Ibu bapa dan ADS | IKLAN dan keluarga

Ibu bapa dan ADS

Untuk memanggil diri sendiri - seperti yang sering disebut - "pelatih" anak ADD, masalah sebenar (kanak-kanak) harus dianalisis dan dinilai. Lebih jauh lagi, kerana setiap masalah adalah individu seperti itu dan pastinya bukan hanya sokongan rumah tangga yang mencukupi, setiap terapi mesti dirancang secara individu. Atas sebab ini, tidak mungkin untuk menyenaraikan langkah ibu bapa individu di sini.

Berikut ini anda akan mendapat beberapa petua mengenai bagaimana ibu bapa menangani ADHD. Seperti tingkah laku anak harus diperhatikan dalam jangka masa sekitar enam bulan dan membantu memastikannya ADHD hanya didiagnosis jika kanak-kanak berulang kali menunjukkan tingkah laku yang sesuai dalam jangka masa tertentu (kira-kira enam bulan) dan dalam beberapa bidang kehidupan. Oleh itu, pertama-tama tanyakan pada diri anda soalan berikut: Pertama sekali, penilaian peribadi mengenai keadaan dan analisis semua faktor pencetus tekanan dilakukan.

Langkah pertama boleh diambil bersama dengan pusat kaunseling dan / atau bersama dengan doktor yang merawat. "Manual" dikembangkan yang menentukan peraturan mana yang berlaku dan langkah-langkah mana yang harus diambil. CATATAN:

 • Penilaian kritikal terhadap keadaan
 • Ibu bapa mesti bekerjasama dengan terapi dan bertanggungjawab bersama untuk kejayaannya.
 • Rumuskan peraturan yang jelas dan dapat difahami, yang dibincangkan bersama dengan anak dan bertujuan untuk memperbaiki dan mengubah tingkah laku yang ditunjukkan. - Puji dan dukung anak anda - bila boleh! - Tetapkan kerjasama semua pihak yang terlibat dalam pendidikan sebagai tujuan untuk mengelakkan kekeliruan anak-anak dalam arti: "hmmm, di sana saya mungkin melakukan apa yang tidak dapat saya lakukan di sana ..." terlebih dahulu.
 • Situasi manakah yang mencetuskan tingkah laku anak saya? - Adakah terdapat perkara yang saya nilai positif mengenai anak saya? - Adakah terdapat peraturan yang jelas di rumah?

Adakah saya benar-benar memastikan bahawa mereka diikuti? Ia akan menjadi terlalu mudah dan dengan itu menjadi cepat: terapi tidak boleh dimulakan dengan ahli terapi dan / atau mengaturnya sendiri dengan mengambil tablet sahaja. Langkah-langkah yang disebutkan ini bersama-sama dengan langkah-langkah lain membentuk landasan, kerangka yang dapat dibahas.

Persekitaran rumah dan langkah-langkah yang diambil di sana untuk mempermudahnya ADHD adalah bahagian penting dalam (co) reka bentuk terapi, yang memberikan ibu bapa dan sokongan mereka terhadap anak ADHD di persekitaran rumah sebagai tugas yang sangat penting. Oleh kerana tugas ini juga boleh menjadi sangat sukar - ini hampir selalu diberitahu oleh ibu bapa yang terlibat - keadaan keluarga sangat sering dibebani. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku (begitu cepat), terdapat pelbagai institusi yang memberi sokongan dan bantuan kepada ibu bapa.

Tingkah Laku Pendidikan

Terutama, tidak ada peraturan lain yang berlaku untuk pendidikan anak-anak yang kekurangan perhatian daripada pendidikan anak-anak pada umumnya. Ini termasuk, antara lain: Berikut ini beberapa pernyataan mengenai pendidikan anak-anak pada umumnya, tidak kira ada kekurangan perhatian atau tidak. :

 • Bukan semua yang ingin dimiliki oleh kanak-kanak, ia mesti diterima!
 • Hubungan tertentu yang jelas membolehkan si anak memahami di mana ia berada. - Tingkah laku yang boleh diubah oleh orang dewasa, termasuk perselisihan gaya pendidikan ibu bapa, membingungkan anak. Cepat atau lambat dia akan memanfaatkan ini!
 • Biarkan anak anda melakukan semua yang dia boleh lakukan sendiri. Jangan mengambil tugas daripadanya! Bantu hanya jika pertolongan diperlukan.

Seorang kanak-kanak tumbuh dengan tugas seperti itu. - Sakit dan kesakitan yang sedikit tidak memerlukan perhatian khusus. Jangan terlalu memperhatikan perkara-perkara kecil seperti itu, jika tidak, setiap "perkara kecil" menjadi drama besar!

 • Puji dengan jujur. Anak anda membesar melalui pujian, tetapi itu harus dimaksudkan dengan jujur ​​dan bukan pada setiap perkara kecil. Ia kemudian menjadi tidak berharga.
 • Mengkritik apabila kritikan sesuai. Pastikan anda menggunakan nada yang baik. BUKAN: "Seperti apa !!!

Anda boleh melakukan yang lebih baik daripada itu! ", KHUSUS:" Lihat, mungkin anda boleh melakukan yang lebih baik di sini dengan ... "

 • Cuba jawab soalan dengan jujur ​​dan ikhlas. Jelaskan di mana sahaja penjelasan diminta.
 • Bergantung pada profesion ibu bapa dan bilangan adik beradik, masa kadang-kadang boleh menjadi pendek. Terlepas dari ini, ia selalu bergantung pada seberapa berkesan anda belajar menggunakan masa. Anak anda tidak mendapat apa-apa keuntungan dari anda sekiranya dia menonton televisyen semasa anda mempunyai masa untuk anak itu.

Permainan bersama, cerita yang dibaca dengan kuat, berpelukan bersama, dan lain-lain menggambarkan masa yang digunakan dengan baik. Maka tidak buruk juga jika ada sedikit masa.

Anak anda akan tahu bahawa anda mencintainya dan bahawa anda menikmati menghabiskan masa dengan anak anda. - Melalui kesilapan yang anda pelajari! Sekiranya anda membiarkan anak anda melakukan kesalahan, anda dapat menolong anak anda dengan masalah "besar" dan menolongnya keluar dari "kekacauan".

 • Tuntut permintaan maaf daripada anak anda jika dia tidak berkelakuan betul. Sekiranya anda tidak adil, ini juga berlaku untuk anda dengan cara yang sama! - Jangan cuba menjelaskan kesalahan, tingkah laku yang salah, dll.

dengan cara "guru besar". Sebaliknya, jelaskan mengapa anda kecewa dan apa yang anda sukai daripada tingkah laku ini. - Jangan biarkan panik sama sekali.

Berpalinglah jika anak anda "menembak" anda secara emosional dan bersemangat. Sukar bagi seorang anak untuk dibiarkan berdiri dalam keadaan yang sangat teruk. Walaupun begitu: Biarkan ia bertindak balas terhadap anda.

Dengan sejuk kepala ia bercakap lebih baik! - Menetapkan peraturan. - Pematuhan yang jelas dan konsisten terhadap peraturan.

 • Pujian
 • Love
 • Derma
 • Masa

Pada dasarnya, kaunseling pendidikan selalu dapat diseru apabila ibu bapa menyedari bahawa mereka tidak lagi dapat mengatasi masalah mereka sendiri dan oleh itu hanya kehilangan. Oleh kerana keadaan undang-undang semasa, kaunseling di institusi seperti ini adalah percuma kerana hak undang-undang ibu bapa untuk kaunseling pendidikan. Ini boleh dibaca dalam Akta Perkhidmatan Kanak-kanak dan Remaja di tempat yang sesuai.

Seperti yang telah disebutkan, kaunseling pendidikan pusat-pusat selalu dapat dikonsultasikan ketika ibu bapa "berada di hujung tali mereka" dan - tidak kira dalam hal apa pun - mengalami kerugian dalam soal pendidikan. Akibatnya, pusat-pusat kaunseling pendidikan biasanya mempunyai perkhidmatan yang sangat luas untuk menawarkan nasihat dan sokongan ibu bapa yang kompeten. Mungkin juga perlu, dan dalam kebanyakan kes sangat disarankan, untuk kanak-kanak dengan ADS mengunjungi pusat kaunseling pendidikan.

Kaunseling biasanya berdasarkan wawancara awal, di mana pemerhatian, masalah itu sendiri dan kemungkinan andaian sebab dibincangkan. Tolong selalu bersikap jujur ​​dan jangan mengabaikan perkara. Sekiranya anda dan keluarga anda dibantu, ini hanya mungkin dilakukan sekiranya maklumat yang mencukupi dan khusus diberikan.

Jangan takut maklumat sulit dibocorkan. Penasihat pendidikan wajib menjaga kerahsiaan. Hanya jika anda bersetuju, anda boleh bertukar maklumat dengan institusi lain yang terlibat dalam pendidikan anak-anak.

Namun, selalu ingat ini - terutamanya ketika anda melihat berbagai pilihan terapi: Terapi hanya akan berjaya jika SEMUA mereka yang terlibat dalam pendidikan bergabung bersama, iaitu terapi "multi-tracked" (multi-conditional, multimodal). Bergantung pada masalah yang mendasari, diagnosis terperinci dapat membuktikan penting atau sangat diperlukan setelah perundingan awal. Sebagai tambahan kepada prosedur ujian klasik, ini juga merangkumi pemeriksaan psikologi.

Tetapi selalu ingat: Ini hanya komponen individu yang disatukan untuk "membina" terapi holistik. Diagnosis seperti itu akhirnya dinyatakan oleh pakar pediatrik yang merawat. Secara umum, harus disebutkan sebagai kesimpulan bahawa hampir semua bidang dilindungi oleh pusat kaunseling pendidikan atau pusat hubungan. Sebagai peraturan, mereka ditawarkan oleh pelbagai organisasi kebajikan).