Pemeriksaan bidang visual

Apakah bidang visual?

Medan pandangan adalah wilayah atau lingkungan di mana mata dapat melihat objek. Sebagai contoh, sejauh mana pesakit dapat melihat sesuatu di bidang penglihatan atas tanpa melihat ke atas? Perkara yang sama berlaku untuk bidang penglihatan di bawah, kanan, kiri dan tentunya segala yang ada di antara (kanan atas dll). Nilai yang ditentukan semasa pemeriksaan bidang visual diberikan dalam darjah. Kerjasama pesakit sangat penting untuk mencapai hasil yang representatif dan bermanfaat.

maklumat am

Untuk orientasi bahkan pengamal bukan perubatan dapat memperoleh gambaran tentang bidang visual dan kemungkinan kegagalannya dengan cara yang sangat sederhana. Yang diperlukan hanyalah objek yang sempit (pen mungkin dapat difikirkan) dan penutup untuk satu mata (biasanya pesakit hanya menutup mata dengan telapak tangannya). Di sini juga - seperti dalam ketajaman visual ujian - setiap mata diuji secara individu.

Ini kerana setiap mata boleh mengalami kegagalan yang mungkin dapat dikompensasikan oleh mata yang lain. Untuk memastikan bahawa butiran penting seperti itu tidak diabaikan, kedua-dua mata diuji secara individu. Pemeriksa menghadap pesakit.

Kedua-duanya saling berpandangan. (Sekiranya pesakit menutup mata kirinya, pemeriksa mesti menutup mata kanannya dan sebaliknya). Fakta bahawa pemeriksa juga menutup sebelah mata berfungsi sebagai perbandingan.

Oleh itu, bidang penglihatan pemeriksa bertindak sebagai nilai rujukan dalam ujian awam agar dapat mengesan penyimpangan kasar. Sekarang objek - pena - dimasukkan ke dalam bidang visual dari semua sisi dari luar. Pesakit menunjukkan ketika dia pertama kali melihat objek tersebut.

Adalah penting bahawa mata saling tertumpu dan tidak bergerak, tetapi selalu melihat lurus ke depan. The kepala mesti juga diam. Sekiranya bidang penglihatan adalah normal, doktor dan pesakit akan melihat objek pada masa yang sama.

Proses ini diulang untuk mata yang lain. Dengan kaedah perkiraan ini, kegagalan dapat dikesan dengan cepat. Di sini, misalnya, ada kemungkinan seperempat atau setengah (kanan atau kiri) bidang visual gagal. Kegagalan terpencil juga berlaku. Dalam kes glaukoma, sebagai contoh, hanya bahagian tengah bidang penglihatan yang boleh hilang.