedua-dua organisma tumbuhan dan haiwan atau manusia mampu menghasilkan asid palmitik. Dalam proses ini, unit dua atom karbon masing-masing dilekatkan pada rantai karbon dalam proses lipogenesis. Hasilnya, asid lemak umumnya terdiri daripada rantai bernombor genap. Dalam kes asid palmitik, terdapat 16 atom karbon. Minyak Stillingia (60-70 peratus) mengandungi kadar asid palmitik yang sangat tinggi. Minyak Stillingia diperoleh dari tanaman berbunga Stillingia sylvatica, yang berasal dari tenggara Amerika Syarikat. Kelapa sawit, pada gilirannya, mengandungi antara 41 hingga 46 peratus asid palmitik. Ia diikuti oleh daging lembu, lemak babi, lemak babi dan lemak koko mentega dengan sehingga 30 peratus. Minyak biji kapas dan alpukat minyak juga kaya dengan asid palmitik. Lemak depot manusia mengandungi antara 20 dan 30 peratus asid lemak ini. Asid palmitik juga digunakan dalam produk kosmetik dan sabun. Ia menjadi terkenal sebagai bahan permulaan penting untuk pengeluaran napalm.

Penyakit dan gangguan

Asid palmitat adalah asid lemak tepu dan, menurut pandangan konvensional, semestinya membawa ke tinggi darah tahap lipid dengan akibat yang dihasilkan jika dikonsumsi secara berlebihan. Walau bagaimanapun, hasil yang bertentangan telah diperoleh dalam pelbagai kajian. Bahkan telah terbukti bahawa asid lemak tepu seperti asid palmitik meningkat darah tahap lipid, tetapi selain yang buruk LDL kolesterol, yang baik HDL kolesterol juga meningkat. Oleh kerana nisbah antara satu sama lain tidak berubah dalam proses, penggunaan asid palmitik yang lebih tinggi tidak berpengaruh kesihatan mengikut kajian tertentu. Walau bagaimanapun, nisbah asid lemak tak jenuh dan tak jenuh juga berperanan. Walau bagaimanapun, nisbah ini dialihkan untuk memihak kepada asid lemak tepu dan bahan permulaannya asid palmitik, terutamanya jika berlaku peningkatan diet dengan karbohidrat, kerana asid lemak tepu selalu terbentuk terlebih dahulu. Ini kemudiannya hanya boleh ditukar menjadi asid lemak tak jenuh. Walau bagaimanapun, mekanisme reaksi biokimia ini terhad pada organisma manusia, sehingga berlebihan diet of karbohidrat semakin banyak menghasilkan asid palmitik, yang menyebabkan gangguan dalam nisbah asid lemak tak jenuh dan tak jenuh. Akibatnya, insulin ketahanan, kesan toksik pada pankreas, kelembapan pembakaran lemak dan proses pro-radang terbentuk.