Enzim pankreas - maksudnya

Apakah enzim pankreas?

Pankreas terdiri daripada pelbagai sel, seperti yang dipanggil sel pulau kecil: Mereka menghasilkan pelbagai hormon seperti insulin, glukagon dan somatostatin dan melepaskannya ke dalam darah seperti yang diperlukan. Doktor merujuk kepada ini sebagai fungsi endokrin pankreas.

Walau bagaimanapun, sel-sel pulau kecil hanya membentuk sekitar satu hingga dua peratus daripada jumlah berat pankreas. Sel-sel yang tinggal menghasilkan satu hingga dua liter jus pencernaan setiap hari. Jus ini mengandungi pelbagai enzim. Mereka dilepaskan ke dalam usus dan membantu mencerna makanan yang dicerna. Doktor memanggil fungsi pankreas eksokrin ini. Jus mengandungi enzim pankreas berikut, antara lain:

  • Enzim yang memecahkan karbohidrat (alfa-amilase, glucosidase)
  • Enzim yang memecahkan lemak (lipase, fosfolipase A dan B, kolesterol esterase)
  • Enzim yang menguraikan asid nukleik (deoxyribo- dan ribonucleases)
  • Enzim yang memecahkan protein (trypsin, chymotrypsin, elastase, kolagenase, kallikrein, carboxypeptidase)

Bilakah tahap enzim dinaikkan?

Enzim pankreas boleh dikesan sama ada dalam darah atau dalam najis, ada juga dalam air kencing.

Jika enzim dinaikkan dalam darah, najis dan/atau air kencing, ini mungkin menunjukkan kerosakan pada sel pankreas. Ini boleh berlaku, sebagai contoh, dalam keradangan akut atau kronik pankreas (pankreatitis). Pankreatitis boleh dicetuskan oleh penyakit saluran hempedu, penggunaan alkohol yang berlebihan dan, kurang kerap, oleh jangkitan, pembedahan atau ubat. Enzim pankreas yang paling penting yang doktor akan tentukan jika pankreatitis disyaki adalah amilase dan lipase.

Bilakah tahap enzim terlalu rendah?

Dalam kes pankreatitis kronik atau kanser pankreas, kelenjar mungkin tidak lagi menghasilkan enzim pencernaan yang mencukupi (kekurangan pankreas eksokrin). Jika ini disyaki, jumlah elastase dalam najis biasanya diukur dan ujian khas dijalankan (ujian secretin-pancreozymin).