Sonografi | Pemeriksaan semasa mengandung

Sonografi

Menurut garis panduan bersalin, tiga ultrasound peperiksaan dirancang semasa mengandung. Yang pertama berlaku antara minggu ke-9 dan ke-12 mengandung. Semasa pemeriksaan pertama ini, diperiksa sama ada embrio betul di uterus dan adakah terdapat gandaan mengandung.

Ia kemudian diperiksa sama ada embrio berkembang dalam masa dan sama ada terdapat bukti tindakan jantung. Akhirnya, panjang pantat mahkota diukur dan digunakan untuk membetulkan tempoh kehamilan jika perlu. Yang kedua ultrasound pemeriksaan berlangsung antara minggu ke-19 dan ke-22 kehamilan.

Pertama sekali, diperiksa sama ada plasenta mempunyai tempat duduk biasa di uterus dan jumlah cecair amnion dinilai. Kemudian pemeriksaan sonografi anak dilakukan. Sekali lagi, perhatian diberikan kepada jantung tindakan dan sekarang juga kepada pergerakan seperti kanak-kanak. Selanjutnya, seluruh tubuh bayi yang belum lahir diperiksa dan beberapa pengukuran diambil, yang, dalam hal nilai penyimpangan, dapat menunjukkan perkembangan yang tidak normal.

Ketiga ultrasound dilakukan antara minggu ke-29 dan ke-32 kehamilan. Sekali lagi, plasenta dinilai dan perkembangan anak yang betul diperiksa. Di samping itu, berat badan dapat dianggarkan berdasarkan nilai yang diukur. Anda boleh mendapatkan maklumat terperinci mengenai topik ini di Ultrasound semasa mengandung

Sonografi Doppler Obstetrik

Sonografi Doppler digunakan untuk memaparkan dan mengukur darah aliran di kapal. Semasa kehamilan, pemeriksaan ini digunakan untuk memeriksa darah bekalkan kepada anak yang belum lahir untuk mengesan kekurangan pada peringkat awal. Selalunya Sonografi Doppler dilakukan pada separuh kedua kehamilan, terutamanya jika pertumbuhan atau kecacatan anak yang lambat disyaki.

Sebab lain untuk menjalankan peperiksaan ini adalah tekanan darah tinggi semasa kehamilan, kelahiran yang kurang atau kematian buah, CTG yang ketara (kardiotokogram) atau kehamilan berganda dengan pertumbuhan anak yang tidak selari. Semasa peperiksaan darah aliran diukur pada titik yang berbeza, baik pada ibu dan anak. Laju aliran diukur di rahim arteri ibu, di tali pusat arteri dan di salah satu otak kapal dari anak yang belum lahir. Pengukuran ini boleh digunakan untuk menilai sama ada kanak-kanak kurang mendapat perkhidmatan. Anda boleh mendapatkan maklumat terperinci mengenai topik ini di sonografi Doppler semasa mengandung