Asid Pantothenic (Vitamin B5): Keadaan Bekalan

Asid Pantothenik tidak termasuk dalam National Nutrition Survey II (2008). Mengenai pengambilan asid pantotenik dalam populasi Jerman, data wujud dari Laporan Pemakanan 2004 dari Persatuan Pemakanan Jerman (DGE).

Data ini di asid pantotenik pengambilan berdasarkan anggaran dan hanya menggambarkan purata pengambilan. Tidak ada pernyataan yang boleh dibuat mengenai lelaki dan wanita dengan pengambilan yang lebih rendah di bawah nilai min. Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa tidak ada kekurangan asid pantotenik dalam populasi Jerman.

Mengenai keadaan bekalan, dapat dinyatakan:

  • Rata-rata, penduduk Jerman tidak menyerap pengambilan asid pantotenat yang disyorkan.
  • Wanita mengambil dengan 4.5 mg sehari lebih sedikit asid pantotenik daripada lelaki (5 mg).
  • Lelaki dalam kumpulan umur 19-25 tahun kekurangan purata asid pantotenat 1.5 mg. Ini sesuai dengan kekurangan harian sebanyak 25% daripada pengambilan yang disyorkan.
  • Wanita dalam kumpulan umur 19-25 tahun kekurangan rata-rata 2 mg asid pantotenat. Ini sesuai dengan kekurangan harian sebanyak 33% daripada pengambilan yang disyorkan.
  • Wanita hamil dan menyusui tidak memerlukan tambahan asid pantotenik berbanding dengan rakan sebaya mereka yang tidak hamil atau tidak menyusu. Walau bagaimanapun, mereka mengalami keadaan kekurangan yang sama. Oleh itu, wanita hamil dan menyusui berumur 19-25 tahun kekurangan purata 2 mg asid pantotenat setiap hari.

Oleh kerana cadangan pengambilan DGE didasarkan pada keperluan orang yang sihat dan berat badan normal, keperluan tambahan individu (contohnya kerana diet, penggunaan perangsang, ubat jangka panjang, dan lain-lain) mungkin melebihi cadangan pengambilan DGE.