Passionflower untuk keresahan?

Apakah kesan bunga semangat?

Orang Asli Amerika telah menggunakan bunga semangat berwarna daging (Passiflora incarnata) sebagai penenang. Mereka juga menggunakannya untuk merawat bisul, luka, sakit telinga dan aduan hati.

Malah pada hari ini, kuasa penyembuhan tumbuhan masih dihargai dalam pelbagai bidang: bunga semangat dikatakan mempunyai ketegangan dan melegakan kebimbangan, sedikit menenangkan, menggalakkan tidur, sedikit antispasmodik dan kesan menurunkan tekanan darah.

Kajian dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah menunjukkan bahawa passionflower campur tangan dalam metabolisme neurotransmitter GABA. Pakar percaya bahawa tahap GABA yang rendah dikaitkan dengan gejala seperti pergolakan saraf, kebimbangan, kemurungan dan insomnia.

Penggunaan perubatan yang diiktiraf

Penggunaan perubatan passionflower diiktiraf untuk bidang aplikasi tertentu:

Sebuah jawatankuasa pakar Agensi Ubat Eropah - HMPC (Jawatankuasa Produk Ubat Herba) - telah mengklasifikasikan herba passionflower sebagai produk perubatan herba yang boleh digunakan secara tradisional untuk memperbaiki keadaan tekanan saraf (contohnya, kegelisahan, kegelisahan, kegelisahan) dan untuk menyokong. tidur.

Penilaian HMPC adalah berdasarkan penggunaan tumbuhan ubatan yang selamat selama bertahun-tahun untuk tekanan saraf dan masalah tidur. Penggunaannya untuk kegelisahan saraf juga diluluskan berdasarkan data klinikal.

Ketegangan, kegelisahan, keseronokan

Satu lagi jawatankuasa pakar antarabangsa, ESCOP (European Scientific Cooperative on Phytotherapy), telah mengiktiraf penggunaan perubatan passionflower untuk ketegangan, keresahan dan keseronokan dengan gangguan tidur.

Kegunaan lain bunga semangat

Ramai orang juga menggunakan bunga semangat untuk aduan seperti

 • kebimbangan, gangguan kecemasan
 • kesakitan
 • Aritmia jantung
 • gejala menopaus
 • ADHD
 • Melecur dan buasir (kegunaan luaran)

Beberapa bidang aplikasi sedang atau telah dikaji dalam kajian, dalam beberapa kes dengan keputusan yang positif – contohnya berkaitan dengan kesan melegakan kebimbangan bunga semangat (cth. ketakutan untuk melawat doktor gigi dan prosedur pergigian, kebimbangan peperiksaan).

Passionflower juga dikatakan membantu mencegah penambahan berat badan. Walau bagaimanapun, kesan ini adalah secara tidak langsung: orang yang tertekan selalunya mempunyai paras gula darah yang berubah-ubah, yang membawa kepada peningkatan keinginan makanan. Ramai yang naik berat akibatnya.

Jangan cuba merawat penyakit serius seperti kemurungan atau gangguan kecemasan sendiri dengan tumbuhan ubatan seperti passionflower! Sentiasa dapatkan bantuan profesional terlebih dahulu dan bincangkan terapi yang sesuai dengan pakar.

Bahan-bahan bunga semangat

Bahan utama passionflower adalah flavonoid (termasuk apa yang dipanggil C-glikosida apigenin dan luteolin). Tepat komponen mana yang bertanggungjawab untuk pelbagai kesan terapeutik masih tidak jelas.

Apakah kesan sampingan yang boleh menyebabkan passionflower?

Penggunaan persediaan bunga semangat dalam dos yang disyorkan secara amnya dianggap selamat. Kadang-kadang anda mengantuk atau pening selepas mengambilnya. Ini harus diingat jika anda tidak mengambil passionflower sebagai bantuan tidur.

Reaksi alahan jarang diterangkan.

Untuk maklumat lanjut tentang kesan sampingan sediaan sedia untuk digunakan yang mengandungi passionflower, sila rujuk risalah pakej atau tanya ahli farmasi anda.

Bagaimanakah passionflower digunakan?

Bahagian udara passionflower, iaitu herba passionflower (Passiflora herba), digunakan secara perubatan. Ekstrak kering (cth untuk tablet, kapsul) dan ekstrak cecair (untuk titisan) boleh diperolehi daripadanya. Herba markisa juga boleh digunakan untuk membuat teh.

Persediaan siap dengan passionflower

Farmasi menjual sediaan sedia yang mengandungi passionflower dan selalunya tumbuhan ubatan lain seperti valerian, hop atau lemon balm. Ubat herba (phytopharmaceuticals) mempunyai kandungan terkawal bahan aktif dan diluluskan secara rasmi sebagai ubat.

Bunga semangat sebagai teh

Untuk teh bunga semangat, anda boleh membeli herba yang dicincang halus dari farmasi. Cara membuat teh untuk orang dewasa:

 • Tuangkan 150 mililiter air mendidih ke atas kira-kira dua gram (1 sudu teh) herba bunga semangat.
 • Biarkan infusi meresap selama lima hingga sepuluh minit dan kemudian tapis.

Anda boleh minum secawan teh hangat dua hingga empat kali sehari. Purata dos harian ialah empat hingga lapan gram herba passionflower.

Jika anda ingin mendapat manfaat daripada kesan menggalakkan tidur tumbuhan ubatan, anda harus minum cawan terakhir setengah jam sebelum tidur.

Herba markisa juga boleh digabungkan dengan tumbuhan ubatan lain (seperti lemon balm) untuk membuat teh. Teh ubat siap pakai dalam beg penapis juga praktikal.

Perkara yang perlu anda ingat apabila menggunakan passionflower

Terdapat beberapa perkara yang perlu diingat apabila menggunakan persediaan yang mengandungi passionflower:

 • Wanita hamil dan menyusu tidak boleh mengambil persediaan yang mengandungi passionflower.
 • Penggunaan pada kanak-kanak di bawah umur 12 tahun secara amnya tidak digalakkan.
 • Jika anda mengantuk atau pening selepas mengambilnya, anda tidak boleh memandu atau mengendalikan mesin (ini juga terpakai khususnya untuk persediaan gabungan dengan valerian, hop dsb.).
 • Tidak diketahui sama ada passionflower berinteraksi dengan ubat lain. Sebagai langkah berjaga-jaga, maklumkan kepada doktor atau ahli farmasi anda tentang semua ubat yang anda ambil.
 • Permulaan tindakan passionflower bergantung, antara lain, pada bentuk di mana anda mengambil tumbuhan ubatan. Dalam sesetengah kes, ia mungkin mengambil sedikit masa untuk kesan penuh terungkap.

Bagaimana untuk mendapatkan passionflower dan produknya

Anda boleh mendapatkan persediaan bunga semangat seperti penyediaan teh, kapsul, tablet dan titisan daripada farmasi dan kedai ubat. Anda boleh mengetahui cara menggunakan dan dos sediaan dengan betul dari risalah pakej yang berkaitan dan daripada doktor atau ahli farmasi anda.

Apa itu passionflower?

Terdapat beberapa ratus jenis bunga semangat yang berbeza. Kebanyakannya berasal dari hutan hujan tropika dan subtropika di Amerika Tengah, Utara dan Selatan, tetapi beberapa spesies juga ditemui di Australia, New Zealand dan Asia.

Disebabkan bunganya yang luar biasa, ia adalah barangan pengumpul yang popular untuk ahli botani pada abad ke-18 dan ke-19. Sehingga kini, bunga markisa masih dinilai sebagai tanaman hiasan, contohnya bunga markisa biru (Passiflora caerulea).

Daripada ketiak daun yang banyak, sulur berpintal seperti corkscrew dan tangkai bunga sehingga lapan sentimeter panjang bercambah, masing-masing mengeluarkan bunga sehingga saiz sembilan sentimeter. Struktur mencolok mereka dilihat sebagai simbol Passion of Christ, yang memberikan nama tumbuhan itu. Oleh itu, kelopak seperti mahkota, biru keputihan, sebagai contoh, melambangkan mahkota duri Yesus dan warna tidak bersalah, manakala kelopak seperti benang melambangkan pakaian Kristus yang koyak.

Tiga stigma ovari dilihat sebagai paku, lima benang sari sebagai lima luka dan kepala sari sebagai alat pukulan yang digunakan Yesus dipaku pada salib.