Pemindahan Massa Pasif: Fungsi, Peranan & Penyakit

Pasif besar-besaran pengangkutan adalah penyebaran substrat merentasi biomembran. Penyebaran ini berlaku di sepanjang kepekatan kecerunan dan tidak memerlukan tenaga. Proses penyebaran mungkin terganggu pada usus pesakit HIV, misalnya.

Apakah pemindahan jisim pasif?

Pengangkutan zat terlarut pasif adalah penyebaran substrat merentasi biomembran sel dalam tubuh manusia. Sel atau pembentukan sel dipisahkan antara satu sama lain di dalam badan oleh biomembran. Lapisan pemisahan fleksibel ini, melalui struktur khasnya, membolehkan pengangkutan spesifik molekul dan maklumat masuk dan keluar dari bahagian dalam sel. Terdapat dua kaedah asas pengangkutan bahan ke dalam dan ke luar membran. Membran mempunyai kebolehtelapan selektif. Mereka membiarkan sebilangan bahan meresap sambil memberi penghalang kepada yang lain. The besar-besaran mod pemindahan pengangkutan aktif membolehkan membran terbuka secara selektif ke molekul yang mana mereka sebenarnya tidak telap kerana casnya, kepekatan atau ukuran. Pengangkutan aktif selalu berlaku dengan perbelanjaan tenaga. Perbezaan mesti dibuat antara ini dan besar-besaran jenis pengangkutan pasif pengangkutan. Dalam bentuk pergerakan massa ini melalui a membran sel, tenaga tidak diperlukan. Pengangkutan pasif dapat disamakan dengan proses penyebaran yang berlaku di sepanjang kepekatan kecerunan dan mewujudkan kepekatan mengimbangi antara dua sisi membran.

Fungsi dan tugas

Di dalam ruang sel atau sel, terdapat lingkungan tertentu secara kimia dan cas yang diperlukan agar sel menjalankan fungsinya. Kawasan ini dikendalikan sepenuhnya oleh sifat biomembran dan kebolehtelapan selektif. Pengangkutan zat terlarut pasif dan aktif menyediakan sel atau ruang sel dengan jumlah zat yang tepat yang diperlukan untuk mengekalkan persekitaran yang kondusif. Terdapat dua jenis pengangkutan pasif. Penyebaran sederhana melibatkan larut lipid molekul dan berlaku pada kadar yang sangat perlahan. Mereka meresap secara bebas di seberang membran sel. Bentuk pengangkutan pasif ini adalah satu dengan usaha yang paling sedikit. Jenis kedua difusi pasif adalah difusi difasilitasi, yang sekali lagi dapat dibahagikan kepada dua subtipe. Salah satu subtipe ini adalah penyebaran yang difasilitasi oleh pembawa. Dalam bentuk pemindahan jisim pasif ini, membran menerima substrat dengan bantuan pembawa yang disebut. Pembawa adalah protein untuk melabel bahan yang diikat oleh substrat. Oleh kerana penyebaran sederhana berlaku pada halaju rendah, pembawa membantu mengangkut bahan tersebut ke seluruh biomembran. Bilangan semua molekul pembawa adalah terhad. Atas sebab ini, pengangkutan melalui molekul pembawa dikenakan kinetik tepu. Pengangkutan massa pasif melalui molekul pembawa juga boleh dihambat oleh persaingan. Apabila molekul pembawa mengikat substratnya, ia mengubah konformasi dan menyusun semula dirinya dengan sewajarnya. Akibatnya, molekul substrat dibawa melintasi biomembran dan hanya dilepaskan di seberang. Beberapa pembawa hanya boleh membawa satu molekul pada satu masa dan dengan itu mempunyai uniport. Pembawa lain mempunyai tapak pengikat untuk dua substrat molekul yang berbeza dan hanya mengubah konformasi apabila kedua-dua tapak pengikat ditempati. Oleh itu, kedua-dua molekul sama ada diselaraskan dalam arah yang sama atau berlawanan arah dengan arah yang berlawanan. Oleh itu, tidak ada pergantungan pada kecerunan elektrik. Jenis kedua penyebaran difasilitasi adalah melalui liang dan saluran. Bentuk pengangkutan ini melibatkan asid amino secara khusus. Sebagai contoh, semasa pengangkutan ion, substrat asid amino dibawa ke dalam membran sel melalui liang pori. Saluran dibentuk oleh protein. Laman web pengikat khas terdapat di saluran yang mengandungi protein ini. Oleh itu, penyebaran yang difasilitasi melalui liang dan saluran adalah pengangkutan massa selektif yang dapat dipengaruhi secara elektrik dan kimia. Hampir semua saluran dibuka hanya sebagai tindak balas kepada isyarat tertentu. Sebagai contoh, saluran ligan-gated hanya bertindak balas terhadap bahan utusan seperti hormon. Beberapa saluran dipagar voltan dan terbuka untuk penyebaran dengan perubahan potensi membran. Selepas keseimbangan kepekatan, saluran ditutup kembali.

Penyakit dan penyakit

Apabila kebolehtelapan membran, dan oleh itu pengangkutan zat terlarut pasif, terganggu, kebolehtelapan pelbagai ion tidak lagi diatur dengan ideal. Gangguan kebolehtelapan membran seperti itu sering timbul akibat penyakit kardiovaskular dan kadang kala mempengaruhi elektrolit mengimbangi. Kadang-kadang gangguan kebolehtelapan membran juga turun temurun. Pelbagai protein bina biomembran dan berikan lapisan lipid berganda yang telap. Sekiranya protein terlibat dalam proses ini diubah, kebolehtelapan membran juga berubah. Fenomena ini wujud, misalnya, dalam myotonia congenita Thomsen. Gangguan genetik fungsi otot ini bermutasi a gen bertanggungjawab untuk mengekod individu klorida saluran di serat otot membran. Kerana mutasi, kebolehtelapan untuk klorida ion berkurang, menyebabkan kekejangan otot. Penyakit autoimun juga boleh mensasarkan biomembran, seperti sindrom antiphospholipid. Sebagai sebahagian daripada penyakit ini, sistem imun menyerang protein membran fosfolipid yang terikat. Hasil peningkatan kecenderungan untuk darah pembekuan juga meningkatkan risiko jantung serangan dan pukulan. Mitokondriopati juga mengubah kebolehtelapan membran. The mitokondria adalah loji tenaga tenaga badan sendiri yang membuang radikal bebas semasa pengeluaran tenaga. Pada individu yang sihat, bahan-bahan ini dibersihkan. Proses ini gagal pada pesakit mitokondiopati, merosakkan membran dan sangat mengurangkan mitokondriakeupayaan menjana tenaga. Pengangkutan bahan pasif dan aktif melalui membran usus kecil secara khusus dipengaruhi oleh gangguan seperti enteropati HIV. Fenomena ini terutama mempengaruhi pesakit HIV dengan kronik cirit-birit dan mungkin berkaitan dengan penurunan aktiviti interstinal enzim.