Parietal Lobe: Struktur, Fungsi & Penyakit

Tanpa lobus parietal, manusia tidak akan dapat melakukan pertimbangan spasial, persepsi haptik, atau pelaksanaan pergerakan tangan dan mata yang terkawal. Kawasan otak, yang sangat penting untuk persepsi deria, terletak di antara lobus temporal, frontal, dan oksipital dan, sebagai sebahagian daripada pusat sistem saraf, boleh terlibat dalam banyak, kegagalan neurologi. Selalunya, tumor, strok, atau penyakit CNS radang, seperti multiple sclerosis, bertanggungjawab untuk lesi yang melumpuhkan secara berfungsi pada lobus parietal.

Apakah lobus parietal?

Lob parietal adalah bahagian dari serebrum dan pusat sistem saraf yang bertanggungjawab terutamanya untuk tugas-tugas deria. Dalam istilah perubatan, bahagian ini otak disebut lobus parietalis, yang berdekatan dengan lobus oksipital, serta lobus frontal, dan dengan demikian membentuk kira-kira bahagian tengah serebrum. Kerana lokasinya di bahagian atas otak, lobus parietal kadang-kadang disebut lobus parietal. Kawasan parietal dipisahkan dari otak batang dan cerebellum oleh lobus temporal. Juga terdapat di lobula parietal adalah lapan kawasan Brodmann, yang menggambarkan fungsi individu korteks serebrum.

Anatomi dan struktur

Lob parietal dibatasi secara anterior oleh alur tengah dan di belakang oleh lobus ocipital yang disebut. Oleh itu, sempadan posterior membentuk garis dari parietooccipital sulcus ke incisura praeoccipitalis. Di bawah, lobus temporal bersempadan dengan lobus parietal. Oleh itu, sempadan yang lebih rendah dari kawasan ini berada pada tahap yang sama dengan fisura Sylvian. Di lobus parietal terletak sulcus postcentral dan, bersambung dengannya, sulcus intraparietal, yang membahagi korteks posterior lobus parietal menjadi dua lobula tunggal. Oleh itu, lobus parietal sendiri terdiri daripada lobus parietal superior dan inferior, juga dikenali sebagai korteks parietal posterior dan lobus parietal inferior. Kawasan otak ini mengandungi banyak kawasan yang disebut Brodmann, yang memberi petunjuk kepada fungsi umum.

Fungsi dan tugas

Persepsi adalah perniagaan lobus parietal. Secara amnya, kawasan otak ini melakukan tugas penting dalam memproses semua kesan deria. Khususnya, fungsi somasensori berada dalam bidang lobus parietal. Fungsi somasensori ini terutama melibatkan sensasi persepsi haptik, atau taktil. Walau bagaimanapun, lobus parietal juga terlibat dalam pemprosesan rangsangan visual, terutama pengesanan pergerakan dalam bidang pandangan langsung pemerhati. Oleh itu, otak parietal bertanggungjawab untuk orientasi spasial. Perhatian spatial, pemikiran spasial, serta membaca dan aritmetik tidak dapat difahami tanpa bahagian ini serebrum. Di atas segalanya, bahagian atas otak parietal menganalisis di mana sesuatu berada di medan visual pemerhati atau di mana mereka bergerak. Di samping itu, lobus parietal membuat rancangan bagaimana perceiver dapat mencapai perkara-perkara ini. Malah pelaksanaan gerakan ini secara sengaja berlaku di otak parietal. Pergerakan dan sentuhan pada kulit juga dirasakan melalui bahagian otak ini. Malah keputusan mengenai rangsangan dalam bidang pandangan yang diperhatikan oleh pemerhati berlaku di kawasan ini. Akhirnya, pengecaman objek dilaksanakan di otak parietal bawah. Untuk tujuan ini, maklumat dari bidang visual berkaitan dengan maklumat deria. Di kawasan gyrus angularis, otak parietal inferior juga terlibat dalam pertuturan dan pembacaan. Sebagai bahagian lobus parietal, sulcus intraparietal juga mempunyai tugas penting. Kawasan ini menghubungkan sistem visual dengan sistem motor manusia dan dengan itu berfungsi terutamanya untuk pelaksanaan pergerakan tangan dan mata yang terkawal.

Penyakit

Pelbagai, gangguan dan penyakit neurologi boleh berlaku berkaitan dengan lobus parietal, yang masing-masing muncul sebagai lesi pada pencitraan. Salah satu yang paling terkenal adalah sindrom Gerstmann, yang pertama kali dijelaskan oleh Josef Gerstmann pada awal abad ke-20 dan sebenarnya mewakili keseluruhan kompleks gejala. Sementara itu, sindrom ini menjadi kontroversi, kerana kebanyakan pesakit dengan gejala kompleks Gerstmann juga menunjukkan gejala lain. Salah satu gejala individu sindrom Gerstmann adalah agraphia. Ini bermaksud kesukaran menulis, yang berlaku secara bebas dari kemahiran motor dan kecerdasan. Secara simptomatik, terdapat juga akalculia, iaitu kesukaran dengan aritmetik. Oleh kerana fungsi spasial lobus parietal, terdapat juga kelemahan kiri-kanan serta kesukaran dalam mengira dan menamakan jari dan jari kaki sendiri. Sindrom Gerstmann berlaku apabila terdapat kerosakan pada kawasan Brodmann 40, yang terletak di lobus parietal. Kerosakan tersebut boleh berlaku, misalnya, kepada a strok or keradangan di kawasan ini, misalnya, disebabkan oleh penyakit degeneratif seperti multiple sclerosis. Sekiranya kedua-dua pukulan dan keradangan-berkaitan dengan kerosakan, simptom dapat hilang dalam beberapa hari dan minggu ke depan. Gangguan kedua yang berkaitan secara langsung dengan lobus parietal adalah sindrom Bálint yang agak jarang berlaku. Ini melibatkan ketidakupayaan untuk membuat genggaman atau pergerakan tangan dengan sengaja. Selain itu, pergerakan mata yang disengaja terganggu, perhatian visual terganggu dan gambar yang kompleks tidak dapat digenggam sepenuhnya. Lesi dua hala, parietal atau parieto-oksipital di otak bertanggungjawab untuk gambaran klinikal. Sebagai tambahan kepada tumor otak dan penyakit seperti Penyakit Creutzfeldt-Jakob, strok dan penyakit radang juga boleh mencetuskan lesi otak ini. Seperti yang berlaku dengan sindrom Gerstmann, kekurangan simptomatik dapat menurun pada sindrom Balint sekiranya strok atau lesi MS mencetuskan mereka.

Gangguan otak yang biasa dan biasa.

  • Dementia
  • Penyakit Creutzfeldt-Jakob
  • Jurang ingatan
  • Pendarahan otak
  • Meningitis