Pemeriksaan perubatan pencegahan | Pemeriksaan semasa mengandung

Pemeriksaan perubatan pencegahan

Pada setiap temu janji pemeriksaan, berat badan ditentukan dan darah tekanan diukur. Peningkatan berat badan yang berlebihan mungkin menunjukkan pengekalan air di kaki, seperti yang berlaku pada pra-eklampsia. Pre-eklampsia adalah penyakit di mengandung yang dikaitkan dengan tekanan darah tinggi dan boleh merumitkan kedua-duanya mengandung dan juga nifas.

Atas sebab ini, darah tekanan juga diukur secara berkala sehingga tekanan darah tinggi tidak terlepas pandang, kerana boleh membahayakan anak yang belum lahir. Di samping itu, a pemeriksaan fizikal dijalankan untuk menentukan, antara lain, ketinggian pinggir atas uterus. Pada minggu ke-6 mengandung, ini menonjol tepat di atas tulang kemaluan.

Pada masa kelahiran, pinggir atas berada di bawah lengkungan kostum. Dari minggu ke-20 kehamilan dan seterusnya, pemeriksaan palpasi lebih lanjut dapat menentukan bagaimana anak itu berbaring di uterus dan di sebelah mana bahagian belakang terletak. Sebagai tambahan kepada peperiksaan khusus ini, konvensional pemeriksaan fizikal sistem organ lain juga dilakukan.

Sebaik-baiknya, ini dilakukan semasa pemeriksaan awal. Selanjutnya, fizikal wanita hamil juga menarik, kerana ini dapat memberi petunjuk sama ada akan ada kesulitan, misalnya dengan pengecutan. Di antara minggu ke-24 dan ke-28 kehamilan, ujian toleransi glukosa masih dijalankan untuk mengesan kemungkinan kehamilan kencing manis.

Anda boleh mendapatkan maklumat terperinci mengenai topik ini di Pemeriksaan pencegahan semasa kehamilanSelain itu pemeriksaan fizikal, ujian air kencing dilakukan pada setiap temu janji pencegahan. Ini diperiksa protein, glukosa, darah komponen dan nitrit menggunakan jalur ujian. Protein dalam air kencing boleh menunjukkan pra-eklampsia, penyakit kehamilan dengan tekanan darah tinggi.

. protein dalam air kencing menunjukkan bahawa terdapat kerosakan pada buah pinggang. Glukosa, iaitu gula, terdapat dalam air kencing ketika ginjal tidak lagi dapat menapisnya dengan cukup kerana tahap gula yang tinggi dalam darah. Oleh itu, gula dalam air kencing dapat menunjukkan kehamilan kencing manis dan mesti disahkan atau dikesampingkan oleh ujian selanjutnya.

Sekiranya komponen darah seperti sel darah putih atau merah dan nitrit terdapat di dalam air kencing, terdapat kecurigaan a jangkitan pada saluran kencing. A jangkitan pada saluran kencing harus dirawat walaupun wanita hamil tidak menyedari adanya gejala. Sebelum antibiotik diberikan, patogen harus dikenal pasti di makmal dengan cara penanaman, sehingga pemberian antibiotik yang disasarkan dapat dilakukan. Anda boleh mendapatkan maklumat terperinci mengenai topik ini di Pemeriksaan air kencing semasa kehamilan