Ujian Tampalan (Ujian Alergi): Prosedur dan Kepentingan

Apa itu ujian epikutaneus?

Ujian epicutaneous ialah ujian kulit untuk diagnosis alahan sentuhan (dermatitis kontak alahan atau dermatitis sentuhan alahan). Ia disebabkan oleh sentuhan kulit langsung yang berpanjangan dengan bahan pencetus (alergen, contohnya rantai yang mengandungi nikel). Kerana tindak balas alahan berlaku dengan kelewatan masa, pakar perubatan bercakap tentang alahan jenis lewat (jenis IV).

Bilakah anda melakukan ujian epicutaneous?

Doktor melakukan ujian epikutan apabila mereka mengesyaki atau ingin menolak alahan sentuhan pada seseorang. Ini boleh berlaku, sebagai contoh, dengan perubahan kulit yang tidak jelas berulang.

Ujian epikutan boleh digunakan untuk menyiasat alahan berikut, contohnya:

  • Alahan nikel dan alahan kepada logam lain
  • Alahan lateks
  • Alahan kepada wangian atau pewarna
  • Hubungi alahan kepada pelbagai tumbuhan

Apakah yang dilakukan dalam ujian epikutan?

Dalam ujian epikutan, pemeriksa biasanya melekatkan kemungkinan pencetus alahan (alergen) pada belakang pesakit, secara alternatif pada lengan atas atau paha. Untuk tujuan ini, dia biasanya mencampurkan alergen dengan Vaseline (bahan pembawa). Penyediaan ini kemudiannya digunakan untuk menguji kepak, kerajang atau dalam ruang aluminium dan dilekatkan ke bawah.

Tompok biasanya kekal pada kulit selama dua hari. Selepas dua hari, doktor memeriksa sama ada terdapat sebarang tindak balas kulit alahan di satu atau lebih tempat: Kulit merah dan bengkak, gatal atau meleleh, dan lepuh kecil mungkin telah terbentuk.

Apakah risiko ujian epikutan?

Ujian epikutan adalah peperiksaan yang agak selamat. Namun begitu, terdapat juga risiko dan kesan sampingan. Di tapak kulit yang diuji

  • pengumpulan haba dan lembapan atau jalur pelekat boleh merengsakan kulit,
  • tindak balas ujian mungkin bertahan lama (biasanya tindak balas alahan hilang dalam masa dua minggu),

Selepas ujian epikutan, kesan sampingan yang menjejaskan bahagian lain badan atau seluruh badan juga mungkin. Sebagai contoh, ruam yang sedia ada mungkin bertambah teruk atau ruam yang sembuh mungkin muncul semula.

Jarang, orang mengalami hipersensitiviti baru kepada salah satu alergen ujian. Doktor kemudian bercakap tentang pemekaan utama. Untuk meminimumkan risiko ini, doktor mempertimbangkan dengan teliti bahan mana yang hendak digunakan dalam ujian epikutan.

Juga jarang, tetapi masih mungkin, adalah tindak balas alahan yang mengancam nyawa (kejutan anaphylactic).

Jika anda tiba-tiba melihat aduan seperti kesemutan pada badan, sesak nafas, kekejangan perut atau pening semasa ujian epikutan, hubungi perkhidmatan kecemasan dengan segera.

Apakah yang perlu saya ketahui semasa ujian epikutan?

Selagi anda telah menggunakan tampalan untuk ujian epikutan, anda tidak sepatutnya mandi, melakukan sebarang sukan dan mengelakkan berpeluh berat.

Dalam sesetengah keadaan, doktor tidak boleh memerintahkan ujian epikutan. Ini berlaku, sebagai contoh, jika pesakit mengalami ruam kulit yang meluas pada badan atau penyakit akut yang lain.

Juga, jika kulit baru-baru ini dirawat dengan "kortison", ujian epicutaneous tidak digalakkan: ia mungkin menyekat tindak balas alahan dan memalsukan hasilnya. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai kontraindikasi sedemikian dalam artikel kami "Ujian alergi".