Paruresis: Punca, Gejala & Rawatan

Orang yang menderita paruresis merasa sukar dan kadang-kadang mustahil untuk membuang air kecil di tandas awam. Hampir 3 peratus daripada semua lelaki terjejas, tetapi mereka jarang berunding dengan profesional kerana sifat masalah pantang larang. Ini amat disayangkan kerana terdapat kaedah yang berkesan untuk memerangi paruresis.

Apa itu paruresis?

Paruresis adalah gangguan mitriksi yang disebabkan oleh faktor psikologi. Micturition juga disebut sebagai "kencing." Individu yang terjejas mempunyai halangan untuk mengosongkannya pundi kencing di tandas awam. Sama ada mereka memerlukan sejumlah masa untuk sampai ke tahap ini atau mereka harus melepaskan kelegaan dan meninggalkan tandas lagi. Perencatan terutamanya disebabkan oleh kehadiran lelaki lain. Perbezaan dan tahap keparahan yang berbeza dapat dilihat dalam apa yang juga disebut pemalu pundi kencing. Sebilangan lelaki yang terjejas lebih suka pergi ke bilik kecil daripada kencing kerana di sini mereka jauh dari pandangan pengguna tandas yang lain. Ada yang dapat berehat dengan lebih baik ketika duduk. Dalam kes yang teruk, walaupun ini langkah-langkah tiada lagi pertolongan dan kencing hanya boleh dilakukan di rumah. Akibatnya adalah penurunan kualiti hidup yang besar.

Punca

Penyebabnya terletak pada situasi formatif yang dialami oleh mereka yang terkena - biasanya semasa akil baligh - di mana mereka merasa takut, malu dan tekanan. Mereka merasa diperhatikan semasa membuang air kecil atau ditertawakan kerana tidak dapat membuang air kecil dengan segera. Pengalaman ini dapat menyumbang kepada pengembangan apa yang dikenal sebagai "kegelisahan antisipasi": takut "gagal" lagi apabila mereka mengunjungi kemudahan tandas awam yang masuk. Oleh itu, satu kitaran digerakkan yang hampir tidak dapat diperbaiki. Di samping itu, ia berlaku secara psikologi tekanan tanpa mencetuskan pengalaman boleh menyebabkan masalah. Tidak mungkin untuk berehat dan pundi kencing pengosongan disekat. Pada lelaki, otot sfinkter dalaman dan luaran menutup uretra dan biasanya memastikan bahawa pundi kencing tidak kosong daripada kehendak seseorang. Walau bagaimanapun, semasa pergi ke tandas, rasa gugup dan tekanan dapat mengelakkan otot-otot sfingter daripada berehat dan dengan itu pundi kencing daripada mengosongkan.

Gejala, keluhan dan tanda

Kira-kira satu pertiga dari semua lelaki kadang-kadang menghadapi masalah tidak dapat membuang air kecil, tetapi mereka yang menderita paruresis mempunyai banyak penderitaan: Dalam situasi di mana mereka benar-benar mesti kencing (sebelum memulakan penerbangan panjang, semasa menaiki bas), mereka berjaya dengan kesukaran tertentu. Ketidakselesaan fizikal yang teruk ditambah dengan kerengsaan psikologi. Ini diperburuk oleh kenyataan bahawa orang lain tidak dapat memahami masalah dan tersenyum padanya. Mereka yang terjejas merasa salah faham dan mempunyai perasaan bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan mereka. Ini meningkatkan ketegangan. Selalunya orang-orang tersebut menderita paruresis yang cenderung kepada kesempurnaan dan pemerhatian diri. Mereka juga sangat mementingkan pendapat orang lain tentang mereka, tetapi ini dengan cepat membuat mereka merasa diperhatikan. Dan perasaan ditonton memainkan peranan penting dalam pundi kencing yang pemalu.

Diagnosis dan perjalanan penyakit

Untuk membuat diagnosis, pertama sekali diperlukan pakar untuk menyingkirkan kemungkinan penyebab fizikal (diperbesar prostat, penyempitan uretra). Pelbagai ubat psikotropik mungkin juga bertanggungjawab untuk pengekalan kencing. Sifat tabu penyakit ini biasanya juga membentuk jalannya: Orang-orang yang terkena dampak menyembunyikannya dari rakan-rakannya, untuk berdamai dengannya dan mengintegrasikannya ke dalam kehidupan mereka. Mereka menunjukkan tingkah laku penghindaran yang jelas, yang menjadikan aktiviti profesional, masa lapang dan kehidupan hubungan mereka lebih sukar. Tidak jarang, kesukaran membawa ke penarikan sosial dan kemurungan.

Komplikasi

Paruresis dalam pelbagai tahap sebenarnya tidak begitu jarang, dan biasanya tidak serius keadaan. Ini juga bukan kesan tingkah laku kencing di tandas awam membawa kepada komplikasi. Bagaimanapun, tingkah laku kencing dalam pundi kencing yang memalukan hanya mempengaruhi tandas awam, di mana orang yang terkena merasa diperhatikan oleh orang lain. Di rumah, mengosongkan pundi kencing berfungsi tanpa masalah. Walau bagaimanapun, kesan pada perkembangan psikologi orang yang terjejas boleh menjadi masalah dengan paruresis. Selalunya, paruresis berkembang semasa akil baligh, ketika remaja lelaki memberi penekanan khusus pada tubuh dan tingkah laku maskulin. Paruresis boleh dicetuskan oleh trauma. Atau mungkin rasa takut tidak dapat melakukan kencing yang berdiri, yang dianggap sebagai tingkah laku maskulin, di depan pandangan orang lain dan oleh itu diejek. Remaja lelaki yang terkena paruresis mengelak daripada menggunakan tandas awam kerana ketakutan ini, dengan berfikir bahawa orang lain akan menilai dia sebagai tidak berperikemanusiaan atau bahkan tidak normal. Ini sering menyebabkan kompleks rendah diri yang berbahaya, yang dapat membayangi seluruh kehidupan. Dalam kes yang teruk, orang yang terjejas menjadi terasing secara sosial, hanya dapat selalu pergi ke bilik mandi di rumah. Sekiranya tidak dirawat, kemurungan dan bahkan kecenderungan bunuh diri boleh berlaku sebagai akibat yang lewat.

Bilakah seseorang harus berjumpa doktor?

Individu yang mempunyai ketakutan besar untuk menggunakan tandas awam harus membincangkan masalah ini dengan psikologi atau psikoterapis. Sekiranya terdapat paruresis, rawatan secara amnya disarankan, kerana fobia boleh memberi kesan negatif terhadap kualiti hidup jika, misalnya, orang tersebut tidak dapat pergi ke tandas dengan menaiki kapal terbang atau bas. Lawatan ke doktor adalah perlu sekiranya tingkah laku penghindaran membawa kepada batasan yang ketara dalam kehidupan seharian. Sesiapa yang, kerana fobia, mencari pekerjaan di dekat kediaman mereka sendiri atau mengelakkan perjalanan yang lebih lama mungkin mengalami paruresis yang memerlukan rawatan. Orang yang menderita ketakutan yang dinyatakan harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor keluarga mereka. Dia boleh membuat tentatif diagnosis awal dan, jika perlu, berjumpa pakar. The keadaan diusahakan dalam konteks tingkah laku atau bercakap terapi dan dengan itu dapat dirawat dengan berkesan. Sekiranya fobia teruk, rawatan pesakit dalam di pusat pakar untuk gangguan kecemasan ia perlu.

Rawatan dan terapi

Tingkah laku penghindaran adalah tanda jelas penyakit ini, dan di sinilah rawatan masuk. Sebagai sebahagian daripada terapi tingkah laku, mereka yang terjejas menghadapi situasi yang menimbulkan tekanan dan kegelisahan di bawah bimbingan pakar. Usaha dibuat untuk meningkatkan tahap kesukaran dengan lembut: Pada awalnya, ada lawatan ke tandas awam yang kosong dan membuang air kecil sambil duduk di bilik kecil; akhir yang berjaya terapi terdiri daripada membuang air kecil di saluran kencing di tandas awam yang sibuk. Tujuannya adalah penghapusan kerana bimbang akan kegagalan dan kematangan kesedaran bahawa tidak kira apa yang difikirkan oleh pengunjung tandas lain. Alat lain - sering digunakan untuk menemani terapi tingkah laku - adalah kelonggaran senaman yang boleh dilakukan di rumah. Ini termasuk otot progresif kelonggaran menurut Edmund Jacobson atau lantai pelvik latihan menurut Arnold H. Kegel. Ini membantu melatih dan mensasarkan pengecutan dan kelonggaran otot sfinkter yang terlibat dalam mengosongkan pundi kencing. Peluang berjaya dengan rawatan sangat baik dan harus mendorong penderita untuk mengatasi rasa malu mereka dan percaya pada profesional.

Prospek dan prognosis

Pada prinsipnya, paruresis dapat disembuhkan. Gangguan mental harus dirawat pada peringkat awal untuk prognosis yang baik. Semakin parah gejalanya dan semakin lama gangguan itu wujud, proses pemulihan yang lebih berlarutan biasanya. Tanpa terapi, orang yang terjejas jarang berjaya dalam pemulihan. Sebaliknya, peningkatan kegelisahan diharapkan dan gangguan psikologi lebih lanjut mungkin timbul. Prognosisnya lebih teruk dalam kes ini, kerana perkembangan kecemasan atau sifat tingkah laku fobik dapat merebak ke kawasan lain. Melegakan gejala berlaku secara eksklusif sekiranya adanya kerjasama dari orang yang terlibat. Jika tidak, doktor dan ahli terapi hanya dapat mencapai kejayaan yang terhad. Peningkatan dari kesihatan situasi dicapai dengan memulakan perubahan melalui latihan tingkah laku dan kerja kognitif. Dalam kebanyakan kes, tidak perlu dilakukan dengan tepat. Sebaliknya, fokus rawatan adalah pembelajaran untuk membuang air kecil di tempat awam. Pada masa yang sama, perasaan kegelisahan umum dan ketidakselesaan fizikal yang dihasilkan secara beransur-ansur berkurang. Untuk prognosis yang berjaya, kesabaran yang mencukupi diperlukan sebagai permulaan terapi yang cepat dan kesediaan untuk mengurangkan gejala. Penambahbaikan sering dicapai setelah beberapa minggu atau bulan. Walau bagaimanapun, sebilangan pesakit memerlukan bertahun-tahun untuk mencapai kebebasan dari gejala.

pencegahan

Kerana dalam kebanyakan kes kejadian trauma telah memicu paruresis, pencegahannya sukar. Kepercayaan yang meluas bahawa seorang lelaki adalah lelaki "nyata" hanya jika dia mengosongkan pundi kencingnya sambil berdiri menambah penderitaan. Stereotaip seperti ini membawa kepada rasa tidak selamat dan membahayakan orang yang tidak stabil yang prihatin terhadap pendapat rakan-rakan mereka. Pencegahan yang terbaik adalah mengembangkan keyakinan diri yang lebih tinggi dan tidak memberi perhatian kepada pandangan yang beredar mengenai apa yang harus dikuasai oleh seorang lelaki "nyata".

Penjagaan selepas itu

Dalam kebanyakan kes, orang yang terkena paruresis mempunyai sedikit atau terhad langkah-langkah atau pilihan untuk penjagaan selepas. Oleh itu, orang yang terjejas harus berjumpa doktor pada awal penyakit ini, sehingga tidak menimbulkan komplikasi atau keluhan lain dalam perjalanan selanjutnya. Semakin awal doktor dirujuk, semakin baik penyakit ini. Oleh itu, doktor harus berjumpa dengan tanda dan gejala pertama. Paruresis dapat dikurangkan dengan pelbagai terapi dan latihan relaksasi. Namun, penyembuhan lengkap tidak selalu dapat dicapai, sehingga mereka yang terkena dampak harus terus menghindari tandas awam dalam hidup mereka. Dalam banyak kes, sokongan dan pertolongan keluarga pesakit itu sangat penting dalam mengurangkan gejala. Lebih jauh langkah-langkah penjagaan selepas itu tidak tersedia untuk orang yang terjejas sekiranya berlaku paruresis. Walau bagaimanapun, penyakit ini tidak memberi kesan khusus kepada penyakit ini kesihatan orang yang terjejas, supaya paruresis tidak mengurangkan jangka hayat orang yang terjejas. Dalam kes ini, orang yang terjejas juga boleh membuang air kecil di tandas awam dengan sendirinya untuk mengatasi rasa malu.

Inilah yang boleh anda lakukan sendiri

Parureris selalu memerlukan terapi tingkah laku. Bersama dengan ahli terapi, mereka yang terjejas mesti belajar menggunakan tandas awam tanpa merasakan kebimbangan yang biasa. Ini dapat dicapai dengan pendekatan bertahap. Sebagai contoh, pesakit terlebih dahulu mengunjungi tandas awam yang kosong sebelum akhirnya pergi ke tandas yang lebih kerap dikunjungi, di mana mereka perlahan-lahan terbiasa membuang air kecil. Tujuan terapi ini adalah untuk menghilangkan rasa takut akan kegagalan. Latihan relaksasi boleh digunakan untuk menyertai terapi. Ini boleh dilakukan sama ada di bawah pengawasan terapi atau bersendirian di rumah. Kaedah yang terbukti merangkumi relaksasi otot progresif or lantai pelvik latihan. Kedua-dua kaedah ini memudahkan pengosongan pundi kencing dan menjadikan mereka yang terkena lebih tenang dan lebih santai secara keseluruhan. Sekiranya terapi tidak dapat dilakukan, misalnya kerana pesakit menderita paruresis yang teruk, bahkan mungkin akibat trauma yang teruk, tandas awam mesti dielakkan. Langkah yang paling penting adalah pencegahan. Sebagai contoh, sebelum perjalanan lebih lama dengan pengangkutan awam, perlu dipastikan bahawa tidak ada keinginan untuk membuang air kecil semasa perjalanan. Sekiranya ragu-ragu, penghidap mesti memakai lampin dewasa atau mengambil langkah-langkah untuk mengelakkan perjalanan yang berpanjangan tanpa akses ke tandas peribadi sama sekali.