Pemantauan

Pengenalan

Pemantauan merujuk kepada pemantauan pelbagai parameter peredaran darah dan fungsi fisiologi pesakit semasa operasi. Biasanya, doktor yang bertugas adalah pakar bius. Bergantung pada jenis pembedahan, ada berbagai bentuk pemantauan, yang dapat dilanjutkan oleh elemen tertentu sebagaimana diperlukan. Berikut ini, pemantauan asas, iaitu pemantauan standard semasa operasi, akan dibincangkan terlebih dahulu.

Pemerhatian klinikal

Pada masa kini, teknologi moden menjadikan pemantauan pesakit sangat elektronik. Walaupun begitu, pakar bius harus sentiasa memerhatikan pesakit. Dengan berbuat demikian, dia memberi perhatian khusus pada kelancaran pergerakan toraks pesakit, yang merupakan petunjuk memadai pengudaraan.

Warna kulit pesakit juga dapat memberikan maklumat mengenai kejayaan pengudaraan, kerana kekurangan oksigen boleh menyebabkan bibir menjadi biru, misalnya. Selanjutnya, fungsi vegetatif pesakit diperhatikan, seperti berpeluh, mata berair dan murid yang melebar. Reaksi ini boleh berlaku sekiranya kedalaman anestesia terlalu cetek.

Elektrokardiogram (ECG)

ECG merekodkan keluk arus jantung pesakit. Untuk tujuan ini elektrod dilekatkan pada bahagian hujung pesakit dan dada. Ini kemudian mencatat perbezaan yang berpotensi disebabkan oleh saluran pengujaan elektrik di jantung. ECG membolehkan pakar bius menilai kelajuan degupan jantung dan jantung irama.

Pengukuran tekanan darah

Semasa pemantauan standard, darah tekanan ditentukan dengan cara yang disebut automatik tidak invasif tekanan darah pengukuran. Untuk tujuan ini, pesakit dilengkapi dengan darah tekanan manset pada satu hujung kaki (biasanya pada satu lengan). Cuff mengembang setiap 5 minit sehingga pesakit kapal berlari di bawahnya dimampatkan sepenuhnya.

Apabila tekanan dilepaskan, ayunan berlaku sebaik sahaja darah dapat mengalir melalui kapal pembuka lagi. Getaran ini didaftarkan oleh manset. Perpindahan maksimum ayunan sepadan dengan min tekanan darah.

Kaedah ini juga dipanggil osilometri tekanan darah pengukuran. Penting agar manset tekanan darah disesuaikan dengan pesakit. Cuff yang terlalu kecil ukurannya tidak betul tekanan darah tinggi nilai, cuff yang terlalu besar mengukur nilai yang tidak betul. Lebar cuff hendaklah lebih kurang 2/3 dari panjang lengan atas.