Pantoprazole: Kesan, pengambilan, kesan sampingan

Bagaimana pantoprazole berfungsi

Perut manusia menghasilkan asid gastrik (komponen utamanya ialah asid hidroklorik) untuk mencerna makanan. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkannya daripada mencerna dirinya sendiri, mukosa gastrik juga mengeluarkan rembesan likat yang melindungi sel-sel mukosa daripada asid yang agresif. Membran mukus dalam esofagus dilindungi daripada asid perut yang sangat menjengkelkan oleh otot sfinkter di pintu masuk ke perut (sfinkter esofagus).

Jika terlalu banyak asid dihasilkan dan/atau sfinkter tidak berfungsi dengan baik, asid perut boleh memasuki esofagus dan menyerang membran mukus di sana. Ini membawa kepada kesakitan (pedih ulu hati) dan tindak balas keradangan (esofagitis). Perkara yang sama boleh menjejaskan lapisan perut.

Asid perut juga boleh dipersalahkan jika ulser perut yang sedia ada tidak sembuh atau sembuh hanya dengan sangat perlahan dengan sentiasa merengsakan tisu.

Inhibitor pam Proton

Bahan aktif pantoprazole menghalang pam proton yang dipanggil, yang bertanggungjawab untuk rembesan asid perut dalam mukosa gastrik. Untuk melakukan ini, ia perlu diangkut ke perut melalui aliran darah. Hanya di sana ia ditukar menjadi bentuk aktif oleh persekitaran berasid dalam sel perut (sel parietal), yang kemudiannya menghalang pam proton.

Kesan pantoprazole tidak segera melegakan gejala kerana mekanisme tindakannya. Kesan maksimum biasanya dicapai selepas dua hingga tiga hari. Ini harus diingat semasa mengubat sendiri.

Bilakah pantoprazole digunakan?

Pantoprazole digunakan untuk mengurangkan pengeluaran asid perut badan sendiri. Ini adalah perlu dalam kes pedih ulu hati, keradangan esofagus yang disebabkan oleh peningkatan asid perut (reflux oesophagitis) dan untuk menggalakkan regresi ulser perut.

Gabungan pantoprazole dan antibiotik juga biasa digunakan untuk merawat jangkitan dengan bakteria Helicobacter pylori. Ia sering menyebabkan keradangan pada lapisan perut (gastritis jenis B). Jika tidak dirawat, kuman perut boleh menyebabkan ulser perut dan juga kanser perut.

Pantoprazole juga sering digunakan sebagai terapi iringan dalam rawatan jangka panjang dengan ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs). Ubat penahan sakit ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang berkaitan dengan asid perut. Pantoprazole boleh melindungi daripada ini.

Inhibitor pam proton digunakan untuk terapi jangka pendek dan untuk rawatan jangka panjang, yang kedua, bagaimanapun, hanya jika ditetapkan oleh doktor.

Bagaimana pantoprazole digunakan

Pantoprazole biasanya diberikan sebagai tablet bersalut enterik, kurang kerap sebagai penyelesaian untuk suntikan.

Dalam kes yang jarang berlaku, beberapa tablet setiap pengambilan mungkin diperlukan – contohnya dalam sindrom Zollinger-Ellison (gastrinoma). Dalam kes ini, sel tumor penghasil gastrin menghasilkan terlalu banyak asid perut. Ini mengakibatkan kerosakan mukosa (ulser).

Apakah kesan sampingan pantoprazole?

Secara umum, beberapa kesan sampingan berlaku semasa rawatan dengan pantoprazole. Walau bagaimanapun, sehingga sepuluh peratus daripada mereka yang dirawat mengalami aduan gastrousus seperti cirit-birit, sembelit atau perut kembung. Sakit kepala dan pening juga mungkin.

Penggunaan jangka panjang perencat pam proton (satu tahun atau lebih) khususnya boleh menyebabkan peningkatan dalam tahap enzim hati, kekurangan vitamin B12, kekurangan magnesium dan patah tulang (terutama pada pesakit yang lebih tua dan mereka yang berisiko osteoporosis). Kesan sampingan seperti ini juga berlaku dengan perencat pam proton yang lain.

Gejala berlebihan tidak diketahui pada manusia.

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil pantoprazole?

Pantoprazole tidak boleh digunakan pada kanak-kanak di bawah umur 12 tahun kerana kekurangan pengalaman.

Pantoprazole boleh mengubah kadar penyerapan ubat lain. Ubat-ubatan yang sangat berkesan khususnya (seperti opiat seperti morfin) boleh diserap dari usus secara luar biasa dengan cepat, yang membawa kepada paras darah yang lebih tinggi. Oleh itu, doktor atau ahli farmasi perlu berunding sebelum menggunakan pantoprazole dan ubat lain pada masa yang sama.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan pantoprazole

Di Jerman, Austria dan Switzerland, bahan aktif pantoprazole hanya boleh didapati dari farmasi.

Di ketiga-tiga negara, tablet yang mengandungi sehingga 20 miligram pantoprazole boleh didapati di kaunter, tetapi hanya dalam pek 7 dan 14 tablet. Ini adalah untuk mengelakkan pesakit daripada mengambil perencat pam proton untuk jangka panjang atas inisiatif mereka sendiri. Tablet dos lebih tinggi (40 miligram) dan penyelesaian suntikan memerlukan preskripsi.

Sejarah

Bahan aktif pantoprazole hanya datang ke pasaran selepas omeprazole (perencat pam proton pertama). Ia adalah penyediaan analog, yang bermaksud bahawa bidang aplikasi dan cara tindakan adalah hampir sama.

Maklumat menarik lebih lanjut

Mengambil Pantoprazole boleh menghasilkan keputusan positif palsu dalam ujian pantas untuk THC, komponen psikoaktif ganja/ganja.