Jurulatih Peribadi

Profesion pelatih peribadi bukanlah gelaran pekerjaan rasmi, yang bermaksud bahawa sesiapa sahaja boleh memanggil diri mereka sebagai pelatih peribadi. Latihan peribadi adalah bentuk sokongan latihan individu dan profesional oleh pelatih yang kompeten. Dimulai dengan perancangan latihan yang disasarkan, melalui dukungan latihan untuk penilaian dan penyemakan rancangan latihan, pelatih peribadi dapat digunakan di berbagai bidang.

Pelatih peribadi pertama digunakan di Amerika Syarikat untuk memperbaiki kecergasan pelakon terkenal dalam filem dan televisyen. Kerana pertumbuhan yang semakin meningkat kecergasan industri, bilangan pelatih peribadi meningkat. Semakin kerap atlet rekreasi memerlukan sokongan latihan bentuk individu ini.

Oleh kerana banyak atlet hobi mencapai had semasa merancang latihan mereka, semakin banyak atlet memutuskan untuk mendapatkan nasihat secara berterusan daripada seorang jurulatih. Fungsi pelatih peribadi, bagaimanapun, tidak hanya terdiri dari titik-titik sokongan latihan yang disebutkan di atas melalui perancangan, pelaksanaan dan penilaian. Ini adalah tugas untuk menyampaikan latihan atletik kepada klien dengan cara yang jangka panjang, tetap dan di atas semua bebas latihan kekuatan or ketahanan latihan dapat dijalankan.

Oleh itu, ini juga merupakan tugas menyampaikan pengetahuan pakar yang diperoleh dengan cara yang disasarkan. Di samping itu, aspek motivasi selalu memainkan peranan yang menentukan dalam latihan sukan. Sangat sedikit orang yang dapat dimotivasi untuk latihan sukan, jadi motivasi pelanggan adalah salah satu aspek terpenting dalam bidang latihan peribadi.

Kumpulan sasaran pelatih peribadi adalah pemula yang sporty, tanpa pengetahuan dalam bidang kecergasan, atlet rekreasi dengan tujuan khas seperti menyelesaikan a maraton, triatlon, atau bahkan pembelajaran teknik khas dalam sukan individu dan atlet dengan anggaran masa yang kecil untuk mencapai kejayaan sukan dengan usaha yang minimum. Banyak pemula yang sporty melakukan kesalahan biasa pada awal latihan mereka. Ini bukan hanya mengenai pilihan pemberat dan pengulangan yang salah.

Banyak latihan tidak sesuai dari sudut fungsional dan kejayaan yang diharapkan tidak dapat dicapai. Apabila memilih pelatih peribadi yang tepat, ini bukan hanya mengenai kecekapan profesional. Pelatih peribadi harus bertindak balas terhadap pelbagai kehendak atlet individu, dan harus memperjuangkan apa yang dia ajar dan merancang sendiri dan yakin dengan kaedahnya.

Dia harus mengetahui semua suka dan tidak suka individu ketika merancang, dan dengan itu merangkumi semua aspek latihan sukan. Pelatih peribadi mesti dilihat sebagai orang yang dipercayai, kerana barulah pelbagai kemungkinan dapat dilaksanakan dengan berkesan.