Enzim pankreas: Maksud nilai makmal anda

Apakah enzim pankreas?

Enzim pankreas adalah enzim pencernaan yang dihasilkan oleh pankreas. Setiap hari, organ menghasilkan satu hingga dua liter jus pencernaan, yang mengalir melalui saluran utama (ductus pancreaticus) ke dalam duodenum - bahagian pertama usus kecil. Enzim pankreas berikut terkandung dalam jus pankreas:

  • enzim yang membelah karbohidrat (alfa-amilase, glukosidase)
  • enzim yang memecahkan lemak (lipase, fosfolipase A dan B, kolesterol esterase)
  • enzim yang membelah protein (trypsin, chymotrypsin, elastase, kolagenase, kallikrein, carboxypeptidase)

Kebanyakan enzim pankreas dirembeskan oleh pankreas sebagai prekursor, seperti yang dipanggil zymogens: trypsinogen, chrymotrypsinogen, procarboxypeptidases, dan prophospholipase A. Mereka hanya ditukar menjadi bentuk berkesannya dalam usus kecil, di mana mereka mengambil bahagian dalam pencernaan makanan yang dicerna. .

Berapa banyak enzim pankreas yang dilepaskan dikawal di satu pihak oleh saraf vagus dan di sisi lain oleh hormon. Ini adalah hormon yang dihasilkan dalam sel-sel usus atau dalam sel-sel pulau kecil pankreas yang dipanggil. Contohnya, hormon cholecystokinin (= pancreocymin) merangsang pembebasan enzim pankreas.

Bilakah anda menentukan enzim pankreas?

Daripada pelbagai enzim pankreas, amilase dan lipase dianggap sebagai enzim plumbum. Mereka boleh ditentukan melalui sampel darah. Atas sebab kos, kedua-dua enzim pankreas selalunya tidak ditentukan pada masa yang sama. Lipase biasanya diukur kerana ia kekal tinggi lebih lama daripada amilase dan ramai pesakit tidak pergi ke doktor tepat pada permulaan penyakit.

Amilase

Amilase dalam air kencing meningkat dengan selang masa. Walau bagaimanapun, disebabkan kadar pukulan yang lebih lemah, ujian air kencing hampir tidak digunakan lagi.

Lipase

Enzim lipase dalam badan kebanyakannya berasal daripada sel acinar pankreas yang dipanggil. Dalam darah, lipase meningkat dalam tempoh empat hingga lapan jam selepas permulaan penyakit dan berkurangan semula dalam masa 8 hingga 14 hari. Oleh itu, ia kekal tinggi lebih lama daripada amilase.

Enzim pankreas: nilai rujukan

Kepekatan amilase tidak diukur dalam jumlah mutlaknya, tetapi dalam unit aktiviti enzim (U) per liter substrat (serum darah, air kencing spontan, air kencing yang dikumpul). Dalam jadual berikut, anda akan menemui nilai rujukan untuk orang dewasa:

Nilai normal

Amilase pankreas

(ukuran pada 37°C)

Serum

< 100 U/l

Air kencing secara spontan

< 460 U/l

Kumpul air kencing

< 270 U/l

Bergantung pada kaedah pengukuran yang digunakan, nilai rujukan mungkin berbeza, oleh itu hanya nilai panduan boleh diberikan di sini.

Lipase pankreas

Dewasa

13 – 60 U/l

Kanak-kanak

sehingga 40 U/l

Bilakah enzim pankreas rendah?

Dalam kes keradangan kronik pankreas (pankreatitis kronik) dan kanser pankreas, kelenjar mungkin tidak lagi menghasilkan enzim pencernaan yang mencukupi. Nilai yang diukur untuk enzim pankreas kemudiannya dikurangkan. Doktor merujuk kepada ini sebagai kekurangan pankreas eksokrin.

Bilakah enzim pankreas dinaikkan?

Penyebab penting lain peningkatan enzim pankreas termasuk:

  • tumor pankreas benigna dan malignan
  • pseudocysts atau stenosis duktal (sempitan) berikutan pankreatitis akut
  • Penyakit lain yang melibatkan pankreas seperti perforasi gastrousus, halangan usus (illeus), infarksi mesenterik
  • Ubat-ubatan seperti azathioprine, 6-mercaptopurine, mesalazine, "pil", opiat, atau antibiotik; peningkatan lipase pankreas akibat antikoagulan (seperti heparin)

Jika pesakit mempunyai enzim pankreas yang rendah (dan dengan itu kekurangan pankreas eksokrin), puncanya mesti dijelaskan. Doktor kemudian biasanya menentukan jumlah elastase dalam najis dan melakukan ujian khas (ujian secretin-pancreozymin).

Dalam kes tahap enzim pankreas yang tinggi, doktor akan mengambil sejarah perubatan pesakit dengan teliti, terutamanya berkaitan dengan aduan pencernaan, penyakit terdahulu dan penggunaan ubat-ubatan. Ini diikuti dengan pemeriksaan fizikal dan penyiasatan lanjut dan ujian makmal untuk menjelaskan kemungkinan punca.

Sebaik sahaja punca paras enzim pankreas yang berubah dalam darah telah ditentukan, doktor akan memulakan rawatan yang sesuai.