Patah Pelvis: Asal, Komplikasi, Rawatan

Patah pelvis: penerangan

Pelvis adalah sambungan antara tulang belakang dan kaki dan juga menyokong visera. Ia terdiri daripada beberapa tulang individu yang bersambung kukuh antara satu sama lain dan membentuk cincin pelvis. Pada asasnya, patah tulang pelvis boleh berlaku di bahagian pelvis yang berlainan.

Patah pelvis: klasifikasi

Perbezaan dibuat dalam patah tulang pelvis antara kecederaan pada cincin pelvis dan acetabulum. Persatuan untuk Osteosintesis (AO) membahagikan pelbagai kecederaan cincin pelvis mengikut kestabilan cincin pelvis. Perbezaan kasar dibuat antara patah cincin pelvis yang stabil dan tidak stabil.

Patah cincin pelvis stabil

Patah cincin pelvis yang tidak stabil

Patah cincin pelvis yang tidak stabil ialah patah tulang lengkap yang melibatkan cincin pelvis anterior dan posterior. Pakar perubatan merujuk kepada ini sebagai jenis B apabila pelvis stabil secara menegak tetapi tidak stabil secara putaran. Ini terpakai, sebagai contoh, untuk patah symphyseal - "kecederaan buku terbuka": simfisis kemaluan terkoyak dalam kes ini, dan dua bahagian simfisis dibuka seperti buku.

Tambahan pula, patah tulang pelvis dipanggil jenis C jika ia adalah patah tulang pelvis yang tidak stabil sepenuhnya. Pelvis koyak disebabkan oleh daya graviti menegak dan kedua-duanya tidak stabil secara menegak dan putaran.

Patah asetabular

Fraktur acetabular sering berlaku dalam kombinasi dengan terkehel pinggul ("pinggul terkehel"). Dalam sesetengah kes (15 peratus), saraf periferal kaki, saraf sciatic (nervus ischiadicus), juga cedera.

Polytrauma

Fraktur pelvis adalah kecederaan yang serius. Dalam 60 peratus kes, pesakit juga mengalami kecederaan pada bahagian lain badan (iaitu, mereka mengalami polytraumatized). Khususnya, kecederaan berikut mungkin berlaku dalam kombinasi dengan patah tulang pelvis:

 • Patah rangka periferi (dalam 69 peratus pesakit patah pelvis).
 • Kecederaan otak traumatik (dalam 40 peratus)
 • Kecederaan dada (dalam 36 peratus)
 • Kecederaan organ perut (dalam 25 peratus)
 • Kecederaan saraf tunjang (dalam 15 peratus)
 • Kecederaan urigenital, iaitu kecederaan pada saluran kencing dan alat kelamin (dalam 5 peratus)

Patah pelvis: gejala

Selain itu, tanda lebam atau lebam mungkin muncul pada bahagian badan yang bergantung seperti testis, labia dan perineum. Dalam sesetengah kes, patah tulang pelvis boleh menyebabkan kaki mempunyai panjang yang berbeza.

Keretakan pelvis yang tidak stabil selalunya berlaku sebagai sebahagian daripada pelbagai kecederaan (polytrauma). Sebagai contoh, air kencing berdarah mungkin menunjukkan kecederaan pundi kencing, yang lebih biasa dikaitkan dengan patah tulang pelvis.

Pesakit sering mengalami tulang pelvis mereka mudah terkehel antara satu sama lain. Dalam kes yang melampau, pelvis terbuka seperti buku ("buku terbuka"). Berjalan tidak lagi mungkin bagi seseorang yang mengalami kecederaan sedemikian.

Patah pelvis: punca dan faktor risiko

Keretakan pelvis biasanya berlaku akibat daripada jatuh atau kemalangan. Puncanya ialah daya langsung atau tidak langsung yang besar pada pelvis, seperti terjatuh dari ketinggian yang tinggi atau motosikal atau kemalangan kereta.

Fraktur pelvis yang paling biasa ialah patah duduk atau patah tulang kemaluan dan biasanya tidak berbahaya. Ia boleh berlaku walaupun dalam jatuh mudah (seperti tergelincir di atas ais hitam).

Keretakan yang tidak stabil selalunya disebabkan oleh kemalangan dan jatuh dari ketinggian yang tinggi. Dalam kebanyakan kes, tulang dan organ lain juga cedera (polytrauma). Kecederaan pundi kencing amat berbahaya.

Patah pelvis pada orang yang lebih tua

Orang tua yang berumur lebih dari 70 tahun sangat terdedah kepada keretakan pelvis kerana mereka sering mengalami osteoporosis: Dalam kes ini, tulang dinyahkalsifikasi, bilangan bellicles tulang berkurangan, dan korteks tulang menjadi lebih nipis. Malah daya yang kecil kemudiannya boleh mengakibatkan patah tulang. Pesakit sering mengalami patah tulang lain, seperti patah tulang leher femur. Wanita terutamanya terjejas oleh ini.

Patah pelvis: pemeriksaan dan diagnosis

 • Bagaimanakah kemalangan itu berlaku?
 • Adakah terdapat trauma langsung atau tidak langsung?
 • Di manakah lokasi patah tulang yang mungkin berlaku?
 • Bagaimana anda menggambarkan kesakitan?
 • Adakah terdapat sebarang kecederaan sebelumnya atau kerosakan sebelumnya?
 • Adakah terdapat sebarang aduan sebelum ini?

Pemeriksaan fizikal

Seterusnya, doktor akan memeriksa dengan teliti individu untuk kecederaan luaran dan meraba pelvis untuk ketidakteraturan. Dia akan menggunakan tekanan terukur pada baldi pelvis untuk memeriksa sama ada pelvis tidak stabil. Dia meraba simfisis kemaluan dan melakukan pemeriksaan rektum (pemeriksaan melalui dubur) dengan jarinya untuk menolak pendarahan.

Doktor juga memeriksa fungsi motor dan sensitiviti kaki untuk melihat jika ada saraf yang rosak. Dia juga memeriksa aliran darah ke kaki dan kaki dengan merasakan denyutan di kaki, sebagai contoh.

Prosedur pengimejan

Jika patah cincin pelvik posterior disyaki, imej serong tambahan diambil semasa pemeriksaan X-ray. Ini membolehkan penilaian yang lebih baik terhadap satah pintu masuk pelvis serta sakrum dan sendi sacroiliac (sendi antara sakrum dan ilium). Oleh itu, bahagian patah yang terkehel atau tersesar boleh disetempatkan dengan lebih tepat.

Jika fraktur pelvis posterior, patah asetabular atau patah sakrum disyaki, tomografi yang dikira (CT) boleh memberikan kejelasan. Pengimejan yang tepat juga membolehkan doktor menilai dengan lebih tepat keterukan kecederaan - serta tisu lembut bersebelahan. Sebagai contoh, CT membolehkan doktor melihat sejauh mana lebam telah merebak.

Pengimejan resonans magnetik (MRI) digunakan untuk menilai patah tulang pada kanak-kanak dan pesakit yang lebih tua. Tidak seperti CT, ia tidak melibatkan pendedahan radiasi.

Jika osteoporosis disyaki sebagai punca patah tulang pelvis, densitometri tulang dilakukan.

Peperiksaan khas

Sehubungan dengan patah tulang pelvis, kecederaan pada saluran kencing seperti ureter, pundi kencing dan uretra sering berlaku. Oleh itu, urografi perkumuhan (satu bentuk urografi) digunakan untuk memeriksa buah pinggang dan saluran kencing yang mengalir. Untuk tujuan ini, pesakit disuntik dengan medium kontras melalui vena, yang dikumuhkan melalui buah pinggang dan boleh dilihat dalam imej X-ray.

Urethrography ialah pengimejan X-ray uretra. Ia boleh digunakan untuk mendiagnosis air mata uretra. Untuk melakukan ini, doktor menyuntik medium kontras terus ke dalam uretra dan kemudian x-ray.

Patah pelvis: rawatan

Fraktur pelvis mempunyai risiko trombosis yang tinggi. Rawatan untuk patah tulang pelvis berbeza mengikut tahap kecederaan yang teruk (keadaan cincin pelvis posterior adalah penting) dan keadaan pesakit.

Kecederaan pelvis jenis A yang stabil dengan cincin pelvis yang utuh boleh dirawat dengan kaedah konservatif. Pesakit mesti terlebih dahulu berada di atas katil dengan abah-abah pelvis selama beberapa hari. Selepas itu, dia mungkin mula melakukan senaman mobiliti perlahan-lahan dengan ahli fisioterapi - dengan pemberian ubat penahan sakit yang mencukupi.

Pelvis distabilkan dalam keadaan kecemasan - sama ada dengan "penetap luaran" anterior (sistem penahan untuk patah tulang yang tidak bergerak, yang dilekatkan pada tulang dari luar melalui kulit) atau pengapit pelvis. Jika limpa atau hati juga cedera, rongga perut dibuka secara kecemasan. Pakar bedah membersihkan lebam yang meluas dan menghentikan pendarahan dengan langsir perut. Sekiranya terdapat patah tulang kemaluan, tulang kemaluan distabilkan semula dengan plat.

Untuk patah sendi (seperti patah acetabular), pembedahan sentiasa diperlukan untuk mengelakkan kehausan sendi pramatang. Pembedahan acetabulum harus sentiasa dilakukan di pusat khusus, kerana ia adalah prosedur yang sangat mencabar. Patah itu dibetulkan dengan skru dan plat atau penstabil luaran seperti "penetap luaran".

Patah pelvis: komplikasi

Beberapa komplikasi boleh berlaku dengan patah tulang pelvis:

 • Kecederaan pada pundi kencing dan uretra, faraj dan dubur
 • Kerosakan pada saraf (seperti saraf obturator)
 • pada lelaki dengan patah tulang kemaluan: mati pucuk
 • pecah diafragma sebagai kecederaan bersamaan
 • trombosis vena (penyumbatan urat akibat pembentukan bekuan darah)

Komplikasi berikut mungkin berlaku dengan fraktur acetabular:

 • arthrosis selepas trauma (bergantung kepada tahap kemusnahan rawan dan sendi)
 • osifikasi heterotopik (penukaran tisu lembut kepada tisu tulang): Untuk pencegahan, kawasan pembedahan boleh disinari (dua jam sebelum pembedahan dan sehingga 48 jam selepas itu) dan ubat penahan sakit anti-radang jenis NSAID boleh diberikan.
 • Nekrosis kepala femoral (kematian kepala femoral), jika trauma sangat kuat dan kepala femoral tidak dibekalkan darah untuk masa yang lama

Patah pelvis: perjalanan penyakit dan prognosis

Fraktur pelvis yang tidak stabil juga biasanya sembuh dengan baik dengan terapi yang sesuai. Komplikasi seperti gangguan penyembuhan luka, pendarahan, pendarahan sekunder dan jangkitan jarang berlaku. Dalam sesetengah kes, saraf yang membekalkan pundi kencing dan usus mungkin rosak akibat patah tulang pelvis. Pesakit kemudiannya mungkin tidak dapat menahan najis atau air kencing (inkontinens najis dan kencing). Begitu juga, fungsi seksual mungkin terjejas pada lelaki.

Hasil terapeutik dalam patah tulang pelvis yang tidak stabil bergantung sebahagian besarnya pada kecederaan tambahan. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, pergerakan harian dan senaman fizikal yang normal boleh dilakukan semula selepas itu.