Hiperfungsi Parathyroid (Hyperparathyroidism): Punca

Hiperparatiroidisme primer

Patogenesis (perkembangan penyakit)

Utama hiperparatiroidisme adalah istilah yang digunakan apabila terdapat penyakit utama kelenjar paratiroid (lat .: glandulae parathyroideae) dengan peningkatan pengeluaran hormon paratiroid dan hiperkalsemia yang dihasilkan (kalsium berlebihan). Apabila ekstraselular kalsium tahap meningkat, yang kelenjar paratiroid bertindak balas dengan mengurangkan pengeluaran dan rembesan (rembesan) hormon paratiroid. Di sekolah rendah hiperparatiroidisme, gelung kawalan ini terganggu. Kelenjar paratiroid menghasilkan parathormone melebihi permintaan, menyebabkan peningkatan serum patologi kalsium tahap (hiperkalsemia (berlebihan kalsium)). Penyebabnya terletak pada kelenjar paratiroid itu sendiri. Mekanisme patogenetik berikut dijelaskan dalam literatur:

 • "Titik set" dialihkan: Pengurangan hormon paratiroid pengeluaran dan rembesan hanya berlaku pada kalsium ekstraselular yang lebih tinggi kepekatan.
 • . kelenjar paratiroid diperbesar dan pengeluaran dan rembesan hormon paratiroid meningkat. Selanjutnya, peraturan fisiologi terganggu.

Etiologi (penyebab)

Sebab biografi

Penyebab yang berkaitan dengan penyakit

 • Adenoma (pertumbuhan jinak) dari kelenjar paratiroid (adenoma epitel bersendirian / kelenjar paratiroid membesar tunggal); dalam 80-85% kes.
 • Hiperplasia kelenjar paratiroid - keempat-empat sel epitelium membesar; dalam 15-20% kes.
 • Karsinoma corpuscles epitelium; sangat jarang berlaku (<1% kes).

Hiperparatiroidisme sekunder

Patogenesis (perkembangan penyakit)

Hiperparatiroidisme sekunder adalah apabila gangguan nonparathyroid mengakibatkan penurunan kalsium serum (hipokalsemia (kekurangan kalsium)) dan kelenjar paratiroid kemudian mengeluarkan lebih banyak hormon paratiroid. Gangguan utama yang mendasari mungkin dalam kalsium, fosfat or vitamin D metabolisme. Akibatnya, mungkin hipokalsemia (kekurangan kalsium), hiperfosfatemia (fosfat lebihan), atau menurun 1,25 (OH) 2 vitamin D tahap. Gangguan ini boleh disebabkan oleh pelbagai jenis penyakit. Selalunya, hiperparatiroidisme sekunder berlaku di vitamin D kekurangan atau pada peringkat akhir kegagalan buah pinggang (“Gangguan buah pinggang yang sangat teruk”). Yang terakhir disebut sebagai "hiperparatiroidisme sekunder ginjal." Dalam konteks kekurangan buah pinggang, fosfat perkumuhan dikurangkan (→ hiperfosfatemia (lebihan fosfat)). Peningkatan kompleks pembentukan fosfat dan kalsium bebas berlaku. Hasilnya adalah hipokalsemia (kekurangan kalsium). Selain itu, fungsi ginjal yang terganggu membatasi aktiviti 1α-hidroksilase, menyebabkan sintesis 1,25-dihydroxycholecalciferol tidak mencukupi. Proses ini juga mendorong perkembangan hipokalsemia (kekurangan kalsium) dan akhirnya membawa kepada hiperparatiroidisme.

Etiologi (penyebab)

Punca tingkah laku

 • Diet
  • Pengambilan makanan vitamin D dan kalsium yang tidak mencukupi (malabsorpsi).

Penyebab yang berkaitan dengan penyakit

Ubat

 • Ubat antiepileptik

Sebab-sebab lain

 • Rawatan dialisis
 • Kurang terdedah kepada cahaya matahari (kekurangan UV).

Hiperparatiroidisme tersier

Patogenesis (perkembangan penyakit)

Hiperparatiroidisme tersier menggambarkan hiperkalsemia (kelebihan kalsium) yang berkembang semasa hiperparatiroidisme sekunder yang telah lama wujud (tahun / dekad). Peraturan rembesan (pelepasan) hormon paratiroid oleh tahap kalsium serum tidak ada. Kelenjar paratiroid secara autonomi (secara bebas) menghasilkan hormon paratiroid.

Etiologi (penyebab)

Penyebab yang berkaitan dengan penyakit

 • Hiperparatiroidisme sekunder lama yang berkaitan dengan kekurangan buah pinggang.

Sebab-sebab lain

 • Rawatan dialisis