Pasli: Aplikasi, Rawatan, Faedah Kesihatan

Parsley adalah spesies Petroselinum dalam keluarga umbelliferae. Walaupun pasli adalah klasik rempah untuk Memasak, juga mengandung banyak komponen yang dapat digunakan sebagai ramuan perubatan.

Kejadian dan penanaman pasli

Kebun biasa pasli adalah tumbuhan hijau muda, tanpa rambut, dwitahunan di zon beriklim sederhana dan setiap tahun di kawasan subtropik atau tropika. Pada asalnya, pasli berasal dari wilayah Mediterranean di selatan Itali, Algeria dan Tunisia. Sekarang ia ditanam dan ditanam di seluruh Eropah sebagai ramuan, rempah dan sayur-sayuran. Pasli kebun biasa adalah tanaman hijau muda, tanpa rambut, dwitahunan di zon beriklim sederhana dan tahunan di subtropik atau tropika. Pada tahun pertama, roset daun berukuran 10 - 25cm dibentuk dengan banyak daun yang lebih kecil dan akar umbi dari mana tanaman itu ditambat pada musim sejuk. Pada tahun kedua tanaman tumbuh setinggi 75cm dan membentuk banyak umpan kecil 3 - 10cm dengan bunga hijau-kuning kecil sekitar 2mm. Sebagai peraturan, tanaman itu mati setelah biji matang.

Aplikasi dan penggunaan

Parsley sangat lazat dalam masakan tradisional Timur Tengah, Eropah Tengah dan Amerika Utara. Jamu dengan daun melengkung terkenal sebagai hiasan untuk hidangan. Di Eropah Tengah dan Timur, dan juga di Asia Barat, banyak hidangan disajikan dengan sebilangan kecil pasli di atas pinggan. Pasli juga terkenal dengan kentang, hidangan nasi (risotto), pada ikan, ayam panggang, domba, angsa, stik, daging atau rebusan lain (gulai, ayam paprika). Di Eropah Selatan dan Tengah, pasli adalah sebahagian dari sup sayur-sayuran, pilihan ramuan dan sayur-sayuran yang dijual dalam tandan sebagai asas sup sayur atau sos. Kerana popularitinya, pasli boleh didapati hampir di mana sahaja, segar atau kering. Di samping itu, ia mudah dilakukan berkembang yang rempah diri anda di kebun. Pasli segar biasanya ditambahkan ke dalam hidangan yang sudah siap, sebagai pembundaran visual atau rasa. Untuk Memasak, pasli kering digunakan terutamanya. Dibebaskan dari cecair, 1.2 kg pasli segar diperlukan untuk membuat 100 gram rempah kering. Kelebihan pasli kering juga terletak pada simpanannya. Dalam bekas tertutup, rempah dapat mengekalkan rasa selama lebih dari setahun. Pasli segar akan disimpan selama dua minggu paling banyak jika disimpan dengan sedikit air di dalam beg plastik di dalam peti sejuk. Pembekuan pasli segar juga merupakan kaedah penyimpanan yang terbukti. Cukup letakkan keseluruhan tandan di dalam beg beku atau bekas plastik, atau letakkan rempah cincang ke dalam baki ais batu dengan sedikit air. Walau apa pun, pasli akan bertahan selama kira-kira 6 bulan.

Kepentingan untuk kesihatan, rawatan dan pencegahan

Selain rasa dan hiasan, sekumpulan peterseli dapat banyak membantu anda kesihatan. Parsley mengandungi dua jenis bahan khas yang unik kesihatan faedah. Yang pertama adalah komponen minyak. Ini termasuk: Myristicin, limonene, eugenol dan alpha-thujene. Kedua adalah flavonoid, termasuk apiin, apigenin, crisoeriol dan luteolin. Minyak peterseli, terutama myristicin, telah ditunjukkan dalam kajian haiwan untuk menghalang pembentukan tumor, terutama pada paru-paru. Myristicin juga terbukti mendorong pengaktifan tertentu enzim untuk melindungi daripada sebatian molekul berbahaya. Ciri-ciri minyak pasli menjadikan rempah sebagai makanan dengan kemampuan mengikat toksin yang kuat. The flavonoid dalam pasli -terutama luteolin- berfungsi sebagai antioksidan. The penyerapan antioksidan mencegah kerosakan sel yang disebabkan oleh pengoksidaan, yang juga bertanggungjawab untuk proses penuaan yang cepat. Selain itu, pasli sangat kaya dengan vitamin C dan vitamin A. Vitamin C mempunyai pelbagai fungsi dalam badan. Salah satu yang paling penting adalah mengikat radikal bebas, yang juga bertanggungjawab terhadap perkembangan penyakit serius. Ini termasuk kanser, kencing manis dan asma. Orang dengan penggunaan tinggi vitamin C menguatkan mereka sistem imun dan melindungi diri daripada penyakit. Tambahan pula, pasli kaya dengan asid folik, salah satu yang paling penting B vitamin. Walaupun mempunyai banyak fungsi penting dalam badan, hubungannya yang paling penting adalah jantung kesihatan. Ia mengikat homocysteine. Molekul ini, dalam kuantiti yang banyak, boleh merosakkan darah kapal dan membawa kepada jantung penyakit dan serangan jantung. Makanan tinggi asid folik, seperti pasli, dapat mencegah gejala ini.