Pemeriksaan ketajaman visual

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Ketajaman visual, ketajaman penglihatan Rabun jauh, rabun dekat, astigmatisme, penglihatan rendah

maklumat am

Pemeriksaan ketajaman penglihatan biasanya dilakukan oleh pakar mata, tetapi juga oleh kakitangan bukan perubatan, seperti ahli optik atau pakar ortoptis, atau kakitangan perubatan lain dengan cara ujian mata. Ketajaman visual selalu diukur secara berasingan untuk setiap mata. Oleh itu, satu mata ditutup sementara ketajaman visual ditentukan untuk yang lain.

If ketajaman visual (ukuran penglihatan mata) kedua mata diukur pada masa yang sama, nilainya akan terdistorsi dan tidak ada kemungkinan untuk menentukan mata penglihatan yang mungkin lebih buruk. Ketajaman visual adalah kemampuan mata untuk melihat dua titik secara berasingan. Dalam proses ini, kelemahan visual dapat diperbetulkan.

Untuk pemeriksaan ketajaman visual, tersedia carta sampel visual standard, yang terbukti sangat mewakili. Di satu sisi terdapat papan dengan kait Snellen yang disebut. Di sini pesakit melihat huruf besar E, di mana tiga garis mendatar yang biasanya menunjuk ke kanan dapat menunjuk ke semua 4 arah (atas, bawah, kanan dan kiri).

Pesakit mesti mengenali arah ini. Terdapat juga panel penglihatan dengan cincin yang memiliki bukaan yang arahnya harus ditunjukkan. Terdapat juga papan dengan nombor, huruf atau - terutama untuk kanak-kanak - dengan objek (kuda, cawan, gunting dll).

Dari atas ke bawah simbol menjadi lebih kecil dan lebih kecil. Di sebelah garis adalah jarak di mana orang yang berpandangan normal dengan ketajaman penglihatan 1.0 dapat membacanya. Di sebelah barisan dengan watak terbesar adalah <50m>. Jadi baris ini dapat dibaca oleh orang yang berpandangan normal tanpa gangguan penglihatan dari jarak 50 meter tanpa masalah. Nilai-nilai ini berfungsi sebagai orientasi keparahan gangguan penglihatan sekarang.

Ujian ketajaman visual

Panel penglihatan diletakkan pada jarak 5 meter dari pesakit. Sekiranya pesakit memakai gelas, ujian dilakukan terlebih dahulu tanpa, kemudian dengan cermin mata. Penglihatan tanpa gelas juga disebut ketajaman visual atau prestasi visual, dengan kacamata disebut ketajaman visual atau ketajaman visual.

Ketajaman visual juga dinyatakan sebagai rehat. Di sinilah nombor yang memberikan maklumat mengenai jarak membaca orang yang berpandangan normal digunakan. Jarak nominal, garis yang hanya boleh dibaca, terdapat dalam penyebut.

Sekiranya pesakit hanya dapat membaca garis atas dari jarak 5 meter yang diberikan, pecahannya adalah 5/50. Pesakit mempunyai ketajaman penglihatan yang rendah. Contohnya, ketajaman visual 1.0 ialah 5/5.

Pada 5/4 ketajaman visual bahkan lebih tinggi daripada 1.0. Dalam kes ini, pesakit dapat membaca baris terakhir, yang sebenarnya harus dibaca dari jarak 4 meter, dari jarak 5 meter. Namun, ada juga orang yang tidak dapat melihat garis atas dari jarak 5 meter.

Dalam kes ini papan ditunjukkan pada jarak 1 meter. Waktu rehat mesti diubah dengan sewajarnya. Di kaunter (iaitu di bahagian atas) 1 sekarang ditulis, bukan yang ke-5. Sekiranya pesakit tidak dapat mengatasi jarak 1 meter, yang lain bantuan digunakan. Jari mengira, pergerakan tangan atau, dalam keadaan terburuk, unjuran cahaya adalah yang paling biasa.