Gangguan Personaliti Paranoid: Punca, Gejala, Terapi

Gangguan personaliti paranoid: penerangan

Gangguan personaliti paranoid dicirikan oleh fakta bahawa penghidap tidak mempunyai kepercayaan terhadap orang lain. Mereka sentiasa menganggap bahawa orang lain mahu membahayakan mereka, tanpa mempunyai sebarang bukti untuk menyokong perkara ini.

Sebagai contoh, jika rakan sekerja tersenyum kepada mereka dengan cara yang mesra, mereka berasa ditertawakan. Jika pasangan mereka sendiri tiada di rumah, mereka yakin dia curang. Jika orang yang mengalami gangguan personaliti paranoid berasa terancam, mereka menjadi marah dan melakukan serangan balas. Mereka sangat gigih dalam permusuhan mereka dan tidak dapat diyakinkan bahawa syak wasangka mereka tidak berasas.

Kerana sifat mereka yang mencurigakan dan bermusuhan, orang yang mengalami gangguan personaliti paranoid tidak disukai oleh orang lain dan sering bertengkar dengan orang di sekeliling mereka. Oleh kerana mereka juga tidak mempercayai rakan, mereka mempunyai sedikit hubungan sosial.

Terdapat gangguan personaliti lain. Apa yang mereka semua mempunyai persamaan ialah ciri personaliti individu sangat ketara sehingga menyebabkan masalah kepada orang yang terjejas atau dengan persekitarannya. Ciri-ciri personaliti yang bermasalah adalah stabil dan tahan lama serta boleh dikesan sejak remaja atau awal dewasa.

Gangguan personaliti paranoid: kekerapan

Gangguan personaliti paranoid dianggap sebagai gangguan personaliti yang jarang berlaku. Pakar menganggarkan bahawa antara 0.4 dan 2.5 peratus daripada populasi umum mengalaminya. - Lelaki lebih kerap daripada wanita. Bilangan orang yang sebenarnya terjejas mungkin lebih tinggi, kerana hanya sedikit yang mendapatkan bantuan profesional.

Gangguan personaliti pada asasnya dicirikan oleh pemikiran, persepsi, emosi dan tingkah laku yang menyimpang dengan ketara daripada apa yang diterima secara sosial. Mereka berkembang semasa remaja atau awal dewasa dan kekal.

Sebagai tambahan kepada kriteria umum gangguan personaliti ini, gangguan personaliti paranoid menurut Klasifikasi Gangguan Mental Antarabangsa (ICD-10) hadir jika sekurang-kurangnya empat daripada simptom berikut berlaku:

Individu yang terjejas:

 • terlalu sensitif terhadap kemunduran
 • cenderung untuk menyimpan dendam kekal; mereka tidak memaafkan penghinaan atau penghinaan
 • adalah sangat mencurigakan dan memutarbelitkan fakta, mentafsir tindakan neutral atau mesra orang lain sebagai bermusuhan atau menghina
 • berhujah dan menegaskan hak mereka, walaupun ia tidak munasabah
 • sering kurang keyakinan terhadap kesetiaan pasangan mereka, walaupun tidak ada sebab untuk berbuat demikian
 • Selalunya terlibat dalam pemikiran konspirasi, yang mereka gunakan untuk menerangkan peristiwa di persekitaran mereka atau di dunia secara umum

Gangguan personaliti paranoid: punca dan faktor risiko

Punca sebenar gangguan personaliti masih belum dijelaskan - ini juga terpakai kepada gangguan personaliti paranoid. Pakar menganggap bahawa pelbagai pengaruh terlibat dalam perkembangan gangguan. Di satu pihak, kecenderungan genetik memainkan peranan; sebaliknya, didikan dan pengaruh persekitaran lain juga menyumbang kepada perkembangan gangguan personaliti (paranoid).

Ini termasuk peristiwa tekanan khususnya - mereka secara amnya menyediakan asas untuk perkembangan gangguan mental. Oleh itu, orang yang mengalami gangguan personaliti paranoid juga sering melaporkan pengalaman traumatik pada zaman kanak-kanak, contohnya penderaan fizikal atau emosi.

Perangai seseorang juga memainkan peranan dalam perkembangan gangguan personaliti paranoid. Kanak-kanak yang secara asasnya mempunyai kecenderungan tinggi untuk menjadi agresif amat berisiko.

Gangguan personaliti paranoid: pemeriksaan dan diagnosis

Orang yang mengalami gangguan personaliti paranoid jarang mendapatkan bantuan profesional. Untuk satu perkara, mereka tidak menganggap persepsi dan tingkah laku mereka sebagai terganggu, dan untuk satu lagi, mereka tidak mempercayai ahli psikologi atau doktor. Apabila mereka mendapatkan rawatan, selalunya untuk gangguan mental tambahan seperti kemurungan.

Sejarah perubatan

Untuk mendiagnosis gangguan personaliti paranoid, beberapa perbincangan berlaku antara pakar psikiatri/ahli terapi dan pesakit (anamnesis). Semasa proses ini, profesional boleh bertanya soalan seperti:

 • Adakah anda sering mengesyaki maksud tersembunyi di sebalik apa yang orang lain katakan atau lakukan?
 • Perangai seseorang juga memainkan peranan dalam perkembangan gangguan personaliti paranoid. Kanak-kanak yang secara asasnya mempunyai kecenderungan tinggi untuk menjadi agresif amat berisiko.

Gangguan personaliti paranoid: pemeriksaan dan diagnosis

Orang yang mengalami gangguan personaliti paranoid jarang mendapatkan bantuan profesional. Untuk satu perkara, mereka tidak menganggap persepsi dan tingkah laku mereka sebagai terganggu, dan untuk satu lagi, mereka tidak mempercayai ahli psikologi atau doktor. Apabila mereka mendapatkan rawatan, selalunya untuk gangguan mental tambahan seperti kemurungan.

Sejarah perubatan

Untuk mendiagnosis gangguan personaliti paranoid, beberapa perbincangan berlaku antara pakar psikiatri/ahli terapi dan pesakit (anamnesis). Semasa proses ini, profesional boleh bertanya soalan seperti:

Adakah anda sering mengesyaki maksud tersembunyi di sebalik apa yang orang lain katakan atau lakukan?

Terapi tingkah laku kognitif

Terdapat pelbagai pendekatan untuk merawat gangguan personaliti paranoid. Terapi tingkah laku kognitif bertujuan untuk mengubah cara berfikir atau corak pemikiran yang tidak menguntungkan. Matlamatnya adalah untuk orang yang terjejas mempersoalkan ketidakpercayaannya terhadap orang lain dan mempelajari cara sosial untuk berurusan dengan orang lain. Ini kerana ramai orang yang terjejas mengalami pengasingan, yang merupakan akibat daripada tingkah laku mereka. Oleh itu, latihan dalam kemahiran sosial adalah bahagian penting dalam terapi. Untuk mengawal impuls agresif, ahli terapi menjalankan strategi baru dengan pesakit.

Terapi fokus

Gangguan personaliti paranoid: saudara mara

Orang yang mengalami gangguan personaliti paranoid mempunyai kesukaran yang besar dengan hubungan interpersonal. Mereka sentiasa mengharapkan untuk dikhianati dan disakiti oleh orang lain. Kerana kepercayaan ini, mereka mewujudkan iklim yang bermusuhan.

Bagi kaum kerabat, ketidakpercayaan yang kekal adalah beban yang berat. Mereka sering berasa tidak berdaya kerana mereka tidak dapat mempengaruhi tingkah laku orang yang terjejas. Apa yang boleh anda lakukan sebagai saudara, bagaimanapun, ialah:

 • Sedarkan diri anda bahawa tingkah laku tidak wajar orang yang terjejas adalah berpunca daripada gangguan personalitinya.
 • Cuba untuk tidak mengambil serangan secara peribadi.
 • Dapatkan bantuan profesional. Walaupun penghidap itu sendiri enggan terapi, ahli terapi atau pusat kaunseling boleh menawarkan sokongan kepada anda.

Gangguan personaliti paranoid: perjalanan penyakit dan prognosis

Walau bagaimanapun, terapi boleh membantu mempengaruhi secara positif corak tingkah laku yang tidak menguntungkan. Walau bagaimanapun, kebarangkalian hasil yang menggalakkan adalah agak rendah. Di satu pihak, mereka yang terjejas jarang mendapatkan rawatan terapeutik, dan sebaliknya, mereka menghadapi kesukaran untuk terlibat dalam proses terapi. Walau bagaimanapun, gangguan personaliti paranoid yang lebih awal dikesan dan dirawat, lebih baik prognosisnya.