Pasteurella: Jangkitan, Penularan & Penyakit

Pasteurella bersifat parasit patogen dari keluarga Brucella. Sebaiknya, yang bakteria menjangkiti ternakan tetapi boleh ditularkan kepada manusia. Bakteria berbentuk batang Pasteurella pestis dianggap sebagai agen penyebab bubonic dan pneumonic wabak.

Apa itu pasturella?

Parasit menyerang makhluk hidup lain dan memakan organisma tuan rumah atau menggunakannya untuk tujuan pembiakan. Sebilangan besar parasit tidak membunuh organisma inang kerana mereka sendiri bergantung pada host untuk bertahan hidup. Walau bagaimanapun, parasit boleh membahayakan inang, merosakkan fungsi organ mereka, memusnahkan sel, atau menyebabkan kekurangan nutrien. Salah satu parasit ini adalah patogen parasit Pasteurella. Patogen itu tergolong dalam keluarga Brucella. Genus merangkumi pelbagai bentuk batang gram negatif bakteria yang terdapat terutamanya di saluran urogenital haiwan ternakan seperti lembu, babi dan domba. Bagi manusia, parasit jarang dikaitkan dengan bahaya serius. Brucella pasteurella bagaimanapun diklasifikasikan sebagai manusia patogen dan akibatnya dikaitkan dengan nilai penyakit bagi manusia. Jangkitan dengan Brucella dapat diketahui di seluruh Jerman. Dalam kes yang jarang berlaku, jangkitan boleh menyebabkan brucellosis pada manusia. Spesies Pasteurella yang paling terkenal termasuk Pasteurella multocida, pestis, pseudotuberculosis, tularensis, stomatis, dan canis.

Kejadian, taburan, dan ciri

Pasteurella berbentuk batang bakteria dan bahagikan dengan pembelahan. Mereka tidak mengandungi inti dan tidak dilengkapi dengan organel. Sebilangan besar spesies Pasteurella bersifat aerobik, yang bermaksud bergantung oksigen untuk kelangsungan hidup. Metabolisme aerobik patogen memerlukan oksigen molekul untuk menghasilkan metabolit yang diperlukan. Kebalikan dari laluan metabolik aerobik adalah jalur metabolik anaerob, di mana organisma bergantung pada bentuk lain molekul untuk menghasilkan produk metabolik. Beberapa spesies Pasteurella bersifat anaerob fakultatif. Ini bermaksud bahawa mereka dapat bertahan tanpa oksigen dalam keadaan kecemasan. Bakteria itu asporogenik, sehingga tidak membentuk spora. Prinsip zoonosis juga berlaku untuk spesies bakteria. Oleh itu, patogen boleh disebarkan dari haiwan ke manusia dan dari manusia ke haiwan. Bakteria berbentuk batang lebih cenderung menjangkiti haiwan ternakan seperti lembu, domba atau babi. Penghantaran biasanya berlaku melalui hubungan. Dalam kes penularan kepada manusia, penularan gigitan harus dititikberatkan. Bakteria memasuki tubuh manusia melalui tempat gigitan. Oleh itu, Pasteurella dikaitkan dengan bentuk khas zoonosis: zooanthroponosis yang disebut. Jenis zoonosis ini disebut pada penyakit haiwan yang menular kepada manusia. Sebaliknya adalah anthropozoonosis: penyakit manusia yang boleh menular ke haiwan. Sentuhan dengan Pasteurella boleh menyebabkan penyakit pada manusia. Pengesanan melalui bakteria adalah patogen dalam tubuh manusia kerana bakteria bukan sebahagian daripada populasi bakteria normal dalam organisma manusia. Kebiasaannya, manusia sistem imun melawan patogen parasit selepas bersentuhan, bahkan sebelum dapat membiak. Oleh itu, Pasteurella tidak semestinya membawa kepada penyakit. Di dalam organisma, parasit berbentuk batang menyebar dengan bermigrasi melalui aliran darah ke organ individu dan dengan cara ini menjajah seluruh tubuh. Seperti semua Brucella, bakteria tidak terkapsul. Mereka berdiri dalam keadaan terpencil atau berpasangan dan tidak bergerak. Reaksi terhadap Pasteurella bermula dari tempatan kulit reaksi terhadap jangkitan yang lebih serius seperti brucellosis. Pasteurella pestis adalah kes khas. Ini adalah wabak bakteria yang bertahan selama berbulan-bulan dalam tinja, dedah (batuk lendir), atau nanah dan membiak secara intraselular dan ekstraselular dalam badan. Selalunya, bakteria ini menjangkiti tikus. Penularan berlaku melalui parasit seperti kutu atau kutu, yang menelan bakteria ketika memakan tikus. Walau bagaimanapun, jangkitan juga mungkin berlaku melalui hubungan langsung dengan tikus.

Penyakit dan keluhan

Empat serotip yang berbeza telah dijelaskan berkenaan dengan patogen parasit Pasteurella. Jangkitan menyebabkan gejala spesies. Maksudnya, patogen wujud dengan cara yang berbeza pada ternakan dan manusia. Pada haiwan liar dan domestik, Pasteurella menyebabkan septikemia hemoragik. Ini adalah darah keracunan yang setara dengan reaksi keradangan sistemik seluruh organisma. Pada manusia, hubungan dengan Pasteurella biasanya hanya menyebabkan reaksi tempatan, yang berlaku terutama di tempat gigitan. Dalam kebanyakan kes, ini adalah kulit tindak balas seperti kemerahan dan bengkak. Dalam kes Pasteurella pestis, jangkitan boleh mengakibatkan wabak bubonic or wabak pneumonik. Wabak Bubonic bermula dengan gejala tidak khas seperti loya, demam, cirit-birit, pening, dan sakit kepala. Yang limfa nod membengkak dan menyebabkan wabak lebam. Sekiranya tidak dirawat, sepsis berlaku selepas jangka masa dan boleh membawa maut dalam kebanyakan kes. Wabak pneumonia, pada gilirannya, sering timbul dari wabak bubonic dan sangat berjangkit dengan risiko penyebaran tertentu di sejuk, udara lembap. Kematian dari wabak pneumonik jauh lebih tinggi daripada wabak bubonic. Namun, hari ini wabak dapat diubati dengan baik jika didiagnosis lebih awal. Brucellosis disebabkan oleh Pasteurella juga merupakan penyakit yang serius. Gejala khas jangkitan seperti itu, selain keletihan atau keletihan, penurunan berat badan, keringat malam yang lebih teruk sakit sendi and sakit otot, Serta kepekatan masalah. Gejala ini mungkin berkaitan dengan mimisan, pendarahan petechial, tidak produktif batuk or sembelit. Sakit perut, hepatosplenomegali, atau limfadenitis juga mungkin mengalami gejala. Antibiotik memainkan peranan utama dalam terapi dari semua syarat di atas.