Pemantauan bunyi dan pengecutan jantung

Pengenalan

Pena kontraseptif adalah prosedur teknikal yang dapat merekodkan kedua janin jantung aktiviti dan aktiviti pengecutan pada wanita hamil. Istilah kardiotokografi (CTG pendek) juga digunakan secara sinonim, yang berasal dari kata Yunani tokos (= pengecutan). Kaedah ini digunakan di satu pihak sebagai bahagian pencegahan pemeriksaan semasa kehamilan dan sebaliknya untuk memantau proses kelahiran.

. jantung aktiviti anak yang belum lahir diukur oleh Doppler ultrasound dan direkodkan sebagai kadar jantung. Unit pengukuran adalah denyutan seminit. Ibu pengecutan diukur dengan menggunakan sensor tekanan yang mencatat perubahan lilitan perut semasa penguncupan.

Walau bagaimanapun, bergantung pada keadaan fizikal wanita hamil, pengukuran tekanan mungkin berbeza dalam keadaan tertentu dan tidak memberikan nilai yang sangat tepat. Oleh itu, sebagai tambahan kepada pengukuran sebenar, perasaan subjektif mengenai persepsi kontraksi oleh wanita hamil juga penting. Sebaik-baiknya ibu mengandung boleh berbaring di sebelah atau di punggungnya sepanjang peperiksaan.

Dua tali biasanya diletakkan di sekitar perutnya untuk menahan sensor pengukur masing-masing di dinding perut. Biasanya sensor disambungkan ke peranti sebenar untuk merakam melalui kabel. Di sana, data yang diukur dapat dicetak pada helai kertas.

Dengan peranti moden, penghantaran data juga dapat dilakukan melalui radio, sehingga wanita itu dapat bergerak dengan bebas semasa pemeriksaan. Perakam pengecutan digunakan terutamanya untuk memantau degupan jantung anak. Ini berkorelasi secara langsung dengan bekalan oksigen anak yang belum lahir, yang sangat diperlukan untuk perkembangan fizikal.

Sekiranya, sebagai contoh, jantung penurunan kadar, ini harus ditafsirkan sebagai tanda langsung bekalan oksigen yang berkurang dan harus diperbetulkan secepat mungkin agar tidak membahayakan kesihatan dari anak yang belum lahir. Biasanya pemeriksaan ini hanya dijalankan pada minggu ke-30 pada mengandung dan seterusnya. Ia biasanya diulang setiap 14 hari sebagai sebahagian daripada pemeriksaan perubatan pencegahan biasa jika tidak ada kelainan selanjutnya.

Walau bagaimanapun, sekiranya terdapat rasi atau komplikasi risiko tertentu semasa mengandung, mungkin disarankan untuk menjalani pemeriksaan CTG lebih awal atau pada selang waktu yang lebih pendek. Menurut garis panduan bersalin, pemeriksaan CTG pranatal hanya ditunjukkan jika a kelahiran pra-matang dijangkakan atau wujud buruj risiko lain. Sebagai standard, bagaimanapun, pemeriksaan ini harus dilakukan semasa melahirkan anak pada semua wanita.