Pemeriksaan fundus okular

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Kawalan fundus okular, pemerhatian retina, retina mirroring, funduscopy, ophthalmoscopy

Apakah tujuan penyiasatan?

Pemeriksaan fundus mata biasanya tidak diperlukan selagi pesakit tidak mempunyai keluhan dan tidak pernah mengalami masalah dengan mata dan terutama fundus pada masa lalu. Pemeriksaan fundus mata adalah pemeriksaan yang informatif dan penting, kerana banyak penyakit dapat dikesan dan dikendalikan oleh pemeriksaan ini. Seberapa kerap pesakit harus menjalani pemeriksaan fundus bergantung kepada kes individu dan harus diputuskan oleh doktor yang merawat. Retina dan juga saraf optik kepala (papilla) boleh diperiksa dan struktur pembekalan penting, seperti darah kapal, tetapi juga tempat penglihatan paling tajam (fovea) dapat dinilai. Tidak boleh dikelirukan dengan pengukuran tekanan intraokular, yang harus dibayar oleh pesakit sendiri dan saat ini disyaki terlalu sering dilakukan tanpa perlu dan tanpa faedah diagnostik.

Prinsip penyiasatan

Semasa pemeriksaan, cahaya yang agak kuat jatuh di retina, yang boleh mengganggu orang yang sensitif terhadap silau. Bilik peperiksaan itu sendiri harus digelapkan sehingga pakar mata melakukan pemeriksaan fundus okular tidak terpukau dari luar semasa peperiksaan dan struktur yang diperiksa dapat dikenali dan dinilai dengan lebih baik. Untuk meluaskan murid dan dengan itu memperoleh pandangan yang lebih baik mengenai fundus mata, melebarkan titis mata biasanya diberikan.

Dalam kebanyakan kes, pentadbiran ini tanpa kesan sampingan selanjutnya. Walau bagaimanapun, pertama-tama harus dipastikan bahawa pesakit tidak memiliki ruang anterior mata yang terlalu rata, kerana pelebaran murid boleh meningkatkan tekanan intraokular dan dengan itu risiko akut glaukoma serangan pada pesakit. Dalam kes ini, tekanan intraokular meningkat dengan ketara, kesakitan berpengalaman dan ada risiko gangguan penglihatan kekal.

Walau bagaimanapun, kerana pemeriksaan fundus okular biasanya dilakukan di klinik atau praktik oftalmologi, pesakit dijaga selama kesan titisan dan jika gejala khas berlaku, terapi balas yang sesuai dimulakan. Adalah mustahak bahawa pesakit tidak dibenarkan mengendalikan kenderaan dengan murid-murid dilambung oleh titisan. Hanya apabila kesannya reda beberapa jam selepas pemeriksaan belakang mata, pesakit boleh memandu kereta semula.

Sekiranya tidak mungkin untuk menggunakan titis mata, pemeriksaan fundus mata masih boleh dilakukan: Walau bagaimanapun, pakar mata kemudian hanya mempunyai pandangan terhad tentang fundus mata dan dapat menilai kehalusan dan perinciannya lebih buruk kerana pencahayaan yang terhad. Walau bagaimanapun, ini sering kali mencukupi untuk mendapatkan gambaran keseluruhan orientasi keadaan dari fundus mata. Pantulan langsung fundus (ophthalmoscopy langsung) menghasilkan imej tegak.

Pemeriksa memegang alat pandang elektrik pada jarak dekat dari mata. Mungkin perlu menambahkan lensa pembetulan dalam oftalmoskop elektrik (cakera Rekoss) untuk melihat gambar yang tajam. Kanta ini juga diperlukan untuk pengukuran ruang.

Dalam oftalmoskopi langsung (cermin retina), pembesaran tinggi dicapai, tetapi hanya sebahagian kecil dari belakang mata boleh dilihat. Oleh kerana gambar tegak dihasilkan di sini, pemeriksa yang tidak terlatih dapat menilai penemuan dengan lebih mudah. Sebilangan besar pakar oftalmologi lebih suka pantulan tidak langsung pada fundus mata.

Pemeriksa menggunakan a murid cahaya untuk menerangi kawasan fundus mata yang akan diperiksa. Tangan lain memegang kaca pembesar di depan mata pesakit, di mana doktor melihat gambar yang terbalik dan terbalik cermin. Atas arahan doktor, pesakit melihat ke arah yang berbeza sehingga kawasan retina yang berlainan dapat dilihat dan dinilai oleh doktor. Terdapat juga alat khas yang memungkinkan pemeriksaan dengan kedua-dua mata dan bukannya satu, sehingga gambar tiga dimensi struktur retina dapat dilihat. Dengan pencerminan tidak langsung (ophthalmoscopy tidak langsung), kawasan yang luas dapat dilihat dan dengan itu gambaran keseluruhan retina dapat diperoleh.