Mandi gambut | Terapi Panas sebagai Fisioterapi

Mandi gambut

Mandi gambut ditawarkan di banyak spa dan mandian air panas, tetapi terdapat juga produk serupa untuk digunakan di tab mandi di rumah. Mandi gambut mempunyai tradisi selama berabad-abad, walaupun kesan penyembuhannya kontroversial di kalangan pakar perubatan. Mandi gambut yang sebenar biasanya terdiri daripada gambut segar dan air panas, kerana ini dipercayai mempunyai kesan terbaik.

Tambak dapat mencapai suhu hingga 40 °, tetapi suhu tersebut sudah sangat panas di tempat mandi air. Oleh kerana pelepasan haba yang tinggi ke badan, kapal melebarkan, peredaran darah dirangsang, otot-otot mengendur dan kesakitan pada otot dan sendi dapat lega. Mandi lumpur biasanya berlangsung 20-40 minit dan boleh digabungkan dengan rawatan lain, misalnya dengan urut, untuk meningkatkan kesan santai. Mandi gambut dikatakan mempunyai kesan anti-radang, yang membantu mengurangkan penyakit reumatik dan arthrosis.

Fango dalam fisioterapi

Fango digunakan secara kerap dalam fisioterapi. Pada asalnya, bungkus fango adalah bungkus lumpur mineral asal gunung berapi yang telah matang selama beberapa minggu atau bulan. Atas sebab kebersihan dan ekonomi, ini biasanya tidak digunakan hari ini dan pek yang diperbuat daripada lumpur atau lumpur digunakan.

Varian lain adalah bantal yang dapat dikitar semula yang terbuat dari minyak tanah, yang digunakan dalam banyak amalan fisioterapi. Mereka juga menyimpan haba untuk waktu yang sangat lama, tetapi senang dibersihkan dan lebih menjimatkan masa dan kebersihan untuk digunakan daripada bungkus fango yang dituangkan dari oven fango. Fango boleh diresepkan oleh doktor, misalnya, bersama dengan urut, dalam hal ini pesakit hanya diminta membayar sumbangan peribadi.

Sudah tentu, pek fango juga boleh ditempah sebagai bayaran sendiri. Biasanya pek fango berlangsung 20-30 minit, ia melemaskan otot, merangsang peredaran dan peredaran darah dan dapat meningkatkan kesan berikut urut.

Apa itu pek fango

Untuk pek fango tradisional, lumpur mineral, yang boleh berasal dari Itali, misalnya, atau dari sumber lumpur tertentu di Jerman, dipanaskan sehingga cair dan dapat dicurahkan ke dalam acuan. Dalam bentuk yang sedikit mengeras, pek tuang kemudian diletakkan di kawasan aplikasi masing-masing dan pesakit dibungkus dengan hangat untuk mengelakkan panas keluar. Dalam varian lain, jisim fango hangat boleh digunakan secara langsung ke kulit.

Untuk menjimatkan kos dan dapat membersihkan pek dengan lebih baik, banyak amalan fisioterapi hari ini menggunakan bantal fango yang boleh digunakan semula dengan mengisi minyak tanah. Kos sebungkus fango bergantung pada jenis bungkusan, biasanya 8-12 € selama 20 minit. Mereka boleh dipesan sebagai bayaran sendiri atau, jika doktor memberikan preskripsi, mereka boleh dilindungi secara besar-besaran oleh kesihatan insurans.

Bayaran sendiri adalah 10% dari harga rawatan, iaitu sekitar satu Euro setiap rawatan.

  • Penyakit otot, ligamen dan sendi
  • Masalah cakera intervertebral
  • Penyakit reumatik
  • kecederaan
  • Artrosis
  • Otot ketegangan Pek lumpur juga boleh memberi kesan menenangkan perut sakit, jangkitan saluran kencing atau gangguan pencernaan. Di bidang kosmetik, lumpur mineral boleh digunakan, misalnya dalam rawatan jerawat. Panas kira-kira 50 ° C, yang dilepaskan dalam jangka masa yang lebih lama, mempunyai kesan yang mendorong peredaran, otot-otot dan metabolisme-merangsang.