Pemeriksaan barah kulit

Kulit kanser pemeriksaan adalah ukuran dari bidang pencegahan. Tujuan pemeriksaan adalah untuk mengesan penyakit sedini mungkin. Di satu pihak, tujuannya adalah untuk mengesan tahap awal penyakit sebelum mereka menampakkan diri dengan gejala yang biasa.

Dalam kes tumor khususnya, metastasis sering terbentuk. Sebaliknya, tujuannya adalah untuk mengesan penyakit pada tahap lebih awal, sehingga penyakit tersebut dapat diobati dengan lebih lembut dan sembuh selengkap mungkin. Kulit kanser pemeriksaan adalah pemeriksaan visual permukaan kulit dengan tujuan mengenal pasti luka kulit yang mencurigakan dan dengan itu dapat merawatnya pada peringkat awal.

Kulit kanser adalah penyakit yang sangat biasa dan sering diremehkan, yang menyerang kira-kira 250,000 pesakit baru setiap tahun di Jerman. Oleh kerana barah kulit biasanya bermula dari tumor primer yang sangat sempit, pengesanan awal sangat penting untuk prognosis kemudian di kawasan ini. Kelebihan kulit yang lebih jauh adalah kulitnya dapat diperiksa dengan mudah dan tanpa memerlukan peralatan teknikal yang besar.

Akibatnya, pemeriksaan barah kulit kini cukup mapan di Jerman. Kanser kulit yang dikesan pada peringkat awal dapat disembuhkan dalam kebanyakan kes. Sudah tentu, pemeriksaan, yang mencari penyakit sebelum menimbulkan masalah, selalu mempunyai masalah bahawa beberapa penemuan dikesan dan dirawat yang tidak akan menyebabkan masalah kemudian.

Terutama dalam bidang pemeriksaan kanser kulit, bagaimanapun, risiko rawatan berlebihan ini agak kecil dibandingkan dengan kelebihan pemeriksaan. Terutama kerana usaha untuk peperiksaan sangat terkawal dan peperiksaan itu sendiri tidak menyakitkan atau menyerang. Juga kerosakan yang disebabkan oleh pemotongan yang tidak perlu tanda lahir mungkin boleh diterima oleh kebanyakan orang berbanding dengan pencegahan penyakit tumor.

Saringan untuk siapa?

Pada prinsipnya, pemeriksaan kanser kulit masuk akal bagi semua orang. Memang benar bahawa risikonya meningkat untuk sekumpulan orang yang banyak bekerja di luar rumah dan oleh itu terdedah kepada Radiasi UV. Tetapi orang yang sukar terkena cahaya matahari boleh menghidap barah kulit.

Sudah tentu, seseorang harus berhati-hati dengan pendedahan cahaya matahari yang tinggi, kerap selaran matahari, terutamanya dalam zaman kanak-kanak atau jika seseorang kerap mengunjungi solarium. Di samping itu, terdapat jenis kulit tertentu, terutama orang dengan bilangan tahi lalat dan pigmentasi yang sangat tinggi, yang mana pemeriksaan kanser kulit dianggap berguna lebih awal dan lebih kerap. Di Jerman, yang berkanun kesihatan insurans secara amnya membayar saringan barah kulit dari usia 35 tahun.

Namun, seperti yang disebutkan di atas, mungkin disarankan untuk menyaring jenis kulit tertentu lebih awal. Dalam kes ini, yang kesihatan syarikat insurans sebahagiannya dapat menampung kos sekiranya pakar dermatologi memberikan alasan. Selang peperiksaan yang ditetapkan oleh kesihatan syarikat insurans adalah 2 tahun.

Fakta bahawa permulaan saringan tidak diperbaiki sehingga usia 35 tahun, selain dari alasan ekonomi, ada kaitan dengan fakta bahawa barah kulit sangat berkaitan dengan jumlah pendedahan UV sepanjang hayat. Oleh itu, risiko menghidap barah kulit meningkat dengan bertambahnya usia. Tetapi pemeriksaan juga berguna untuk kanak-kanak. Selain kulit itu sendiri, teruk selaran matahari in zaman kanak-kanak atau penyakit kulit yang lain boleh menyebabkan peningkatan risiko. Terutama teruk selaran matahari in zaman kanak-kanak membawa kepada peningkatan risiko yang tidak dapat dipulihkan.