Pengukuran suhu | Pemantauan

Pengukuran suhu

Pengukuran suhu badan juga merupakan bahagian penting dari pemantauan. Biasanya, pengukuran dibuat di nasofaring atau di kerongkongan. Ini penting kerana badan dapat menyejuk dengan cepat semasa anestesia, kerana anestetik menyesuaikan titik set suhu badan. Ini juga menjelaskan kegigihan yang sering diperhatikan selepas anestetik. Kanak-kanak khususnya kehilangan haba dengan cepat. Oleh itu, adalah mustahak untuk memastikan haba dapat dikekalkan semasa operasi.

Pemantauan neuromuskular (relaxometry)

Neuromuskular pemantauan pesakit sangat penting. Untuk memastikan otot-otot dikendurkan semasa operasi dan doktor dapat melakukan operasi tanpa masalah, pesakit biasanya diberikan apa yang disebut sebagai relaxant otot. Ubat ini menyebabkan otot lumpuh buat sementara waktu.

Relaxometry kini digunakan untuk memantau kesan dan pemecahan bahan-bahan ini. Untuk tujuan ini, dua elektrod dilekatkan pada pesakit lengan pada jarak kira-kira 2-4 cm, yang kemudian diletakkan tepat di atas saraf berlari di sana. Dengan menghubungkan elektrod ke stimulator, denyut elektrik dapat dipancarkan untuk merangsang saraf.

Ini menyebabkan otot yang sepadan berkontraksi (biasanya otot adduktor pollicis). Akibatnya, ibu jari pesakit membengkok. Atas dasar tindak balas rangsangan, keberkesanan relaksan otot yang digunakan oleh itu dapat dinilai.

Ini sering juga dilakukan mengikut corak tertentu, misalnya rangsangan train-of-four (TOF), di mana empat rangsangan elektrik disampaikan berturut-turut dan sejauh mana tindak balas rangsangan dicatat. Biasanya, tindak balas secara beransur-ansur lemah. Sekiranya penyumbatan sangat teruk, sama sekali tidak ada tindak balas rangsangan. Bergantung pada campur tangan yang dirancang, pencapaian blokade neuromuskular yang diinginkan dapat diperiksa dengan kaedah ini. Relaxometry juga penting ketika anestesia dikeluarkan, kerana pengudaraan tiub tidak boleh dikeluarkan sehingga kelonggaran otot telah dilepaskan secara besar-besaran, sehingga pesakit dapat bernafas secara bebas lagi.