Pandemik & Wabak: Definisi dan banyak lagi

Trio wabak: wabak, wabak, endemik

Wabak adalah penyakit berjangkit yang boleh merebak dengan cepat dan menjejaskan ramai orang. Dari segi tahap temporal dan spatial wabak, pakar perubatan membezakan antara tiga bentuk: Pandemik, Epidemik dan Endemik.

Pandemik: Definisi

Pandemik adalah wabak di seluruh dunia. Dalam kes ini, penyakit berjangkit berlaku dalam jumlah yang besar dalam tempoh masa yang terhad. Walaupun wabak terhad kepada wilayah individu, wabak merebak merentasi sempadan negara dan benua. Contoh terbaru ialah pandemik Covid 19.

Dicetuskan oleh coronavirus SARS-CoV-2, penyakit ini merebak dengan pantas ke seluruh planet ini. Ia bermula di China pada Disember 2019. Seawal Mac 2020, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bercakap tentang pandemik.

Sementara itu, sebahagian besar penduduk global telah terselamat daripada jangkitan atau telah diberi vaksin terhadap coronavirus. Namun begitu, menurut pendapat pakar semasa, virus dan Covid-19 tidak akan hilang sepenuhnya dan orang ramai akan jatuh sakit lagi dan lagi. Pakar menjangkakan Covid-19 akhirnya menjadi endemik (lihat di bawah untuk definisi).

Wabak: Definisi

Wabak secara semula jadi berlaku lebih kerap daripada wabak. Pakar perubatan membezakan antara dua bentuk wabak, bergantung pada dinamik penyebarannya:

  • Wabak Tardive: Di sini, bilangan kes meningkat secara perlahan dan juga menurun secara perlahan sekali lagi. Ini adalah patogen yang dihantar melalui sentuhan langsung (selalunya sentuhan mukosa). Salah satu contoh ini ialah HIV.

Endemik: Definisi

Bentuk wabak ketiga ialah endemik: Di sini, kejadian berkelompok penyakit berjangkit adalah terhad dari segi ruang, seperti dalam wabak. Walau bagaimanapun, tidak seperti wabak dan pandemik, endemik tidak terhad pada masanya. Ia berlaku secara kekal di kawasan tertentu.

Kawasan endemik sedemikian wujud, sebagai contoh, dalam kes demam kuning. Mereka terletak di Afrika (sub-) tropika dan Amerika Selatan.

Gambaran Keseluruhan: Perbezaan antara wabak, wabak dan endemik

Jadual berikut menunjukkan sekilas persamaan dan perbezaan antara wabak, wabak dan endemik:

Jenis wabak

takat spatial

tahap temporal

Wabak

terhad dari segi ruang

terhad buat sementara waktu

Endemik

terhad dari segi ruang

sementara tidak terhad

Pandemik

ruang tanpa had

terhad buat sementara waktu

Wabak dan wabak yang diketahui

Setiap tahun, virus influenza bermusim - sentiasa dalam bentuk yang sedikit berbeza - menyebabkan wabak penyakit, biasanya terhad kepada kawasan tertentu. Wabak selesema ini kadangkala lebih dan kadangkala kurang teruk di kawasan yang berbeza.

Berkait rapat dengan coronavirus SARS-CoV-2 yang berleluasa pada masa ini ialah virus SARS (Sars-CoV). Ia mencetuskan wabak pada 2002/2003: Kira-kira 8,000 orang di seluruh dunia telah dijangkiti dengan patogen baru ketika itu. 774 orang mati akibat "sindrom pernafasan akut teruk" (SARS) yang disebabkan oleh patogen itu.

Sama ada kejadian berkelompok penyakit berjangkit dipanggil pandemik tidak bergantung pada berapa ramai orang yang dijangkiti patogen berkenaan, seterusnya jatuh sakit dan mungkin mati akibatnya!

Virus HIV pertama kali muncul pada awal 1980-an. Pada mulanya, jangkitan HIV menyebabkan wabak "tertunda" (tardivepidemic) sebelum akhirnya mula merebak secara pandemik - wabak menjadi pandemik. Kini dianggarkan lebih 33 juta orang di seluruh dunia dijangkiti patogen AIDS. Jumlah kematian akibat AIDS dianggarkan 1.8 juta setahun.

Iklim yang hangat, lembap dan keadaan kebersihan yang sering buruk di negara tropika-subtropika juga memudahkan banyak patogen lain. Di Afrika, sebagai contoh, wabak Ebola berskala kecil berlaku berulang kali. Walau bagaimanapun, pada dasarnya, wabak dan wabak juga boleh berlaku di kawasan iklim lain dan di bawah standard kebersihan yang tinggi. Bukti terbaru ini ialah wabak Covid 19.