Kanser Pankreas: Gejala, Prognosis

Gambaran ringkas

 • Gejala: Tiada gejala untuk masa yang lama; kemudian, sakit bahagian atas perut, sakit belakang, penurunan berat badan, hilang selera makan, jaundis, diabetes mellitus, loya dan muntah, gangguan penghadaman, najis berlemak, dsb.
 • Perjalanan penyakit dan prognosis: Penyembuhan hanya mungkin selagi tumor disetempat; biasanya prognosis tidak menguntungkan kerana tumor sering ditemui lewat dan tumbuh secara agresif
 • Peperiksaan: Ujian darah, ultrasound abdomen, ultrasound endoskopik, CT, MRI, magnetic resonance cholangiopancreaticography (MRCP), penyingkiran dan analisis sampel tisu, laparoskopi.
 • Rawatan: pembedahan, kemoterapi jika perlu, radioterapi (hanya dalam kes tertentu), terapi kesakitan
 • Pencegahan: tiada langkah khusus atau program pencegahan; bagaimanapun, adalah dinasihatkan untuk mengelakkan faktor risiko

Apa itu barah pankreas?

 • Bahagian terbesar dibentuk oleh tisu eksokrin. Ia menghasilkan jus pencernaan yang mengandungi enzim, yang diarahkan ke dalam usus kecil dan penting untuk memecahkan dan mencerna makanan yang dicerna.

Kedua-dua fungsi pankreas adalah penting untuk organisma manusia. Jika salah satu daripadanya gagal, contohnya kerana tumor atau disebabkan oleh penyakit lain, ini mengancam nyawa orang yang terjejas.

Selalunya, kanser pankreas berkembang di bahagian kepala pankreas.

Seberapa biasa kanser pankreas?

Kanser pankreas adalah penyakit yang agak jarang berlaku. Namun begitu, ia adalah tumor ketiga paling biasa dalam saluran gastrousus selepas kanser perut dan kolon. Risiko penyakit sedikit lebih tinggi untuk lelaki berbanding wanita. Purata umur permulaan adalah kira-kira 72 tahun untuk lelaki dan 76 tahun untuk wanita.

Apakah tanda-tanda kanser pankreas?

Sebaik sahaja gejala muncul, kanser pankreas selalunya sudah sangat maju sehingga tumor menekan pada struktur jiran seperti saluran hempedu, perut dan usus kecil atau tumbuh ke dalamnya. Ia bukan perkara biasa untuk metastasis hadir. Gejala berikut sering berlaku pada peringkat lanjut kanser pankreas:

 • hilang selera makan
 • penurunan berat badan yang tidak diingini: jika, disebabkan oleh kanser pankreas, tisu eksokrin menghasilkan terlalu sedikit atau tiada lagi enzim pencernaan, organisma memecah nutrien dalam usus hanya pada tahap yang terhad atau tidak sama sekali. Bekalan nutrien yang terjejas membawa kepada penurunan berat badan.
 • Loya, muntah, cirit-birit dan perut kembung.
 • Jaundis (ikterus): Kanser di kepala pankreas menekan atau menghalang saluran hempedu dalam beberapa kes. Hempedu kemudian menyandar, menyebabkan jaundis: kulit, selaput lendir dan sklera putih di mata bertukar menjadi kekuningan. Air kencing gelap, najis berwarna terang. Dalam sesetengah pesakit, jaundis berlaku sebagai gejala awal kanser pankreas.
 • Batuk dan sesak nafas dalam metastasis ke paru-paru atau pleura
 • Sakit tulang dalam metastasis rangka
 • Gejala neurologi dalam kes metastasis dalam sistem saraf pusat

Gejala kanser pankreas adalah serupa dengan pankreatitis. Kadang-kadang kedua-dua keadaan berlaku bersama-sama. Ini menjadikan diagnosis lebih sukar.

Lebih jarang, gumpalan darah kecil terbentuk dalam kanser pankreas akibat tekanan pada saluran sekitarnya. Ini boleh menyekat saluran yang terjejas (trombosis). Ini sering berlaku dalam vena splenik, contohnya, yang berjalan berhampiran dengan pankreas.

Jika kanser pankreas merebak ke peritoneum (karsinomatosis peritoneal), sel-sel kanser merembeskan cecair ke dalam rongga perut - "abdominal dropsy" (ascites) berkembang. Tanda-tanda yang mungkin adalah perut buncit atau membesar, penambahan berat badan yang tidak diingini dan masalah penghadaman.

Apakah jangka hayat dengan kanser pankreas?

Bentuk endokrin kanser pankreas yang lebih jarang, sebaliknya, biasanya tumbuh lebih perlahan dan kurang agresif. Oleh itu, prognosis mereka selalunya lebih baik, dan mereka yang terjejas sering bertahan selama beberapa tahun walaupun didiagnosis lewat.

Secara keseluruhannya, kanser pankreas mempunyai salah satu kadar kelangsungan hidup yang paling rendah daripada semua kanser. Hampir sebanyak orang mati akibat kanser pankreas setiap tahun seperti yang baru didiagnosis dengannya. Lima tahun selepas diagnosis, hanya kira-kira sepuluh peratus daripada mereka yang terjejas masih belum meninggal dunia akibat tumor pankreas.

Sebab untuk ini adalah diagnosis yang biasanya lewat dan pertumbuhan yang agresif, yang menyebabkan metastasis terbentuk lebih awal. Akibatnya, pembedahan kuratif jarang dilakukan.

Punca kanser pankreas masih belum dikaji sepenuhnya. Walau bagaimanapun, merokok dan pengambilan alkohol yang tinggi dianggap sebagai faktor risiko yang boleh dipercayai: Menurut pakar, paras kotin yang dipanggil meningkat pada perokok tegar. Bahan ini terhasil apabila nikotin dipecahkan dalam badan dan dianggap karsinogenik. Pengambilan alkohol yang kerap sering meradang pankreas - dan keradangan kronik menjadikan tisu kelenjar lebih mudah terdedah kepada kanser pankreas.

Penyakit tertentu adalah faktor risiko yang lebih lanjut. Sebagai contoh, wanita dengan kanser payudara keturunan atau kanser ovari dan saudara-mara mereka mempunyai peningkatan risiko kanser pankreas.

Adakah kanser pankreas adalah keturunan?

Pemeriksaan dan diagnosis

Jika kanser pankreas disyaki, doktor akan menjalankan temu bual terperinci dengan pesakit terlebih dahulu untuk mendapatkan sejarah perubatannya (anamnesis). Antara lain, doktor akan meminta penerangan terperinci tentang semua gejala, sebarang penyakit terdahulu dan sebarang kanser pankreas yang diketahui dalam keluarga.

Pemeriksaan fizikal: Doktor meraba perut, contohnya, untuk mengesan bengkak atau pengerasan dalam rongga perut.

Ultrasound perut: Menggunakan ultrasound, doktor menilai saiz dan keadaan pankreas serta organ perut lain (hati, pundi hempedu, perut, usus kecil, dll.) dan nodus limfa di sekelilingnya dan memeriksa mereka untuk metastasis. Walau bagaimanapun, tumor kecil kurang daripada satu sentimeter diameter tidak dapat dikesan. Pemeriksaan ultrabunyi biasanya merupakan pemeriksaan pengimejan pertama apabila kanser pankreas disyaki.

Sampel tisu: Doktor biasanya mengambil sampel tisu dari kawasan yang mencurigakan semasa endosonografi. Sebagai alternatif, dia memasukkan jarum berongga terus ke dalam pankreas melalui dinding perut.

Computed tomography (CT): Pemeriksaan X-ray khas ini menghasilkan imej keratan rentas terperinci pankreas dan struktur lain. Ini memungkinkan untuk menilai lokasi dan saiz tumor yang tepat dan untuk mengesan sebarang metastasis (contohnya, dalam nodus limfa atau hati).

Kolangiopankreatikografi resonans magnetik (MRI) amat bermaklumat berkenaan dengan diagnosis kanser pankreas: Pemeriksaan MRI ini secara khusus menggambarkan sistem duktus pankreas dan hempedu secara terperinci. Kebanyakan kanser pankreas berkembang daripada sel yang melapisi saluran perkumuhan tisu kelenjar eksokrin (dipanggil adenokarsinoma).

Positron emission tomography (PET): Dalam PET, pesakit mula-mula menerima bahan berlabel radioaktif. Ini terkumpul dalam tisu tumor kerana aktiviti metabolik yang tinggi. Ini membolehkan tisu tumor mudah dibezakan daripada tisu sihat di sekeliling semasa tomografi.

X-ray dada: Imej X-ray boleh mengesan sebarang tumor anak perempuan (metastasis) dalam paru-paru.

Skeletal scintigraphy: Pemeriksaan ini digunakan untuk mengesan metastasis tulang. Pesakit diberi bahan radioaktif bertindak pendek yang terkumpul secara khusus dalam metastasis tulang. Tapak tumor kemudiannya boleh divisualisasikan dengan kamera khas.

Karsinoma pankreas: peringkat

 • Peringkat 1: Tumor terhad kepada pankreas.
 • Peringkat 2: Tumor mencapai saiz diameter lebih daripada empat sentimeter; sebagai alternatif, jika saiz tumor lebih kecil, nodus limfa sudah terlibat.
 • Peringkat 3: Nodus limfa di sekelilingnya semakin terjejas, dan tumor mungkin sudah membesar menjadi saluran darah yang lebih besar di sekitarnya.
 • Peringkat 4: Metastasis juga telah terbentuk dalam organ lain (seperti metastasis paru-paru atau hati).

Jika kanser pankreas dikesan pada peringkat awal, doktor akan cuba menyembuhkannya selengkap mungkin.Walau bagaimanapun, kanser pankreas biasanya ditemui sangat lewat. Penyembuhan biasanya tidak mungkin lagi. Dalam kes ini, rawatan berfungsi untuk mengurangkan gejala mereka yang terjejas dan untuk melambatkan atau menghentikan penyebaran tumor (terapi paliatif).

Terapi pembedahan

Pembedahan hanya dipertimbangkan dalam sepuluh hingga 20 peratus pesakit dengan kanser pankreas. Pembedahan hanya benar-benar berkesan jika tisu sekeliling masih bebas kanser. Jika tumor boleh dikeluarkan sepenuhnya semasa pembedahan, penawar mungkin boleh dilakukan.

Dalam kes kanser pankreas di ekor pankreas, doktor selalunya perlu mengeluarkan limpa juga. Dalam sesetengah kes kanser pankreas, ia tidak mencukupi untuk memotong tisu berpenyakit dari pankreas - doktor mesti mengeluarkan keseluruhan pankreas.

Semasa operasi, pakar bedah juga mengeluarkan sekurang-kurangnya sepuluh hingga dua belas nodus limfa yang berdekatan. Jika mereka tidak terjejas oleh sel kanser, ada kemungkinan tumor masih belum merebak.

Kemoterapi

Sebagai peraturan, pembedahan kanser pankreas diikuti dengan kemoterapi (kemoterapi adjuvant). Pesakit diberi ubat khas (cytostatics) yang menghalang sel kanser daripada membiak.

Kadangkala kemoterapi diperlukan walaupun sebelum pembedahan. Kemoterapi neoadjuvant ini direka untuk mengecutkan tumor supaya ia boleh dikeluarkan dengan lebih mudah. Jika tumor sudah maju dan pembedahan tidak lagi menjadi pilihan, kemoterapi paliatif untuk kanser pankreas adalah rawatan pilihan. Matlamatnya adalah untuk memanjangkan kelangsungan hidup dan meningkatkan kualiti hidup.

Radioterapi

Pakar biasanya tidak mengesyorkan terapi sinaran (radioterapi) untuk kanser pankreas. Walau bagaimanapun, ia adalah mungkin dalam rangka kajian terkawal. Ia biasanya digunakan dalam kombinasi dengan kemoterapi (radiochemotherapy) pada pesakit dengan kanser pankreas lanjutan tempatan yang pembedahan tidak menjanjikan kejayaan.

Dalam kes kanser pankreas yang tidak dapat disembuhkan lagi, doktor juga menggunakan radiasi untuk secara khusus mengurangkan gejala seperti sakit tumor.

Konsep terapi lain

Pilihan untuk menggunakan pendekatan terapeutik yang lebih baru seperti terapi sasaran dan imunoterapi biasanya hanya tersedia untuk kanser pankreas dalam konteks ujian klinikal. Belum ada data yang mencukupi tentang keberkesanan dan faedah pendekatan rawatan ini dalam kanser pankreas.

Terapi kesakitan

Ramai penghidap kanser pankreas mengalami sakit yang teruk di bahagian perut. Ini dirawat dengan cara terapi kesakitan mengikut skim langkah demi langkah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO):

Bagi sesetengah pesakit dengan kanser pankreas yang tidak boleh diubati, terapi sakit dengan ubat tidak cukup membantu. Dalam kes sedemikian, doktor mungkin cuba menyekat plexus saraf di dalam perut, yang dipanggil plexus celiac. Ini menghentikan rangsangan sakit daripada dihantar ke otak.

Langkah-langkah lain

Ini selalunya boleh dicapai dengan terapi sakit yang disesuaikan secara individu (seperti yang diterangkan di atas). Jika perlu, langkah paliatif lain ditambah. Jika, sebagai contoh, tumor menyempitkan atau menutup saluran hempedu, mereka yang terjejas mengalami jaundis. Dalam kes ini, pembedahan endoskopik membantu: doktor memasukkan tiub plastik kecil (stent) ke dalam saluran hempedu untuk memastikan ia terbuka.

Sebagai tambahan kepada pakar perubatan, ahli fisioterapi, tukang urut, pekerja sosial, ahli psikologi dan pendeta menyokong rawatan paliatif mereka yang terjejas oleh kanser pankreas.

Diet untuk kanser pankreas

Kanser pankreas sering mengganggu fungsi pankreas. Ini benar walaupun selepas pembedahan di mana pakar bedah telah mengeluarkan pankreas atau bahagiannya. Pankreas menghasilkan enzim pencernaan yang penting. Ia juga mengawal keseimbangan gula dalam darah dengan hormon seperti insulin.

Pemakanan dalam karsinoma kepala pankreas

Dalam kes kanser pankreas atau selepas operasinya, adalah dinasihatkan untuk menyesuaikan diet. Petua pemakanan untuk kanser pankreas adalah:

 • Jangan makan makanan besar: Sebaliknya makan beberapa kali sepanjang hari (lima hingga lapan kali) dan dalam jumlah yang lebih kecil.
 • Tiada makanan tinggi lemak: Juga, gunakan lemak khas semasa memasak, yang dipanggil lemak MCT (= trigliserida rantaian sederhana). Anda boleh menemuinya di kedai makanan kesihatan, contohnya.
 • Kunyah secara meluas: Ini memastikan air liur yang mencukupi dicampur dengan makanan. Ini mengandungi bahan yang mempunyai kesan yang sama dengan enzim pankreas.
 • Minum dengan betul: Minum terutamanya air, teh atau jus sayuran. Adalah lebih baik untuk meninggalkan alkohol sepenuhnya dalam kes kanser pankreas. Ia memberi banyak tekanan pada organ.

Sebagai peraturan umum, makan apa yang anda bertolak ansur dengan baik. Untuk mengetahui perkara ini, ia membantu untuk menyimpan diari makanan.

Diet dalam kanser pankreas

Ini kerana, selain menyuntik insulin, mereka yang terjejas kini mesti belajar mengenali tanda-tanda hipoglisemia, contohnya. Gejala termasuk, sebagai contoh:

 • gegaran
 • selera makan
 • Berpeluh
 • Berdebar-debar
 • Masalah peredaran darah
 • keletihan
 • kekeliruan
 • pengsan, koma

Individu yang terjejas hendaklah sentiasa membawa dextrose atau larutan gula khas sekiranya berlaku kecemasan. Juga maklumkan orang di sekeliling anda supaya dalam kecemasan mereka tahu apa yang sedang berlaku dan dapat membantu dengan sewajarnya.

Jika kanser telah memusnahkan sebahagian besar pankreas atau doktor telah mengeluarkan organ sepenuhnya, kedua-dua protein penghadaman dan hormon penting hilang. Mereka yang terjejas kemudian juga diberi ubat dengan enzim dan menyuntik diri mereka dengan insulin sejak itu. Di sini juga, pakar perubatan dan pakar pemakanan yang merawat adalah kenalan yang paling penting.

pencegahan

Kajian telah menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan kandungan serat yang tinggi dan banyak vitamin mengurangkan risiko penyakit. Ini terpakai bukan sahaja untuk kanser pankreas, tetapi juga untuk kebanyakan kanser lain. Walau bagaimanapun, tiada cadangan pemakanan khusus yang mengurangkan risiko kanser pankreas khususnya.