Patch: Kesan, Kegunaan & Risiko

. plaster adalah jack sebenar semua perdagangan. Sudah lama mustahil untuk membayangkan kehidupan perubatan sehari-hari tanpanya; sama ada untuk menjaga luka dan melindungi mereka, untuk memasukkan bahan aktif tertentu ke dalam badan atau dapat merawat ketegangan otot secara khusus dengan panas.

Apa itu band-aid?

Pembalut luka (plaster) digunakan untuk menutupi perkara kecil luka dan menyerap darah atau rembesan luka. Semasa bercakap secara berkala mengenai a plaster, biasanya dimaksudkan dengan luka cepat. Ini adalah pembalut luka yang dilekatkan pada kulit dengan pita pelekat. Pembalut luka cepat digunakan untuk menutupi yang kecil luka dan untuk menyerap darah atau rembesan luka. Selain itu, pembalut luka melindungi kawasan yang cedera dari mekanikal tekanan or bakteria yang dapat menembusi bukaan kecil di kulit dan menyebabkan jangkitan. Pembalut luka dari plester mestilah steril, yang bermaksud bahawa ia tidak boleh memindahkannya kuman yang masih mampu membiak, seperti bakteria or virus, ke luka. Di samping itu, bahan mesti diserap sedemikian rupa darah dan rembesan luka disimpan dan diserap. Pita pelekat harus mempunyai terutamanya kulitpelekat mesra, yang mudah dikeluarkan untuk mengelakkan kerengsaan kulit.

Bentuk, jenis dan jenis

Plaster yang terkenal dan paling banyak digunakan pastinya luka plaster. Terdapat juga plaster yang khusus untuk masalah kulit tertentu. Sebagai contoh, terdapat plaster yang boleh digunakan untuk jagung atau kapalan dan yang menyiapkan kulit dengan bantuan asid salisilik supaya lebih mudah untuk membuang jagung or kalus kemudian. Terdapat juga patch yang berfungsi secara khusus ketuat. Tompok-tompok tersebut mengandungi asid yang menjauhkan Ketuat. Sekiranya anda mempunyai lepuh di kaki anda, terdapat lepuh lepuh khas, kerana pelapisan gel mereka mengurangkan tekanan dan geseran kesakitan semasa berjalan serta menjaga kebersihan kawasan yang cedera. Terdapat juga plaster yang, misalnya, menyampaikan kesakitan-melegakan bahan secara transdermally, iaitu melalui kulit. Tompok-tompok tersebut sangat menguntungkan kerana bahan aktif memasuki aliran darah secara langsung melalui kulit, melewati saluran penghadaman dan mengurangkan kesan sampingan yang berpotensi. Di samping itu, tampalan yang melekat pada kulit memastikan bahawa bahan aktif dihantar secara merata selama beberapa hari. Sebagai tambahan kepada patch yang memberikan ubat penahan sakit, terdapat juga nikotin tampalan yang membantu rokok pemberhentian. Terdapat juga tampalan panas untuk punggung kesakitan, sakit otot or rematik, Serta herpes tompok, yang mengering demam lepuh dan mencegah virus merebak. Rawatan preskripsi terhadap mabuk boleh didapati; ini tersekat di belakang telinga sebelum memulakan perjalanan dan membantu loya dan muntah. Tompok hormon juga sangat biasa digunakan oleh wanita. Selalunya, ini berfungsi sebagai pengganti pil kawalan kelahiran, tetapi juga boleh digunakan untuk ketidakseimbangan hormon, seperti yang disebabkan oleh menopaus.

Struktur, fungsi dan cara tindakan

Plaster terdapat dalam berbagai ukuran, biasanya dengan lebar antara 4 hingga 8cm dan panjang dari 2.5 hingga 50cm. Terdapat plaster yang hanya memerlukan filem pelindung untuk dikupas, sementara plaster lain memerlukan ukuran yang betul untuk dipotong terlebih dahulu. Pita pelekat mempunyai struktur yang berbeza bergantung pada penggunaan yang dimaksudkan. Plaster berfungsi juga boleh mengandungi lapisan gel. Selain itu, pembalut luka mestilah menyerap dan biasanya juga mengandungi agen antimikroba untuk membantu mencegah jangkitan. Oleh kerana strukturnya, plaster dengan mudah melindungi luka daripada menyerang patogen serta mekanikal tekanan.

Faedah perubatan dan kesihatan

Pembalut luka cepat, gabungan alas luka dan jalur pelekat, pertama kali dihasilkan pada akhir abad ke-18 dan terus dikembangkan sejak itu. Pada masa kini, plaster baru biasanya mengandungi bahan antimikroba yang dirancang untuk membasmi kuman luka dan mencegah jangkitan daripada berkembang. Secara perubatan, pembalut luka cepat sangat biasa digunakan. Pembalut luka cepat digunakan untuk luka kecil dengan pendarahan yang lemah. Pada masa kini, hampir semua orang mempunyai pelbagai jenis dan saiz pembalut di rumah; anda tidak perlu menjadi doktor untuk mendapat manfaat dari kesihatan faedah pembalut luka. Penting untuk diperhatikan bahawa pembalut luka mestilah sedikit lebih besar daripada luka yang sebenarnya supaya jalur pelekat tidak melekat pada luka. Semasa menggunakan plaster, berhati-hati agar tidak menyentuh pembalut luka sehingga tetap steril. Pemakaian plaster sangat mudah; pelindung pelindung mesti dikeluarkan dan kemudian penutup luka diletakkan pada luka sebelum jalur pelekat ditekan ke kulit dengan lipatan sesedikit mungkin. Semasa menggunakan plaster berfungsi seperti plaster kesakitan, arahan doktor harus dipatuhi, tetapi pemakaian pada kulit berfungsi sama seperti pada plaster luka biasa.