Kekurangan Pankreas: Tanda dan Diagnosis

Kekurangan pankreas - dikenali sebagai kelemahan pankreas - (sinonim: kekurangan pankreas; fungsi pankreas, tidak mencukupi; ICD-10 E16. 9: gangguan rembesan dalaman pankreas, tidak ditentukan) merujuk kepada ketidakupayaan pankreas untuk menghasilkan pencernaan yang mencukupi enzim (= eksokrin kekurangan pankreas, EPI) dan, pada peringkat kemudian, hormon seperti insulin (= kekurangan pankreas endokrin). Selalunya berlaku sebagai komplikasi pankreatitis kronik (keradangan pankreaskarsinoma pankreas (barah pankreas) Atau Sistik Fibrosis (Sistik Fibrosis).

Gejala kekurangan pankreas berkembang agak lewat. Biasanya, lebih daripada 90% pankreas sudah pupus.

Nisbah jantina: Lelaki dipengaruhi hampir dua kali lebih kerap daripada wanita.

Puncak frekuensi: Penyakit ini berlaku terutamanya antara tahun ke-45 hingga ke-54 kehidupan.

Kelaziman (kejadian penyakit) untuk kekurangan pankreas eksokrin (EPI) meningkat pada pesakit dengan jenis 1 atau 2 kencing manis mellitus. Dalam jenis 1 kencing manis, prevalensinya berkisar antara 26 hingga 57% dan pada pesakit diabetes jenis 2, satu dari tiga menderita EPI (di Jerman).

Kejadian (kekerapan kes baru) adalah sekitar 3-4 kes setiap 1,000 kemasukan ke hospital setiap tahun (di Eropah).

Kursus dan prognosis: Kekurangan pankreas tidak dapat dipulihkan, iaitu tidak dapat disembuhkan. Kerana pengeluaran pencernaan tidak mencukupi enzim, kekurangan pankreas exocrine, jika tidak dirawat, menyebabkan gangguan pencernaan yang ketara dengan penurunan berat badan atau kekurangan kenaikan berat badan (terutama pada kanak-kanak). Oleh itu, pencernaan pankreas enzim mesti dibekalkan sebagai ubat dengan makanan. The diet mesti disesuaikan dengan sewajarnya (pantang dari alkohol, tinggi karbohidrat, rendah lemak, banyak makanan kecil / hari; penggantian larut lemak vitamin A, D, E dan K jika perlu). Dalam kekurangan pankreas endokrin, insulin-bergantungan kencing manis mellitus berkembang, jadi insulin terapi adalah diperlukan.