Pemantauan glukosa darah

definisi

Darah pengukuran glukosa digunakan untuk menentukan kandungan glukosa dalam darah dan merupakan nilai yang mudah diukur untuk diagnosis dan pemantauan penyakit yang berkaitan dengan tahap glukosa darah yang berubah, terutamanya untuk kawalan kencing manis mellitus. Nilai glukosa mutlak ditentukan dari darah, dan nilai HbA1c dan gula air kencing juga diukur untuk pemantauan perjalanan penyakit ini.

Nilai piawai

Mengikut garis panduan orang Jerman Diabetes Persatuan (DDG) 2012, berpuasa darah glukosa pada orang yang sihat mestilah di bawah 100 mg / dl, antara 100 dan 110 mg / dl seseorang bercakap tentang toleransi glukosa yang terganggu, yang dianggap sebagai disyaki kencing manis dan mesti diperiksa setiap tahun, di atas nilai 110 mg / dl DDG melihat manifestasi diabetes mellitus. Jika gula darah tahap tidak diukur berpuasa, yang disebut tahap glukosa plasma "biasa", nilainya biasanya di bawah 200 mg / dl. Di tempat doktor, gula darah biasanya diukur dengan mengambil darah dari vena dan menilai di makmal.

. gula darah tahap ditentukan dari plasma darah, yang sangat penting untuk membuat diagnosis diabetes mellitus. Untuk pemantauan kemajuan penyakit ini, bagaimanapun, dan terutama untuk pemantauan diri di rumah, terdapat meter glukosa darah mudah alih yang memperoleh nilai gula darah dari seluruh darah atau kapilari darah, lebih baik dari hujung jari. Walaupun kaedah ini jauh lebih cepat dan sederhana, kaedah ini juga kurang tepat daripada pengukuran dengan pengambilan sampel darah kerana banyak faktor yang mengganggu.

1.) Berbagai kaedah telah dibuat di bidang meter glukosa darah mudah alih, misalnya fotometrik, yang merupakan standard pada alat pertama untuk kegunaan domestik, dan juga pengukuran amperometrik. Kedua-dua ukuran dikatalisis enzim di dalam peranti.

2.) Dalam pengukuran fotometrik, setelah menggunakan titisan darah, reaksi gula yang terdapat di dalam darah dengan bahan kimia pada jalur pengujian berlaku, di mana meter mengukur gula darah dengan ciri penyerapan cahaya ujian jalur selepas tindak balas kimia. Tahap penyerapan bergantung pada kepekatan glukosa.

3.) Dalam kaedah pengukuran amperometrik, penurunan sebanyak kapilari darah juga disapu ke jalur ujian. Medan ujian mengandungi enzim glukosa oksidase, di mana gula darah bertindak balas.

Tindak balas kimia ini menjalin hubungan antara beberapa elektrod, sehingga setelah menerapkan voltan elektrik dari peranti, kepekatan glukosa darah dapat dihitung dengan mengukur jangka waktu intensitas arus. Nilai HbA1c adalah cara lain untuk menentukan nilai glukosa darah dari darah. Ini merujuk kepada hemoglobin molekul dari erythrocytes yang mana molekul glukosa tidak terikat secara enzim.

Jumlah molekul yang diubah ini berkorelasi dengan tahap gula darah, walaupun tidak mungkin memperoleh nilai gula darah yang tepat dan mutlak darinya. Oleh kerana molekul gula tetap terikat sepanjang hayat sel darah merah, nilai ini membolehkan kesimpulan dibuat mengenai tahap gula dalam darah dalam 6-8 minggu terakhir dan oleh itu relevan untuk pemantauan jangka panjang tetapan ubat pesakit diabetes. Ia mesti diperiksa sekali per suku pada penderita diabetes.

Nilai HbA1c biasanya antara 4 dan 6.2 peratus. Sementara itu, beberapa ide baru untuk pemantauan glukosa darah telah dikembangkan, yang bertujuan untuk prosedur tanpa pengambilan sampel darah. Kaedah ini pada masa ini masih dalam fasa percubaan.

Sebagai contoh, kemungkinan telah ditemukan untuk menentukan gula darah melalui kulit menggunakan alat laser yang dapat mengukur penyerapan cahaya bergantung pada kepekatan glukosa darah. Selanjutnya, terdapat pendekatan untuk menentukan gula darah di cecair air mata. Sekiranya kepekatan glukosa dalam darah sangat tinggi, kepekatannya juga boleh melebihi yang disebut buah pinggang ambang, yang membawa kepada berlakunya glukosa dalam air kencing.

Oleh kerana fakta bahawa ambang ginjal dapat dengan mudah dipengaruhi oleh banyak faktor gangguan, nilai ini tidak begitu bermakna, bagaimanapun, dan pada masa ini kaedah pengukuran standard lain lebih sering digunakan. Walau bagaimanapun, dalam kes-kes yang luar biasa, ia dapat digunakan untuk memantau kemajuaninsulin-penyakit kencing manis yang bergantung. Catatan mengenai pengukuran diri dengan meter glukosa darah mudah alih: Untuk mengelakkan pemalsuan nilai yang diukur, pastikan tangan bersih dan kering.

Tangan yang lembap, walaupun setelah pembasmian kuman dengan alkohol, dapat mencairkan titisan darah. Selanjutnya, jari tidak boleh sejuk, kerana ini dapat menyukarkan pengambilan darah. Di samping itu, sekerap mungkin tekanan harus diberikan untuk mengeluarkan titisan darah dari jari, kerana sebaliknya cecair boleh bocor dari tisu dan mungkin memalsukan pengukuran. Untuk mengurangkan tusuk kesakitan, penjagaan harus diambil untuk tusukan di sisi hujung jari dan tidak terus ke hujung jari, seperti kesakitan reseptor tidak berada di tempat yang rapat.