Ileus lumpuh: Definisi, Punca, Gejala

Gambaran ringkas

  • Punca: Darah beku dalam saluran usus, pembedahan perut, fungsi saraf terjejas, gangguan metabolik, ubat-ubatan tertentu, penyakit usus kronik.
  • Gejala: Loya, muntah, perut buncit, sakit perut meresap, tiada bunyi usus.
  • Kursus penyakit dan prognosis: Bergantung kepada punca, mengancam nyawa tanpa rawatan
  • Pemeriksaan dan diagnosis: Pemeriksaan fizikal, mendengar perut, X-ray, pemeriksaan ultrasound
  • Rawatan: Ubat perangsang peristalsis usus, tiub perut, enema, jarang juga pembedahan
  • Pencegahan: tiada langkah am, langkah merangsang penghadaman apabila mengambil ubat tertentu

Apa itu ileus lumpuh?

Dalam ileus lumpuh, laluan usus terhenti. Berbeza dengan bentuk mekanikal, kelumpuhan otot usus adalah punca di sini. Terdapat beberapa punca halangan usus lumpuh. Darah beku, pembedahan perut, penyakit usus, dan gangguan metabolik atau saraf adalah antara puncanya.

Gejala-gejala ileus lumpuh biasanya berlaku lebih berbahaya daripada dalam bentuk halangan usus yang lain. Petunjuk tipikal lumpuh usus disediakan dengan mendengar perut: sebarang bunyi usus tidak hadir.

Apakah punca ileus lumpuh?

Terdapat pelbagai punca ileus lumpuh (lumpuh usus). Kadang-kadang ia disebabkan oleh penyumbatan saluran usus oleh bekuan darah. Gumpalan itu kemudiannya sama ada terbentuk terus di tapak dalam saluran darah berkenaan (trombus) atau telah dibasuh dengan aliran darah dari tempat lain (embolus).

Jika bekuan itu menyekat sepenuhnya salur, tisu usus yang sebenarnya dibekalkan oleh salur ini tidak lagi menerima oksigen dan nutrien - ia mati (nekrosis). Pakar perubatan merujuk kepada kejadian ini sebagai infarksi mesenterik.

Dalam kes lain, ileus lumpuh berkembang sebagai refleks selepas operasi di rongga perut. Operasi mencetuskan rangsangan mekanikal, menyebabkan pergerakan usus terhenti (ileus selepas operasi). Ileus lumpuh juga kadangkala berlaku secara refleks semasa kolik bilier atau buah pinggang.

Dalam penyakit yang menjejaskan saraf (seperti syringomyelia, herpes zoster), apa yang dipanggil lumpuh usus neurogenik kadang-kadang berlaku.

Penyakit usus radang kronik seperti penyakit Crohn dan kolitis ulseratif juga merupakan punca ileus lumpuh dalam beberapa kes.

Tambahan pula, ubat-ubatan tertentu kadangkala menyebabkan lumpuh usus. Ini termasuk, sebagai contoh, ubat penahan sakit yang kuat daripada kumpulan opiat, ubat Parkinson, antidepresan, dan ubat antispasmodik (spasmolytics). Dalam kes yang melampau, penyalahgunaan julap juga boleh menyebabkan ileus lumpuh.

Gangguan keseimbangan elektrolit dan metabolisme juga mungkin punca. Sebagai contoh, kekurangan kalium (hipokalemia) dan koma ketoasidotik (komplikasi teruk diabetes mellitus) meletakkan pesakit berisiko untuk penangkapan usus.

Dalam sesetengah pesakit, ileus lumpuh boleh dikaitkan dengan ketoksikan kencing. Ini difahamkan sebagai pengumpulan bahan kencing dalam darah (uremia) akibat daripada fungsi buah pinggang terjejas. Penyebab ileus lumpuh lain yang mungkin termasuk hipotiroidisme (kelenjar tiroid tidak aktif) dan kecederaan perut.

Nota: Kadangkala ileus lumpuh berkembang daripada ileus mekanikal (iaitu, halangan usus disebabkan oleh halangan mekanikal).

Apakah simptom ileus lumpuh?

Dalam lumpuh usus, perut pada mulanya sangat buncit. Apabila keadaan berlanjutan, dinding perut sangat tegang dan keras (perut drum). Baik najis mahupun angin berlalu (najis dan pengekalan angin).

Cegukan, loya, muntah, dan sakit di kawasan perut adalah gejala biasa yang lain.

Apakah prognosis untuk penyakit usus lumpuh?

Perjalanan penyakit dalam halangan usus lumpuh bergantung kepada puncanya. Sekiranya tidak dirawat, terdapat risiko komplikasi yang mengancam nyawa. Ini benar terutamanya jika lumpuh usus telah mengikuti halangan usus mekanikal.

Dalam kes lumpuh usus refleks selepas pembedahan, prognosis biasanya baik dengan rawatan yang sesuai.

Bagaimanakah ileus lumpuh didiagnosis?

Pemeriksaan fizikal dan x-ray adalah langkah paling penting dalam mendiagnosis ileus paralitik:

Semasa pemeriksaan fizikal, doktor mendengar perut dengan teliti dengan stetoskop. Jika bunyi usus tidak kedengaran di mana-mana kawasan perut, ileus paralitik amat disyaki. Doktor merujuk kepada fenomena itu sebagai "senyap kubur" di dalam perut. Jika bunyi usus boleh didengar, ini menolak ileus lumpuh.

Bagaimanakah ileus lumpuh dirawat?

Pesakit dengan ileus lumpuh (atau bentuk halangan usus lain) pada mulanya tidak dibenarkan makan atau minum apa-apa sehingga usus pulih melalui terapi. Pesakit menerima cecair dan nutrien yang diperlukan melalui IV.

Di samping itu, ubat boleh diberikan melalui akses vena. Ini adalah bahan aktif terutamanya yang merangsang pergerakan usus (peristalsis). Mereka digunakan untuk membuat usus lumpuh bergerak semula. Sekiranya perlu, pesakit diberi ubat lain seperti ubat tahan sakit atau agen anti mual dan muntah.

Di samping itu, tiub perut dimasukkan untuk mengalirkan kandungan perut dan usus yang bertakung. Usus juga boleh dikosongkan dengan bantuan enema rektum.

Di samping itu, adalah penting untuk menghapuskan punca lumpuh usus. Sebagai contoh, hipotiroidisme atau gangguan metabolik yang teruk dalam pesakit kencing manis sebagai pencetus ileus lumpuh mesti dirawat dengan sewajarnya.

Langkah konservatif sedemikian biasanya mencukupi untuk membetulkan lumpuh usus. Pembedahan adalah perlu, bagaimanapun, jika ileus lumpuh telah berkembang daripada halangan usus mekanikal atau jika terdapat peritonitis.

Bolehkah ileus lumpuh dicegah?

Orang yang mengambil ubat tertentu (seperti opiat) mungkin berisiko lebih tinggi untuk ileus lumpuh. Dalam kes itu, masuk akal untuk mendapatkan nasihat daripada doktor tentang langkah-langkah apa - seperti dalam diet - menyumbang kepada fungsi motor usus yang sihat.

Ia tidak digalakkan untuk mengambil julap sendiri. Ini kerana beberapa agen ini menyebabkan badan menjadi terbiasa apabila digunakan secara berterusan. Akibatnya, terdapat risiko lumpuh usus mungkin berlaku. Jika anda mengalami sembelit, adalah dinasihatkan untuk berbincang dengan doktor anda tentang langkah-langkah balas yang wajar.