Paracodin®

Paracodin® adalah ubat dari kumpulan antitussives (batuk penekan) dan digunakan untuk batuk mudah marah yang tidak produktif. Bahan aktif yang terkandung dalam Paracodin adalah dihydrocodeine. Dihydrocodeine adalah turunan dari candu alkaloid morfin dan terbitan dari codeine, yang pada gilirannya ditetapkan sebagai antitussive dan ubat penahan sakit. Di Jerman, Paracodin® berada di bawah narkotik undang-undang, yang bermaksud bahawa pelepasan ubat tersebut tertakluk kepada kawalan khas.

Cara tindakan

Bahan aktif dihydrocodeine yang terkandung dalam Paracodin® adalah anggota kumpulan opioid. Istilah opioid merujuk kepada sekumpulan bahan semula jadi dan sintetik yang berkesan pada reseptor opioid. Kesan utama dari opioid adalah analgesia yang kuat (kesakitan kelegaan), penenang, pernafasan kemurungan (penghambatan pemacu pernafasan) dan sembelit.

Dengan penggunaan yang berpanjangan, pengembangan kebergantungan adalah mungkin. Dihydrocodeine mempunyai kesan analgesik yang kuat, ia digunakan terutamanya dalam terapi jangka pendek untuk merawat kegatalan yang tidak produktif batuk. Ia juga boleh digunakan untuk tahap parah kesakitan.

Kesan-kesan sampingan

Bahan aktif dihidrokodein yang terkandung dalam Paracodin® boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan sebagai ubat yang bertindak pada reseptor opioid. Gatal dengan kemerahan pada kulit boleh berlaku setelah mengambil Paracodin®, yang terjadi pada? 0.1% kes.

Reaksi alergi yang teruk juga boleh berlaku, yang boleh membengkak secara intensif hingga sindrom Steven-Johnson (? 0.01% kes). Mengambil Paracodin® boleh menyebabkan peningkatan nada otot otot licin, yang boleh menyebabkan sembelit di saluran gastrousus.

Kesan sampingan selanjutnya adalah loya, walaupun muntah, yang berlaku lebih kerap pada permulaan terapi. Kadang-kadang ada kering mulut. Kerap (?

1% kes) terdapat sedikit sakit kepala dan sedikit mengantuk, gangguan tidur juga mungkin berlaku. Sebagai kesan sampingan psikologi, euforia dan perubahan emosi kadang-kadang diperhatikan. Selain itu, keadaan kekeliruan adalah mungkin, juga gangguan persepsi dengan halusinasi berlaku (?

0.1%). Pada pesakit yang sudah ada epilepsi atau kecenderungan untuk kejang, risiko kejang (kejang) meningkat semasa terapi dengan Paracodin® (? 0.1%).

Pesakit sering mengadu pening. Pada dos yang tinggi, darah penurunan tekanan dan sinkop yang dihasilkan, seperti pengsan secara tiba-tiba, masih boleh dilakukan. Lebih-lebih lagi, pesakit yang sudah mempunyai paru-paru disfungsi ditakdirkan untuk berkembang edema pulmonari semasa terapi dos tinggi dengan dihydrocodeine.

Di samping itu, gangguan pernafasan boleh berlaku, dyspnoea (sesak nafas) atau pernafasan kemurungan (biasanya dalam kes penyalahgunaan dihidrokodein) adalah mungkin. Secara amnya, harus diperhatikan bahawa terapi dosis tinggi jangka panjang dapat mengembangkan toleransi terhadap ubat-ubatan bebas dan pergantungan psikologi dan fizikal berkembang. Mengambil Paracodin® dengan bahan aktifnya dihidrokodein juga boleh menyebabkan kemerosotan penglihatan kerana prestasi otot mata dapat dikurangkan.

Jarang sekali, gangguan fungsi mata masih berlaku, yang menampakkan dirinya sebagai miosis (penyempitan murid) Atau skotoma (? 0.01%). Paracodin® atau Dihydrocodeine tidak boleh diambil dalam penyakit atau keadaan tertentu.

Kontraindikasi penting adalah penyakit tertentu saluran pernafasan, seperti kekurangan pernafasan atau pernafasan kemurungan, kerana kedua-duanya diperburuk oleh dihydriocodein. Selain itu, ubat tersebut tidak boleh diambil dalam serangan asma akut atau kronik asma bronkial. Persediaan dihidrokodein tidak boleh diambil walaupun pusat kawalan pernafasan pusat, iaitu pusat pernafasan, terganggu.

Selanjutnya, dihydrocodeine umumnya dikontraindikasikan pada kanak-kanak di bawah usia empat tahun. Sekiranya pesakit ketagih opioid, alkohol atau ubat penenang, dihydrocodeine mesti digunakan dengan sangat berhati-hati, jika tidak, ketagihan akan bertambah teruk. Penjagaan harus diambil pada pesakit yang akan dirawat dengan dihidrokodein setelah pembedahan membuang pundi hempedu.

Pada pesakit yang mempunyai had buah pinggang fungsi, dos mesti disesuaikan kerana perkumuhan lebih perlahan. Secara umum, seseorang harus berhati-hati ketika menggunakan dihydrocodeine dalam rawatan pesakit tua, kerana terapi dapat mempengaruhi keadaan yang ada sebelumnya. Terapi dihidrokodein harus ditimbang dengan berhati-hati pada pesakit yang sudah ada hipotiroidisme, dikurangkan hati fungsi dan / atau gangguan sawan yang ada (epilepsi). Perhatian juga diperlukan pada pesakit dengan kronik sembelit, kerana opioid cenderung meningkatkan risiko sembelit.

Dihidrokodein juga harus ditimbang dengan berhati-hati selama mengandung. Dalam tiga bulan pertama mengandung adalah mungkin untuk mengambil persiapan jika petunjuknya sangat ketat. Segera setelah kelahiran menghampiri, pemberian Dihydrocodeine dikontraindikasikan kerana akan ada risiko kemurungan pernafasan bagi bayi yang baru lahir.

Kajian telah menunjukkan hubungan antara pengambilan dihidrokodein oleh wanita hamil dan kecacatan anak. Di samping itu, anak yang belum lahir dapat mengembangkan kebergantungan jika ia diambil dalam jangka masa yang lebih lama. Kanak-kanak yang ibunya telah berulang kali menggunakan dihydrocodeine selama mengandung (pada trimester terakhir) didapati mengalami simptom penarikan selepas kelahiran. Dihydrocodeine dikontraindikasikan semasa penyusuan kerana bahan aktif masuk susu ibu dan boleh menyebabkan kesan sampingan pada bayi.