Parameter Erythrocyte

Makna singkatannya

MCH = min hemoglobin korpuskular MCV = isipadu sel purata MCHC = min kepekatan hemoglobin korpuskular RDW = lebar taburan sel merah Semua parameter yang disingkat ini digunakan untuk menggambarkan warna merah darah hitung, iaitu merah darah sel (erythrocytes) dengan lebih terperinci. Mereka sangat penting dalam hal anemia, kerana perubahan nilai dalam satu arah dan kombinasi tertentu dari nilai yang berubah setidaknya dapat memberikan petunjuk penyebab anemia. Dalam anemia badan terlalu sedikit merah darah sel-sel.

Ini penting untuk pengangkutan oksigen di dalam badan dan memastikan bahawa semua organ dan bahagian badan dibekalkan dengan O2 secukupnya, yang penting untuk bertahan hidup. Oksigen diikat oleh hemoglobin. Hemoglobin dipanggil pewarna merah dan terdapat di setiap sel darah merah dalam jumlah besar.

Zat besi diperlukan untuk pengeluaran badan sendiri hemoglobin. Anemia biasanya ditunjukkan oleh penurunan nilai hemoglobin atau penurunan hematokrit nilai. The hematokrit menunjukkan bahagian sel dari jumlah darah dan dengan itu memberikan petunjuk bilangan sel darah merah. Yang normal hematokrit nilai adalah 40-54% untuk lelaki dan antara 37 hingga 47% untuk wanita. Nilai hemoglobin normal ialah 14-18 g / dl untuk lelaki dan antara 12 dan 16 g / dl untuk wanita.

MCV

MCV menerangkan jumlah purata sel darah merah. Ia dikira dari jumlah hematokrit sel darah merah dan mempunyai nilai standard 78-94 fl. MCV yang tinggi sering disertai dengan MCH yang meningkat.

Oleh itu, jumlah sel darah merah meningkat kerana kandungan hemoglobinnya meningkat. Ini dikenali sebagai makrocytic (sel yang diperbesar), hyperchromic (peningkatan sel berwarna), atau anemia megaloblastik. Ini menunjukkan kekurangan vitamin B12 atau asid folik.

Di samping itu, tahap vitamin dapat ditentukan dan membantu dalam membuat diagnosis. Nilai MCV yang tinggi yang diasingkan juga boleh menjadi petunjuk penyalahgunaan alkohol kronik. Di makmal, nilai darah yang lebih jelas seperti gamma-GT, enzim dari hati, sering dijumpai.

Walau bagaimanapun, parameter makmal yang paling spesifik berkenaan dengan penyalahgunaan alkohol kronik adalah CDT (kekurangan karbohidrat pemindahanin). MCV yang diturunkan biasanya disertai dengan MCH yang sama rendahnya. Oleh itu, sel darah merah lebih kecil dan mengandungi kurang hemoglobin daripada biasa.

Ini dipanggil anemia mikrositik (sel berkurang), hipokromik (sel kurang berwarna merah). Kekurangan zat besi adalah penyebab anemia bentuk yang paling biasa. Untuk mengetahui sama ada kekurangan zat besi anemia sebenarnya adalah kes, parameter lain seperti besi, feritin (bentuk besi yang tersimpan), pemindahanin (bentuk pengangkutan besi) dan reseptor transferrin larut (digunakan untuk menyerap zat besi ke dalam badan) harus ditentukan. Kekurangan zat besi disebabkan oleh kehilangan zat besi, misalnya kerana pendarahan (contoh yang paling biasa adalah haid pada wanita), atau oleh penyerapan zat besi yang tidak mencukupi dari makanan.