Paroxetine: Kesan, Kegunaan & Risiko

Paroxetine merupakan antidepresan bahan perubatan yang tergolong dalam kumpulan selektif serotonin perencat pengambilan semula. Bahan ini digunakan untuk merawat gangguan mental seperti gangguan kecemasan, kemurungan, atau selepas trauma tekanan kecelaruan. Bahan aktif ini dikembangkan oleh syarikat farmaseutikal Inggeris GlaxoSmithKline, yang berpusat di London.

Apa itu paroxetine?

Paroxetine adalah ubat yang sangat berkesan dari kumpulan selektif serotonin perencat pengambilan semula (SSRI). Bahan ini dikembangkan oleh syarikat farmaseutikal Inggeris GlaxoSmithKline, yang berpusat di London. Di Jerman dan banyak negara anggota Kesatuan Eropah, paroxetine tertakluk kepada syarat preskripsi dan farmasi. Oleh itu, ia tidak tersedia secara percuma dan hanya boleh diambil setelah preskripsi doktor terlebih dahulu. Oleh kerana kaedah tindakannya yang spesifik, paroxetine tergolong dalam antidepresan kelas bahan aktif. Walau bagaimanapun, kemurungan bukan satu-satunya bidang permohonan ubat tersebut. Paroxetine juga digunakan untuk memerangi gangguan mental lain seperti gangguan kecemasan, gangguan obsesif-kompulsif dan pasca trauma tekanan gangguan, dan juga fibromyalgia. Bahan putih hingga kuning keputihan mempunyai moral besar-besaran 329.37 g / mol dan dijelaskan dalam kimia oleh formula molekul C 19 - H 20 - F - N - O 3.

Tindakan farmakologi

Paroxetine adalah salah satu yang selektif serotonin perencat pengambilan semula (SRRI). Sehubungan itu, kesannya disebabkan oleh pengaruh sistem serotonin pada manusia otak. Serotonin adalah penting neurotransmitter yang mengangkut maklumat tertentu merentasi celah dinamik di otak. Antara lain, serotonin bertanggungjawab mengawal mood dan emosi. Menurut banyak kajian, kandungan serotonin yang tinggi memberikan perasaan ketenangan, kepuasan dan kebahagiaan. Pada masa yang sama, potensi pencerobohan dikurangkan dan emosi negatif seperti kesedihan ditekan. Orang dengan kemurungan selalunya mempunyai tahap serotonin yang sangat rendah, yang dianggap sebagai penyebab penyusutan mereka. SSRI seperti paroxetine menyebabkan peningkatan pengeluaran serotonin pada otak selepas pengingesan. Ini membawa kepada peningkatan kepekatan daripada neurotransmitter dalam celah sinaptik. Pada waktu yang sama, disebabkan oleh paroxetine, terjadi penurunan regulasi zat-zat yang bertanggung jawab atas penurunan serotonin. Kerosakan serotonin juga dihambat. Maklumat lanjut menjelaskan kesan farmakologi sebenar bahan tersebut pada badan belum diketahui. Walau bagaimanapun, kajian klinikal telah menunjukkan bahawa terdapat peningkatan risiko kecacatan kongenital (terutama pada sistem kardiovaskular) selama tiga bulan pertama mengandung. Kerana sejumlah kecil bahan aktif masuk susu ibu, penyusuan susu ibu tidak boleh berlaku semasa dan tidak lama selepas rawatan dengan paroxetine.

Penggunaan dan penggunaan ubat

Paroxetine biasanya diresepkan dalam bentuk tablet. Ini diambil secara lisan untuk memerangi sakit mental atau untuk menghilangkan kesannya. Satu petunjuk, khususnya, adalah untuk gangguan kemurungan utama, gangguan obsesif-kompulsif, gangguan kebimbangan umum, fobia sosial, gangguan panik (contohnya, takut meninggalkan rumah atau memasuki kedai), dan posttraumatic tekanan gangguan (sering disebut PTSD atau PTSD). Yang meningkat kepekatan serotonin di otak yang disebabkan oleh parexotine dianggap dapat menghilangkan atau sekurang-kurangnya mengurangkan gejala gangguan ini. Jumlah tepat paroxetine yang perlu diambil pesakit untuk rawatannya berbeza-beza bergantung pada penyakit yang dirawat. Walau bagaimanapun, biasanya antara 20 hingga 50 mg bahan aktif. Paroxetine dan SRRI lain umumnya tidak digunakan pada kanak-kanak atau remaja di bawah usia 18 tahun, tetapi hanya pada orang dewasa. Walau bagaimanapun, dalam kes-kes luar biasa yang meletup, preskripsi juga diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur.

Risiko dan kesan sampingan

Paroxetine juga boleh membawa kepada kesan sampingan yang tidak diingini. Oleh itu, dalam ujian yang luas, satu hingga sepuluh orang yang dirawat daripada 100 orang (sering) diketahui mengalami hilang selera makan, mengantuk, tidak dapat tidur, ketegangan, pening, perasaan lemah umum, kenaikan berat badan, gangguan deria, peluh yang banyak, gangguan tidur, sakit kepala, dan gangguan gastrousus (termasuk cirit-birit, kering mulut, muntah, dan sembelit). Kadang-kadang (dalam satu hingga sepuluh orang per 1,000), pendarahan tidak normal pada kulit dan membran mukus, halusinasi, pelebaran murid, pergolakan motor, turun naik emosi, berdebar-debar, penurunan atau kenaikan darah tekanan, ruam kulit dan gatal juga berlaku. Dalam kes yang jarang berlaku (satu hingga sepuluh orang per 10,000), reaksi manik, depersonalisasi, serangan panik, dan ketinggian hati tahap enzim juga mungkin berlaku. Tambahan pula, kepekaan cahaya, teruk kulit ruam, denyutan yang perlahan atau perkembangan a sindrom serotonin (kompleks gejala kegelisahan motor, kekeliruan, berpeluh dan mungkin halusinasi) juga boleh berlaku. Dalam kes individu, kemungkinan terdapat kontraindikasi. Ini adalah keadaan apabila kontraindikasi perubatan membuat rawatan dengan ubat itu nampaknya tidak dapat dilaksanakan. Terdapat kontraindikasi sekiranya berlaku hipersensitiviti terhadap bahan aktif paroxetine. Terdapat juga kontraindikasi jika Perencat MAO (dadah yang menghalang enzim monoamine oksidase badan sendiri) atau thioridazine diambil pada masa yang sama. Ini kerana tidak dapat diramalkan interaksi boleh berlaku dalam kes-kes ini. Oleh itu, doktor yang hadir mesti dimaklumkan mengenai pengambilan ubat lain dadah.